Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ovu nedjelju

Završava ljetno računanje vremena - spavat ćemo duže, ali ćemo se vraćati kući po mraku

U nedjelju pomičemo kazaljke
Foto: Borna Filić/PIXSELL
22.10.2018.
u 13:47

Računanje vremena pomiče se za jedan sat unatrag, tako da se 3 sata i 00 minuta računa kao 2 sata i 00 min

U nedjelju, 28. listopada, u 3 sata ujutro završava ljetno računanje vremena pomicanjem kazaljki za jedan sat unatrag, i počinje zimsko računanje vremena. 

Državni zavod za mjeriteljstvo priopćio je u ponedjeljak kako se ljetno računanje vremena, koje je ove godine počelo 25. ožujka, završava ovu nedjelju, 28. listopada. Računanje vremena pomiče se za jedan sat unatrag, tako da se 3 sata i 00 minuta računa kao 2 sata i 00 min, odnosno da se kazaljka sata pomakne za jedan sat unatrag.

Zimsko računanje vremena trajat će do 31. ožujka 2019. godine.

Ovo bi za mnoge europske zemlje moglo biti posljednje pomicanje kazaljki sata jer je Europska komisija u rujnu objavila prijedlog da se ono ukine 2019. godine. Tako će mnoge zemlje to učiniti još samo ovaj put, a eventualno još u ožujku iduće godine. Europska komisija dala je zemljama članicama rok do travnja sljedeće godine da same odaberu po kojem će se vremenu ravnati.

Sada se postavlja pitanje - je li bolje izabrati ljetno ili zimsko vrijeme?

– Kad bismo zadržali ljetno računanje vremena, tijekom zime Sunce bi izlazilo tek u 8.39 sati. To znači da bismo po mraku išli u školu i na posao za vrijeme zimskih mjeseci. Ali, recimo, 21. prosinca Sunce bi bilo na nebu do 17.19, što znači da ne bismo po mraku išli kući – rekao je RTL-ov prognostičar Nikola Vikić Topić, dodavši i da bi to moglo negativno utjecati na seljake koji su vezani ranojutarnjim obavezama.

U slučaju da odaberemo zimsko računanje vremena, tada bi po ljeti sunce zalazilo već u 19.48 (21. lipnja), dok bi izlazilo oko 4.07 ujutro.

– Onda se postavlja pitanje što mi imamo od tog danjeg svjetla u 4 ujutro jer ionako svi spavamo. Zato je pomicanje sata imalo neke svoje prednosti. No, pokazalo se da loše utječe na ljude pa se zato odlučilo ukinuti pomicanje sata – rekao je Vikić Topić.

Premda mnogi kažu da im pomicanje sata ne smeta previše, osim što su pospani kod proljetnog pomicanja sata unaprijed, za ljudski je organizam bolje to ne prakticirati.

– Naše tijelo organizirano je unutarnjim satom i taj se sat ne prilagođava socijalnom satu ni onom na katedrali ili na našoj ruci. Unutarnji sat organiziran je sunčevim satom. Ako se prebacimo na ljetno vrijeme, izgubit ćemo jedan sat dnevne svjetlosti i to je socijalni jet lag. A socijalni jet lag donosi probleme s metabolizmom i ljudi postaju depresivniji, pokazuju mnoge studije – kazao je za njemačku javnu TV postaju ARD kronobiolog Till Roenneberg, profesor medicinske psihologije na Sveučilištu München.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

Komentara 50

DU
Deleted user
16:58 22.10.2018.

Fala ti dragi Bogek, dočekali smo i to.

DU
Deleted user
17:58 22.10.2018.

Nije problem u računanju vremena nego u radnom vremenu. Po hitno 5 sati radno vrijeme pa ćemo ići na posao na vrijeme dana i odlaziti za vrijeme dana.

DU
Deleted user
18:15 22.10.2018.

nije problem u KAZALJKAMA,problem je u novcu,koliko mi platiš sat ako treba JA ŽIVIM U BEZVREMENSKOJ ZONI,,,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije