Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dirljiva homilija

Papa Franjo: Čovječanstvo ima potrebu plakati, a ovo je čas da plačemo

papa Franjo
Foto: Massimiliano Migliorato/Press Association/PIXSELL
1/8
13.09.2014.
u 11:33

S onim 'Što me se tiče?' koje imaju u srcima 'biznismeni' ratova možda zarađuju mnogo, ali njihovo korumpirano srce izgubilo je sposobnost plača. Ono 'Što me se tiče?' sprječava plač.

"Rat je ludost. Rat uništava ono što je Gospodin stvorio kao najdraže – čovjeka, kazao je papa Franjo u homiliji tijekom mise u Redipugliji , pokraj Trsta, na spomen grobnici žrtava Prvog svjetskog rata.

S papom Franjom su misu koncelebrirali zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn, te biskupi iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i talijanske pokrajine Friuli Venezia Giulia. Bilo je prisutno stotine svećenika iz država sudionica Prvog svjetskog rata od 1914.-1918. godine, te desetak tisuća vjernika.

„Na ovom mjestu, gdje se nalazim, mogu samo kazati: rat je ludost“, započeo je papa Franjo svoju današnju vrlo dirljivu homiliju tijekom koje je više puta kazao kako se svijet, čovječanstvo, ponaša kao da ga nije briga za rat, a svijet bi trebao plakati. Čovječanstvo ima potrebu plakati, a ovo je čas da plačemo, kazao je Franjo.

„Rat uništava. Uništava i ono što je Bog stvorio kao najljepše: ljudsko biće. Rat uništava sve, pa i bratsku povezanost. Rat je ludost, njegov plan razvoja je uništenje: željeti se razviti preko uništenja! “, kazao je papa Franjo. Danas se može kazati kako se u svijetu vodi treći rat s bitkama na pojedinim dijelovima zemlje, ali sa zločinima, pokoljima, uništenjima... „Pohlepa, netolerancija, ambicija za vlast...su razlozi koji potiču na ratne odluke, a takvi razlozi su često pravdani nekom ideologijom, ali prije dolazi poticaj za uništavanjem. Ideologijom se rat želi opravdati, ali kada nema ideologije onda postoji odgovor Kaina: 'Što se mene tiče?, Jesam li ja čuvar svoga brata?'. Rat ne štedi nikoga: starce, djecu, majke, očeve..“, kazao je Franjo.

I iznad ulaska na prostor spomen grobnice u Redipugliji piše Kainova izjava: „Što se mene tiče ? “, kazao je Papa i dodao kako tu leže posmrtni ostaci osoba koji su imali svoje snove, svoje planove...ali su njihovi životi uništeni. „A čovječanstvo je reklo: 'Što se mene tiče?'. Indiferentno držanje je upravo suprotno onome što od nas traži Isus u Evanđelju“, kazao je Franjo.

„Tu su tolike žrtve. Danas ih se sjećamo. Ima plača, ima boli. I od tuda spomen svim žrtvama svih ratova“, kazao je Franjo i pitao kako to da i danas ima mnogo žrtava tolikih ratova i odgovorio: „Moguće je jer i danas iza zavjesa postoje interesi, geopolitički planovi, žudnja za novcem i vlašću, jer postoji industrija oružja koja se čini toliko važnom. I ti planeri terora, ti organizatori sukoba, kao i poduzetnici oružja, imaju napisano u srcima: 'Što se mene tiče?'. Potrebno je zaustaviti se. Mudri prepoznaju greške, osjećaju bol, kaju se, pitaju oprost i plaču.

Foto: Massimiliano Migliorato/Press Association/PIXSELL

Foto: Massimiliano Migliorato/Press Association/PIXSELL

S onim 'Što me se tiče?' koje imaju u srcima 'biznismeni' ratova možda zarađuju mnogo, ali njihovo korumpirano srce izgubilo je sposobnost plača. Ono 'Što me se tiče?' sprječava plač. Kain nije plakao. Sjena Kaina nas pokriva danas tu, na ovom groblju. Vidi se tu ta sjena. Vidi se u povijesti koja ide od 1914. do naših dana“, kazao je Franjo i zaključio: „Sa srcem djeteta, brata, oca, tražim od svih vas i za svih nas obraćanje srca kako bi se prešlo s onoga 'Što se mene tiče?' na plač. Za sve pale u 'uzaludnim pokoljima', za sve žrtve ludosti rata u svim vremenima, čovječanstvo ima potrebu plakati i ovo je čas za plakanje“.

Vrlo dirljiva i snažna homilija s molitvom da se od indiferentnosti prijeđe na plač zbog ratova koji se vode i dana u pojedinim dijelovima svijeta. Na koncu je papa Franjo svim kardinalima, dakle i Bozaniću, biskupima i svećenicima poklonio svjetiljku mira koju će upaliti tijekom misa u povodu stote obljetnice Prvog svjetskog rata.

>>Papa Franjo na spomen-grobnici poginulima u Prvom svjetskom ratu

>>Mijenja li Crkva svoj odnos prema strankama

Komentara 61

MA
malicrni2
11:48 13.09.2014.

SIJENOM se hrani stoka, a Vecernji list nije ni SJENA onog sto je mozda nekad bio...

MA
malicrni2
11:46 13.09.2014.

SIJENA? SIJENA? Sramota, koja nepismenost...

MN
mojgrad-NiN
13:49 13.09.2014.

..Čovječanstvo ima potrebu plakati, a ovo je čas da plačemo,..............U pedesetak godina 20. stoljeca KC šest se puta priklonila fašistickim diktatorima,...... genocidnim režimima,.... masovnim ubojicama,..... organizatorima logora smrti,.... silovateljima i otmicarima djece!..... ............................ KC stala na stranu pobunjene vojne oligarhijearhije 1926. u Portugalu, ............sklopila konkordat s Mussolinijem u Italiji 1929,........... podržala pobunjenog generala Franca protiv Republike Španjolske 1936, poveselila se uspostavi zlocinacke endehazije 1941,............... blagoslovila je udar generala Pinocheta protiv Republike Cilea 1973,............... te prihvatila vojnu huntu Jorgea Videle uzurpatora vlasti u Republici Argentini 1976. godine ( ovdje je osobno ucestovao ovaj danasnji Papak)..........................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije