Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Papa kritizirao prehrambene navike 700 milijuna osoba s prekomjernom težinom

Prekomjerna težina ne simbolizira samo bogate narode već je i pokora u siromašnim zemljama, gdje se jede malo i loše, precrtavanjem prehrambenih modela razvijenih regija, upozorio je Papa
16. listopada 2019. u 14:50 4 komentara 701 prikaza
Papa Franjo
Foto: YARA NARDI/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Papa Franjo je u srijedu kritizirao "loše i razorne" prehrambene navike oko 700 milijuna osoba s prekomjernom težinom na planetu u poruci poslanoj UN-ovoj organizaciji za hranu i poljoprivredu (FAO) prilikom Svjetskog dana hrane.

Papino obraćanje novinarima na putu prema Mozambique, Madagascaru, and Mauritius MOGUĆI RASKOL CRKVE? Papa Franjo optužuje kritičare da mu zabijaju nož u leđa

"Vidimo kako hrana prestaje biti sredstvo za preživljavanje i postaje sredstvo osobnog uništenja", komentirao je Papa u poruci FAO-u.

"Tako pored 820 milijuna gladnih, na drugoj strani jezičca na vagi imamo 700 milijuna osoba s prekomjernom težinom, žrtava loših prehrambenih navika", naglasio je.

Prekomjerna težina ne simbolizira samo bogate narode već je i pokora u siromašnim zemljama, gdje se jede malo i loše, precrtavanjem prehrambenih modela razvijenih regija, upozorio je Papa.

KATOLIČKA CRKVA Papa Franjo: Ne plašim se šizme u Crkvi

"Patologije povezane s bogatstvom" dovode do dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, ali i anoreksije i bulimije. Moramo se boriti protiv poremećaja prehrane životnim stilom nadahnutim vizijom onoga što nam je ponuđeno, njegovanjem skromnosti, umjerenosti, suzdržanosti, samokontrole i solidarnosti", preporučio je argentinski Papa.

On je ocijenio "okrutnim, nepravednim i paradoksalnim" da danas postoji hrana za sve ali da ona nije svima dostupna. On je istaknuo da žali što se u nekim dijelovima svijeta hrana rasipa, baca, pretjerano konzumira ili je namijenjena za neprehrambene svrhe.

 

adidas Solar Boost 19
Slatke muke
Najmekše tenisice za duge pruge: od brzih treninga do maratona
 • okvarbud:

  pajo patak!

 • Avatar Ponikvarac
  Ponikvarac:

  Papa bi trebao prvo pogledati sebe pa onda kritizirati. Meni neizgleda mršav.

 • Tihi:

  Papa kritizirao prehrambene navike 700 milijuna osoba s prekomjernom težinom- po DIN normi , Papak je siromak . Nije li trebao to uvrstiti u smrtni grijeh - što je dokazano 100% tko dugo jede i puno jede na kraju i ... prikaži još! umre ... I to mu nje dobra kazna ? . Možda bi mogao malo više da se moli Bogu da se smiluje prema zemljama gdje se gladuje ... Konačno da poduzme nešto kako se Isus pokazao prema svojim Apostolima i od vode vino stvorio i kruha ... Koliko se sječam o pomfritu nije bilo ni govora ....