Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počinje putovati

Papa Franjo najavio posjet Iraku u ožujku

FILE PHOTO: Pope Francis holds weekly audience at the Vatican
Foto: VATICAN MEDIA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
07.12.2020.
u 13:34

Nakon 15 mjeseci neputovanja izvan Italije (zadnje je bilo u Tajland i Japan od 20. do 26. studenoga 2019.) zbog pandemije koronavirusa, papa Franjo na 32. putovanje izvan Italije ide u Irak kako bi pokazao svoju blizinu narodu koji već gotovo dva desetljeća pati ratove

Papa Franjo pohodit će Irak od 5. do 8. ožujka 2021., obznanio je u ponedjeljak ured za tisak Svete Stolice. Osim Bagdada papa Franjo će pohoditi dolinu Ur vezanu za sjećanje na Abrahama, grad Erbil, te Mosul i Qaraqosh. U priopćenju se kaže da je Franjo prihvatio poziv Republike Irak i lokalne Katoličke crkve da pohodi tu zemlju. Šef ureda za tisak Svete Stolice Matteo Bruni obznanio je da će točan program putovanja biti naknadno obznanjen i da će se voditi računa o razvoju stanja s pandemijom virusa Covid-19.

Nakon 15 mjeseci neputovanja izvan Italije (zadnje je bilo u Tajland i Japan od 20. do 26. studenoga 2019.) zbog pandemije koronavirusa, papa Franjo na 32. putovanje izvan Italije ide u Irak kako bi pokazao svoju blizinu narodu koji već gotovo dva desetljeća pati ratove. Franjo je još 10. lipnja 2019. izrazio volju da pohodi Irak, a ta je želja postala konkretnija nakon što je u Vatikanu 25. siječnja 2020. primio predsjednika Iraka Barhama Saliha.

Prije sukoba u Iraku 2003. koji su doveli do pada režima Saddama Husseina u toj je državi živjelo oko 1,4 milijuna kršćana. Ratovi i tzv. država ISIS doveli su do smanjenja broja kršćana na između 300 i 400 tisuća. Salih je više puta naglašavao važnu ulogu kršćana u obnovi zemlje i pozvao ih da se vrate nakon što su mnogi pobjegli pred ratovima i stradanjima.

Papa Ivan Pavao II. namjeravao je pohoditi Irak od 1. do 3. prosinca 1999., ali taj gotovo pripremljeni pohod se nije ostvario jer, nakon dugih pregovora, Saddam Hussein ga je odgodio. Franjo će, dva desetljeća kasnije, provesti san Ivana Pavla II.

Ključne riječi

Komentara 2

MX
Mister X
17:24 08.12.2020.

Papa Franjo najavio posjet Iraku u ožujku. Pitanje dali je sad to pametn o ? Pošteno ? Kome korisno ? I kako se Bog odluci e baš tamo da ga uputi ? Ili se puno pije negdje ili Korona zahvatii mozak a da se i ne prijeti ... Dali ga je Assad zvao ili Putin tamo ?

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
13:54 07.12.2020.

Papa Franjo najavio posjet Iraku u ožujku gdje če se razgovarati o profitu, zaradi i gobiti vatikanske i muslimanske crkvene vrhuške.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije