Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Susret hrvatske premijerke i slovenskog premijera pun sklada i komplimenata

Pahor: Slovenci misle da me Kosor prevela žednog preko vode

pahor kosor
Foto: Goran Stanzl / VLM
1/2
Autori: Nikola Sever Šeni, Antonio Mandir
26.10.2009.
u 12:18

Pahor je zaključio kako su oboje odlučni u tome da se onoga što je dogovoreno, bez obzira na moguću nepopularnost tih odluka, drže “k’o pijan plota”.

Pozdravljam Borisa Pahora, predsjednika hrvatske Vlade! U znaku ovoga simpatičnog lapsusa potpredsjednice HGK Dunje Konjevod počeo je današnji službeni posjet slovenskog premijera Boruta Pahora Zagrebu

Borute, sve potpisujem

– Isto bi bilo da ste svoju premijerku nazvali predsjednicom Vlade Slovenije. Ona je ondje vrlo popularna. Većina Slovenaca misli da me ona prevela žednog preko vode, a ovdje vrijedi obrnuto. Istina je da smo izgradili most – komentirao je Pahor lapsus, a odlično raspoložena premijerka Kosor nastavila je u istom tonu rekavši da bi mogla potpisati svaku Pahorovu riječ.

- Borute, govorio si uistinu kao predsjednik hrvatske Vlade – rekla je J. Kosor. Međutim, o čemu se razgovaralo iza zatvorenih vrata prije i nakon izjava za medije ostat će tajna, barem još neko vrijeme.

– Pogrešna je teza da Hrvatska želi samo što prije ući u EU, a da Slovenija želi samo što prije riješiti pitanje granice. Sloveniji je stalo do Hrvatske u EU, kao što je Hrvatskoj stalo do rješenja pitanja granice – kazao je Pahor. Dodao je kako su temeljna pitanja između dviju država ostala neriješena od 1991. godine te da je sada prijelomni trenutak u kojemu treba odlučiti hoće li dvije države vidjeti zajedničke interese ili će pronalaziti razlike.

Tražit ću sastanak

– Sigurna sam u uspješan prelazak zadnje dionice, nakon čega ću moći pozvati svoje partnere u koaliciji i sve parlamentarne stranke te u konačnici tražiti i dobiti potporu Sabora za parafiranje i potpisivanje arbitražnog sporazuma na tragu pisma koje sam poslala švedskom predsjedništvu EU i njihova odgovora na to pismo – rekla je Kosorova, a Pahor je zaključio kako su oboje odlučni u tome da se onoga što je dogovoreno, bez obzira na moguću nepopularnost tih odluka, drže “k’o pijan plota”.

No, za razliku od meda i mlijeka koje su sipali Pahor i Kosorova, u opoziciji se ne gleda tako optimistično na njihove izjave.

– Nacrt sporazuma o arbitraži ne smije sadržavati rješenje niti smije prejudicirati odluku arbitražnog suda. On ne treba dolaziti u Sabor bez jasne interpretacije i ovaj tjedan bilo bi najbolje iskoristiti za rješavanje toga pitanja na razini premijera ili diplomacije – ustvrdila je Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za pregovore s EU, koja smatra da ‘rizik za Hrvatsku leži u tome što će sporazum biti obvezujući, jer granicu na moru prepušta arbitražnom sudu’.

– Tražit ću sastanak s premijerkom kao predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Hrvatske EU. Neprihvatljivo je da u arbitražnom sporazumu bude sadržana naznaka rješenja – kazala je Pusić, objasnivši kako je u nacrtu sporazuma ostalo nejasno što znači riječ “dodir, kontakt” ili slovenski “stik”.

Ako to uključuje sve moguće vrste kontakata: direktni, indirektni i kondominij, onda to može poslužiti kao startna pozicija, a ako znači direktan dodir slovenskih teritorijalnih voda s međunarodnim vodama, to prejudicira ishod arbitraže – ustvrdila je Pusić, rekavši još da premijerka javnosti daje tzv. istinu na obroke.

To je tek fasada
– Učinjen je korak unatrag jer je odlučeno da o svemu odlučuje arbitražni sud koji ne smije biti tek fasada, već mora imati slobodu da razmotri sve vrste kontakata – smatra V. Pusić. Predsjednik Mesić danas je rekao da je ‘razgovarati dobro, ali da Hrvatska ne smije odustati od svojih interesa’.

– Nas zanima da Hrvatska ostane granična zemlja s Italijom, kako se ne bi morali otvarati Osimski sporazumi, a Sloveniju zanima slobodan pristup otvorenom moru. Na tom tragu treba tražiti rješenja i previše je inzistiranja na teritorijalnom kontaktu, a to otvara nova pitanja – kaže Mesić.

Ključne riječi

Komentara 417

ST
stefj
15:55 26.10.2009.

pippo ajd lobiraj kod šefice da nam objavi sporazum. Tako da i mi budemo bezbrižni kao i ti...

OB
-obrisani-
19:25 26.10.2009.

..prvo priznanje i gdje je sada?

OB
-obrisani-
15:14 26.10.2009.

sve do sada je bila djecja igra, moj Forreste iz Kranja! Ovo sada se zove VELEIZDAJA!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije