Naslovnica Vijesti Svijet

Paragvaj vraća veleposlanstvo u Izraelu u Tel Aviv

Odluka o vraćanju ministarstva u Tel Aviv predstavlja obrat nakon odluke bivšeg predsjednika Horacija Cartesa kojom je u svibnju paragvajska diplomatska misija premještena u Jeruzalem.
05. rujna 2018. u 20:36 9 komentara 463 prikaza
Mario Abdo Benitez
Foto: MARCOS BRINDICCI/REUTERS/PIXSELL

Paragvaj će vratiti svoje veleposlanstvo u Izraelu u grad Tel Aviv, zbog čega je Benjanim Netanyahu naredio zatvaranje izraelskog veleposlanstva u Paragvaju.

Rodrigo Duterte FILIPINSKI PREDSJEDNIK Duterte stigao u povijesni posjet Izraelu

Odluka o vraćanju ministarstva u Tel Aviv predstavlja obrat nakon odluke bivšeg predsjednika Horacija Cartesa kojom je u svibnju paragvajska diplomatska misija premještena u Jeruzalem.

"Paragvaj želi doprinijeti intenzifikaciji regionalnih diplomatskih napora u postizanju šireg, poštenog i trajnog mira na Bliskom istoku", kazao je u srijedu paragvajski ministar vanjskih poslova Luis Alberto Castiglioni.

PRIZNALI POGREŠKU Izraelski državni radio ispričao se zbog emitiranja Wagnerove glazbe

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji je ujedno i ministar vanjskih poslova, nedugo nakon te odluke naredio je zatvaranje izraelskog veleposlanstva u Paragvaju.

"Izrael promatra s velikom ozbiljnošću neuobičajenu paragvajsku odluku koja će zategnuti odnose između naših država", rečeno je u izjavi iz ureda premijera.

Pojas Gaze Nazire se kraj? Izrael tvrdi: 'Zbacivanje Hamasa izglednije je nego ikada'

Sjedinjene Američke Države i Gvatemala premjestile su svoja veleposlanstva u Jeruzalem u svibnju, a izraelski je premijer pokušao uvjeriti i druge zemlje da slijede njihov primjer. Bivši paragvajski predsjednik Cartes u svibnju je osobno sudjelovao u otvaranju nove ambasade u Jeruzalemu. Njegov nasljednik na poziciji predsjednika Mario Abdo, također član konzervativne Stranke Colorado, došao je na vlast prošlog mjeseca.

Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas

  • kelab:

    Zivio ISRAEL!

  • Zapadnjak:

    cinjenice na terenu nije briga jesu li sva veleposlanstva u jeruzalemu, tel avivu ili ih uopce nema u Izraelu jer efektivno jeruzalem je glavni grad drzave Izrael i u trenutacnoj klimi to se moze promijeniti jedino silom (odnosno ne moze ... prikaži još! ni silom jer je Izrael superioran inteligencijski, civilizacijski, znanstveno i oruzano u odnosu na svoje neprijatelje)...

  • Konstantinos:

    U tekstu se vec 2 puta spominje "ministarstvo"!!! Kakvo ministarstvo, cije, cega? Znate li vi razliku izmedu veleposlanstva i "ministarstva"? Malo profesionalizma ne bi skodilo...