Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Optužbe za pedofiliju

U vrijeme navodnih zločina u sakristiji bio je zapravo ispred katedrale s vjernicima

George Pell
Foto: Reuters/PIXSELL
07.04.2020.
u 10:24

Kardinala je Vrhovni sud Australije oslobodio optužbi za pedofiliju. Te 1996. ostajao je oko 15 minuta poslije mise pred katedralom i pozdravljao vjernike. Tužitelj ga je optužio da je baš tada seksualno iskorištavao ministranta

Australski kardinal George Pell (78) vratio se na slobodu nakon što je u prosincu 2018. bio osuđen na šest godina zatvora zbog pedofilije. Bio je zatvoren u zatvoru maksimalne sigurnosti u Barwonu, a sada ga je Vrhovni sud Australije oslobodio optužbi.

Pell, bivši šef vatikanskog tajništva za ekonomiju, uvijek je govorio kako je nevin te da će dokazati svoju nevinost. Zatražio je od pape Franje da ga pusti u Australiju i oslobodi dužnosti kako bi se mogao posvetiti obrani. Pella su optužili za zlostavljanje dvojice 13-godišnjih ministranata 1996. u katedrali u Melbourneu dok je bio nadbiskup u tome australskom gradu. Australski kardinal cijelo vrijeme govorio je kako mu je sve namješteno. Proveo je 13 mjeseci u zatvoru, a sada je Vrhovni sud presudio kako “postoji značajna mogućnost da je osuđena nevina osoba”.

Jedan od argumenata kojim se Pell branio bio je usredotočen na činjenicu da nije imao stvarne vremenske mogućnosti da seksualno zlostavlja dvojicu ministranata. Sedmorica vrhovnih sudaca jednoglasno su procijenili kako optužba nije imala valjane dokaze da bi se Pella moglo optužiti bez ikakve dvojbe. Optužba se temeljila na svjedočenju jedine preživjele navodno zlostavljanje osobe, koja je svoju izjavu iznijela iza zatvorenih vrata. Drugi ministrant umro je 2014. od posljedice predoziranja.

– Uvijek sam govorio da sam nevin. Trpio sam golemu nepravdu – kazao je Pell nakon oslobađajuće presude Vrhovnog suda te naglasio kako ne osjeća nikakvo ogorčenje prema tužitelju. Patnje i gorčine bilo je dovoljno, dodao je Pell.

Papa Franjo imenovao je Pella 2014. revizorom vatikanskih financija, a kada je bio optužen, nije htio to komentirati, već je samo kazao kako će se izjasniti na kraju sudskog procesa. Pell je ostao kardinal, ali je nakon optužbe izgubio položaj šefa vatikanskog trezora. Zašto su sada vrhovni suci preokrenuli prethodne presude? Svjedočenje tužitelja nije bilo u skladu s događajima. Naime, Pell je 1996., u godini u kojoj je, prema izjavi tužitelja, zlostavljao dvojicu ministranata, ostajao oko 15 minuta poslije mise pred katedralom i pozdravljao vjernike. A, tužitelj ga je optuživao kako je upravo u to vrijeme, odmah poslije mise, dakle u vrijeme kada je bio pred katedralom, seksualno zlostavljao ministranta u sakristiji.

Kakva će biti sudbina kardinala Pella unutar crkve, odnosno hoće li se vratiti u Vatikan? Budući da je već navršio 75 godina kada biskupi odlaze u mirovinu, pretpostavlja se da neće imati nove dužnosti, ali će vjerojatno doći u Vatikan zahvaliti se Papi na povjerenju koje mu je dao kada je bio optužen.

Ključne riječi

Komentara 3

KU
kukie
00:13 08.04.2020.

za dolare je sve moguce ali nije im uspjelo

Avatar Dalmatinka.
Dalmatinka.
14:00 07.04.2020.

Nevjerojatno, optuzili nevinog covika bez ikakvih dokaza...Ocito nekima smetaju mise, moltive i evandjelje, a da ne govorimo koliko im smeta Crkva

MK
mkinkognito
12:04 07.04.2020.

Poznajem sličan primjer, u kojem su mame prijateljice poželjele svećenika mladog, naočitog onako tipa filmski mačo i bile odbijene. Jedna je bila u profesiji koja joj omogućuje upoznavanje puno ljudi sa obje strane zakona i ima u bližoj rodbini pravnike i suce. Prijavi napastovanje svog sina i njegovog prijatelja od strane svećenika. Prijava paralelno ide biskupiji i policiji. Preko veza slučaj dobiju inspektori koje može ucijeniti. Inspektori se poslužuju nazakonitim radnjama i konstruiraju dokaze. Opet preko veza slučaj dobiva u tužiteljstvu osoba kojom mama može manipulirati. Čekam ishod suđenja, ukoliko svećenik bude pravomoćno osuđen makar i na minimalnu kaznu objavit ću ono što svećenik nije htio jer je ipak želio zaštiti i ono malo ugleda obitelji i upletenih ne želeći im učiniti zlo makar su i zaslužili. Ono što je za objaviri je velika stigma a reakcije recimo jednog muža je vrlo nepredvidiva naravno prema supruzi. A skandal prema policiji i tužilaštvu je nemjerljiv. Za razliku od sveženika ja sam prilično zaštiićen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije