Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Silvano Hrelja:

Penalizacija mirovina ne smije biti veća od 9 posto

Silvano Hrelja
Zarko Basic/PIXSELL
08.07.2018.
u 13:45

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja kaže da imamo velik broj mirovina po posebnim propisima koje nisu pokrivene odgovarajućim uplatama doprinosa, što je nepravedno prema ljudima koji su cijeli radni vijek uplaćivali novac u mirovinski fond

Koji je osnovni problem mirovinskog sustava?

Male mirovine. U posljednjih 27 godina plaće su niske, zbog čega kasnije pate mirovine. Odlučno odbijamo tvrdnje Vlade da je mirovinski sustav neodrživ jer se radi o pravima građana koja se stvaraju desetljećima i koja moramo štititi zahvaćanjem u ostale prihode proračuna. S izuzetkom Njemačke, to čine sve ostale europske zemlje. Također, imamo velik broj mirovina po posebnim propisima koje nisu pokrivene odgovarajućim uplatama doprinosa, što je nepravedno prema ljudima koji su cijeli radni vijek uplaćivali novac u mirovinski fond.

Kako ga poboljšati, koji je prijedlog HSU-a?

Trebamo drukčije urediti obiteljske mirovine radi većeg vrednovanja zajednički uplaćenih doprinosa tako da nakon smrti jednog partnera drugi ima pravo koristiti svoju mirovinu i dio mirovine preminulog partnera. U službi borbe protiv siromaštva treba smanjiti penalizaciju prijevremenog umirovljenja na maksimalno 9% ili da sadašnja penalizacija nije doživotna, to jest da prestaje u 70. godini. Smatramo da novi umirovljenici rođeni nakon 1962. godine i kasnije moraju na godine uplate doprinosa u prvi stup dobiti dodatak na mirovinu od 27%. Zbog toga smo podnijeli zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o dodatku na mirovinu s kolegom Grbinom. Spremni smo ponuditi još desetke mjera manjeg obuhvata koje bi unaprijedile mirovinska prava građana.

Hoće li zbog najavljene mirovinske reforme doći do vala odlazaka do kraja godine da bi se uhvatila stara pravila?

Mirovinsku reformu još nitko nije vidio na papiru, nego samo u medijskim najavama. Ako je točno ono što su objavili mediji, to će izazvati stampedo odlaska u prijevremenu mirovinu zbog rigidne penalizacije bez poštovanja duljine uplate doprinosa. Zbog toga ne treba kriviti građane, nego Vladu jer je pravo svakog pojedinca da odredi kada će u mirovinu po najpovoljnijim uvjetima.

Silvano Hrelja
1/11

Komentara 13

VI
Viana
15:10 08.07.2018.

Hoće li se postaviti pitanje ustavnosti svih privilegiranih mirovina?

DH
dalibor.hren
14:08 08.07.2018.

U kakvoj je mirovini Hrelja? Braniteljskoj, uhljebničkoj ili normalnoj?

ST
stefj
15:31 08.07.2018.

Da bi uopće došlo do svijesti građana što znači solidarna mirovina i što znači povlaštena mirovina, 1. mirovinski stup obavezno se mora podijeliti na ono što je stvarno mirovinski dio i na državne naknade. "Pravi" mirovinski stup isplaćivao bi ono što se uplatilo tokom radnog vijeka, a obračunavalo bi se poput štednog 2. stupa. Ostatak bi se isplaćivao kao državna naknada ili dotacija ili što već... Ako bi se tako uredilo, izdvajanja koja se obračunavaju na plaću za 1. mirovinski stup, a koja su enormna, treba smanjivati kako potrebe padaju, do potpunog gašenja 1. mirovinskog stupa. Ostalo nek si uhljebi isplaćuju i neka se jasno vidi u proračunu, pa neka građani znaju koga i koliko plaćaju... E to bi bila reforma koja ima neku budućnost gdje bi mladi vidjeli da možda ipak jednom neće sve novce morati davati uhljebima, da će možda ostati nešto i njima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije