Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Papa Franjo: Onaj koji mrzi – ubija

Nemojmo nikada ubiti bližnjega s našim jezikom, upozorio je papa Franjo i naglasio kako za mir "moramo biti s Gospodinom i tamo gdje je Gospodin nema zavisti, nema kriminala, nema mržnje, nema ljubomore, već bratstva“.
02. rujna 2013. u 13:54 0 komentara 23 prikaza
papa Franjo (1)
Foto: REUTERS/Pixsell

Oni koji u zajednici (društvu) ogovaraju (brbljaju) svoju braću, članove društva, žele ih ubiti, kazao je papa Franjo tijekom homilije današnje mise koju je održao u domu Santa Marta u kojem prebiva. To je prva Franjina misa u domu Sv. Marte poslije ljetnog odmora. Govorio je o „ljubomori i zavisti“, o njihovim predrasudama, koje nisu stari osjećaji, već postoje svakog dana u srcima i društvima. Papa Franjo kaže kako zajednica i obitelj bivaju uništenima zbog zavisti koju sije vrag u srcima i čini da jedan govori loše o drugome i na taj način ga uništava.

- Nemojmo nikada ubiti bližnjega s našim jezikom, upozorio je papa Franjo i naglasio kako za mir u jednome društvu, u obitelji, u državi i u svijetu „moramo biti s Gospodinom i tamo gdje je Gospodin nema zavisti, nema kriminala, nema mržnje, nema ljubomore, već bratstva“. Papa je ukorio držanja prema kojima se „prvog dana govori dobro o pridošlici, drugog dana manje, a trećeg dana počinju ogovaranja i na koncu ga se odere“. Franjo upozorava na „one koji u jednoj zajedinici brbljaju o braći, o članovima zajednice“, jer takvi „ubijaju“. Upotrijebio je riječi apostola Ivana i kazao kako „onaj koji mrzi u svome srcu svoga brata jest ubojica“ (Tko god mrzi svog brata ubojica je, napisao je apostol Ivan).

Mi smo navikli na brbljanja i ogovaranja, požalio se Franjo i pitao se „koliko se puta u našim zajednicama i u našim obiteljima događa pakao, gdje se upotrebljava taj kriminal ubijanja brata ili sestre jezikom“. Papa Franjo je danas tweetom ponovio riječi koje je jučer glede stanja na Srednjem istoku i posebno u Siriji kazao tijekom angelusa. „Nikad više rata! Nikad više rata!“, napisao je Franjo na svome twitter profilu. Taj izraz, koji je prvi upotrijebio papa Pio XII. u Božićnoj poruci 1951. godine, više puta su upotrijebili pape, a Ivan Pavao II. i u sijećnju 2003. prije rata u Iraku.

>>Papa Franjo uskliknuo: Nikad više rata!

Plodine
Boravak u prirodi
Roditelji, pažnja! Uz ove savjete vaša djeca će uživati, a vi popiti kavu na miru
Život s dijabetesom
Sve više Hrvata boluje od ove bolesti. Doktorica otkriva što bismo trebali poduzeti!
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.