Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBITELJ U ŠOKU

Pacijent preminuo pred zaključanim vratima Hitne pomoći

Krk- Hitna pomoć (1)
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/3
Autori: Sonja Hoffman, Elena Čuljat
04.11.2011.
u 09:30

Poljičanin Kuzma Bajčić (70) preminuo je od srčanog udara čekajući intervenciju jedinog liječničkog tima na otoku Krku.

Poljičanin Kuzma Bajčić (70) od srčanog udara preminuo je u srijedu, na pločniku, pred zaključanim vratima Hitne pomoći na Krku. Nesretni čovjek doživio je srčani udar dok je jedini tim liječnika Hitne na otoku bio na terenu s drugim pacijentom!

Liječnik bez ključa

Štoviše, preminulom Bajčiću pokušao je pomoći obiteljski liječnik iz Doma zdravlja dr. Nenad Mijić, no ni on nije imao ključ da uđe u prostorije Hitne u kojoj se nalaze aparati i lijekovi za hitna stanja. Riječ je o tome, objašnjava dr. Mijić, da je u lipnju, nakon Milinovićeve reforme, HMP izdvojen iz domova zdravlja pa obiteljski liječnici u tu ambulantu više nemaju pristupa.

– Nisam bio ovdje kada se sve to dogodilo jer živim u Opatiji. Možda je i bolje tako jer bih najvjerojatnije od bijesa sve porazbijao – rekao je Darko Bajčić, sin preminulog Kuzme. Njegovu je ocu, priča, pozlilo nedaleko od kuće, negdje oko 15 sati, dok je bio u šetnji.

– Preživio je moždani udar, ali je već duže vrijeme bio u dobrom stanju, vitalan i pokretan – prisjeća se D. Bajčić. Zet Zvonko, nastavlja, odmah ga je s majkom odvezao u Dom zdravlja u Krku, ali su tamo naišli na zatvorena vrata Hitne pomoći.

– Šogor je nazvao 112, a operater ga je upitao je li riječ o čovjeku koji je umro uz cestu, no moj otac u tom trenutku još nije bio mrtav! – priča D. Bajčić i priznaje da ni danas ne znaju na koga je operater mislio i je li možda još neki čovjek toga dana skončao na cesti.

I dok se obitelj, nad umirućim čovjekom, borila s informacijama o tome koga sljedećeg trebaju nazvati jer u Hitnoj nema nikoga, pred zgradu je izašao obiteljski liječnik Mijić. Vidjevši što se događa, odmah je priskočio u pomoć i počeo oživljavati pacijenta.

– Slučajno sam izašao do auta i primijetio što se zbiva, a obitelj mi je rekla da leži tako već 10 minuta. Više nije imao pulsa – prepričao je dr. Mijić. Oživljavao ga je, tvrdi, više od dvadeset minuta, no kako su vrata Hitne bila zaključana, nije mogao do defibrilatora ili lijekova.

– Mi od lipnja više nemamo ključeve Hitne, a kada jedini tim ode na teren i vozi zbrinutog pacijenta u riječku bolnicu, nitko od liječnika u pripravnosti ne može unutra – pojasnio je liječnik.

Upozoravali na propuste

U takvim situacijama svaki dan u tjednu pripravan je uskočiti jedan od šest obiteljskih liječnika s otoka.

– Kakva korist od toga ako je primjerice taj dan dežuran liječnik iz Baške, pa njemu do Krka treba i 30 minuta automobilom – upozorava liječnik i dodaje da će se, ako se nešto ne promijeni, ovakve situacije ponavljati. Na manjkavosti novog ustroja Zavoda za hitnu medicinu u Primorsko-goranskoj županiji upozoravali su i iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, a glavni tajnik KOHOM-a dr. Leonard Bressana jučer je uputio HZHM-u i zahtjev za obustavom takvog ustroja.

– Što će biti ljeti kada na otoku borave brojni turisti, a dežura samo jedan tim Hitne – upozorio je dr. Mijić.
Iz Ministarstva zdravstva, kažu, jučer su zatražili da im se dostavi sva dokumentacija o slučaju smrti Poljičanina, a potom će odlučiti treba li na Krk slati inspekciju.

Ključne riječi

Komentara 38

RE
retrovizor
09:35 04.11.2011.

ča su dobre ove miline reforme,za umrijeti!!!-kao ča ste vidjeli!!!!

AL
alapača
09:38 04.11.2011.

Milinović je čarobnjak. kad misliš da ne može gore, eto njega s razornim demantijem.

AN
ankicascreiber
12:42 04.11.2011.

taj čovjek nije imao moždani već sigurni udar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije