Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednik Slovenije

Pahor: Moja dobra suradnja s Grabar-Kitarović smirila zaoštrene odnose s Hrvatskom

Borut Pahor
HINA/POOL/PIXSELL
22.12.2015.
u 23:20

Zauzima se za dijalog i rješavanje otvorenih pitanja s Hrvatskom i suradnju sa susjednom zemljom iako je to teže sada kad Hrvatska još nema novu vladu.

Slovenski predsjednik Borut Pahor rekao je da je suradnja sa susjednim državama polazna osnova svake vanjske politike i jedan od njegovih predsjedničkih prioriteta uz nastojanje da Slovenija ostane u "najčvršćem jezgru" integracija u Europskoj uniji i kredibilna članica NATO-a.

Ocijenio je da je njegova dobra suradnja s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović i njihova inicijativa za regionalni summit o sigurnosti kojemu su prisustvovali američki potpredsjednik Joe Biden i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk smirila zaoštrene odnose s Hrvatskom zbog arbitražnog skandala i postavljanja žice na međusobnoj granici kako bi se Slovenija zaštitila od migrantskog vala.

Naglasio je da se zauzima za dijalog i rješavanje otvorenih pitanja s Hrvatskom i suradnju sa susjednom zemljom iako je to teže sada kad Hrvatska još nema novu vladu. O odluci Hrvatske da izađe iz arbitražnog sporazuma, Pahor je rekao da je Sloveniji važno da arbitražni sud i dalje radi te vjeruje da će svoj rad završiti tek kad donese presudu o graničnom sporu između dviju država. "To bi bilo dobro za hrvatsko-slovenske odnose, za regiju, ali i za cijelu Europsku uniju", rekao je slovenski predsjednik.

Samo suradnjom mogu se rješavati pitanja, a nesuradnja izaziva probleme i napetosti, rekao je Pahor.  Osobno je bio razočaran izlaskom Hrvatske iz arbitražnog procesa na kojemu je njegova vlada, dok je bio premijer, radila skoro dvije godine.  To me razočaralo i kao državnika koji se trudi za dobre međususjedske odnose, rekao je u razgovoru za Slovensku televiziju.

>>Summit Brdo – Brijuni u Zagrebu: Evo što su dogovorili čelnici država

Komentara 18

Avatar sniper
sniper
00:17 23.12.2015.

I ova izjava Pahora je samo potvrda koliko je vesna pusić nesposobna kao ministrica vanjskih poslova. nju se ni ne spominje.

DU
Deleted user
06:07 23.12.2015.

pahore makni tu zicu dok ju nisam pojeo ,budi pametniji od tvog kolege ovo je blamaza slovenije jer ako zagusti i tako smo skupa u kaosu a i zajedno smo jaci

Avatar Melankolija
Melankolija
08:25 23.12.2015.

Vidili da Zorana ne mogu prehebati, pa se naginje na Predsjednicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije