Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DESET GODINA OD SMRTI

Paroh Gaćeša: Rodnu kuću patrijarha Pavla 
u Slavoniji želimo pretvoriti u muzej

Obnova kuće patrijarha Pavla
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/8
15.11.2019.
u 20:40

Na imanju gdje je patrijarh Pavle rođen, 1968. srušena je stara i sagrađena nova kuća. Sad bi se trebala graditi replika stare kuće

Patrijarh Pavle i desetak arhijereja iz Srbije i svijeta stižu sutra u Kućance nadomak Donjeg Miholjca kako bi posvetili novu pravoslavnu crkvu odnosno hram svetih apostola Petra i Pavla. A u to malo slavonsko selo uskoro bi mogli pristizati i brojni turisti. Upravo u Kućancima na svijet je 1914. došao patrijarh Pavle, a njegovo rodno imanje postat će muzej. Preminuo je na današnji dan 2009. u Beogradu.

– Na tom je imanju patrijarh Pavle rođen, no njegova je rodna kuća zbog dotrajalosti srušena i na njezinu mjestu još 1968. sazidana druga. Imanje je mijenjalo vlasnike, pa ga je tako kupio i Milija Kostić, poduzetnik iz Čačka, i poklonio ga Pakračko-slavonskoj eparhiji. Mi smo šesti vlasnici, a za taj posjed imamo velike planove – kaže protojerej Dragan Gaćeša, paroh kućanački.

Postojeću kuću pretvorit će u muzej, a sagradit će i repliku patrijarhove rodne kuće.

– Napravit ćemo zadužbinu patrijarha Pavla, veliki kompleks s konakom za smještaj posjetitelja, a jednog dana i crkvu posvećenu njemu – otkriva protojerej.

Obnova kuće patrijarha Pavla
1/7

U muzej će smjestiti ostavštinu patrijarha Pavla koja će im stići, kako očekuju, iz Beograda, gdje je on do smrti i živio i gdje je pokopan.

Patrijarh Irinej sutra će posvetiti novu crkvu, sagrađenu na temeljima hrama iz 1828. koji je miniran i srušen u prosincu 1991. U starom je hramu patrijarh Pavle i kršten, kao Gojko Stojčević. Posveta crkve obavit će se u sklopu proslave 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i 270 godina hrama svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima. Obilježavanje počinje već danas – točno na 10. godišnjicu smrti patrijarha Pavla.

– Završili smo crkvu i sada ćemo se posvetiti obnovi patrijarhova rodnog imanja, a očekujemo da će radovi početi dogodine. Želimo sagraditi nešto zaista impozantno. Kućanci su već postali sveto mjesto, gdje dolaze vjernici autobusima iz Beograda, Banja Luke, Novog Sada..., a postoji mogućnost i da će škole iz Srbije u budućnosti dovoditi učenike u posjet Kućancima – otkriva naš sugovornik.

Po sjećanju mještana, patrijarh Pavle posljednji je put u Kućance došao 1972. ili 1973., kako bi podigao spomenik roditeljima, pokopanima na mjesnom groblju.

– Iako još nije proglašen svetim, on je za nas sveti čovjek. Neki se usude reći da je, poslije svetog Save, jedan od najvećih arhijereja. A za patrijarha je izabran možda u najgore vrijeme, početkom 1990-ih – rekao je protojerej Gaćeša.

Koliko će stajati uređenje cijelog imanja još ne znaju, a uzdaju se u donatore.

Komentara 6

PR
predator57
22:17 15.11.2019.

A taj muzej će iskoristiti danas sutra kao izgovor za napad na hrvatsku, jer su ugroženi. Poznat scenarij.

Avatar rubinet
rubinet
21:39 15.11.2019.

" njegova je rodna kuća zbog dotrajalosti srušena i na njezinu mjestu još 1968. sazidana druga."..i sad će ,51 godinu poslije,sagraditi novu-staru rodnu kuću... čudno...

AN
ante3
03:01 16.11.2019.

Patrijar pavle je ratni zločinac

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije