Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Misa nakon odmora

Papa Franjo: Onaj koji mrzi – ubija

papa Franjo (1)
REUTERS/Pixsell
02.09.2013.
u 13:54

Nemojmo nikada ubiti bližnjega s našim jezikom, upozorio je papa Franjo i naglasio kako za mir "moramo biti s Gospodinom i tamo gdje je Gospodin nema zavisti, nema kriminala, nema mržnje, nema ljubomore, već bratstva“.

Oni koji u zajednici (društvu) ogovaraju (brbljaju) svoju braću, članove društva, žele ih ubiti, kazao je papa Franjo tijekom homilije današnje mise koju je održao u domu Santa Marta u kojem prebiva. To je prva Franjina misa u domu Sv. Marte poslije ljetnog odmora. Govorio je o „ljubomori i zavisti“, o njihovim predrasudama, koje nisu stari osjećaji, već postoje svakog dana u srcima i društvima. Papa Franjo kaže kako zajednica i obitelj bivaju uništenima zbog zavisti koju sije vrag u srcima i čini da jedan govori loše o drugome i na taj način ga uništava.

- Nemojmo nikada ubiti bližnjega s našim jezikom, upozorio je papa Franjo i naglasio kako za mir u jednome društvu, u obitelji, u državi i u svijetu „moramo biti s Gospodinom i tamo gdje je Gospodin nema zavisti, nema kriminala, nema mržnje, nema ljubomore, već bratstva“. Papa je ukorio držanja prema kojima se „prvog dana govori dobro o pridošlici, drugog dana manje, a trećeg dana počinju ogovaranja i na koncu ga se odere“. Franjo upozorava na „one koji u jednoj zajedinici brbljaju o braći, o članovima zajednice“, jer takvi „ubijaju“. Upotrijebio je riječi apostola Ivana i kazao kako „onaj koji mrzi u svome srcu svoga brata jest ubojica“ (Tko god mrzi svog brata ubojica je, napisao je apostol Ivan).

Mi smo navikli na brbljanja i ogovaranja, požalio se Franjo i pitao se „koliko se puta u našim zajednicama i u našim obiteljima događa pakao, gdje se upotrebljava taj kriminal ubijanja brata ili sestre jezikom“. Papa Franjo je danas tweetom ponovio riječi koje je jučer glede stanja na Srednjem istoku i posebno u Siriji kazao tijekom angelusa. „Nikad više rata! Nikad više rata!“, napisao je Franjo na svome twitter profilu. Taj izraz, koji je prvi upotrijebio papa Pio XII. u Božićnoj poruci 1951. godine, više puta su upotrijebili pape, a Ivan Pavao II. i u sijećnju 2003. prije rata u Iraku.

>>Papa Franjo uskliknuo: Nikad više rata!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije