Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog poplava

Ovog ljeta zaboravite na lubenice, a kratko ćete uživati i u jagodama

'podravina i bilogora, busetina, 25.05.2010. damir hrvoic, uzgajivac lubenica pokazuje unistene sadnice na oko 1,5 hektara u koje je ulozio oko 10.000 kuna, a poplave ih unistile snimila: marija lovre
'Marija Lovrenc/VLM'
25.05.2010.
u 16:20

Voda se polako povlači s plantaža, pa uzgajivačima već postaje jasno da su u ovoj sezoni doživjeli katastrofu jer je vlaga uništila tek zasađene kulture.

Iz virovitičke okolice u trgovine i na tržnice ove godine neće doći niti jedna lubenica ni dinja, bit će smanjen urod paprike, patlidžana, tikvica, a i jagodari spašavaju što se može u plastenicima punima vode.

Više nema ni sjemenja

Posljedica je to poplave koja je poharala županiju prije desetak dana, kad je većina poljoprivrednika i voćara već dovršila sadnju ovogodišnjih kultura i čekala prve plodove, a na kojima se, kad se voda polako povlači, štete na voću i povrću tek počinju zbrajati. - Šteta je 50-60 posto na svem povrću, a dinje i lubenice potpuno su uništene. Vlaga je uništila i papriku baburu, stradao je patlidžan i tikvice, pa sreću imaju samo oni koji su sačuvali dio sjemena i sadnica koje mogu sad iskoristiti. Novog sjemenja nema i pitanje je što će povrtlari i voćari s uništenim površinama, to im nijedno osiguranje neće pokriti. Ono što je i preostalo, poput cvjetače, uništavaju temperatura i bolesti - istaknuo je Miroslav Filipović iz Udruge povrtlara Virovitičko-podravske županije.

Zaštita je novi trošak

Ovih dana iz virovitičke okolice, Vukosavljevice i Bušetine, trebale su stići prve ovosezonske jagode, koje su zbog duge zime ionako kasnile, a koje je poplava još i desetkovala. Nad uništenim hektarom i pol lubenica jučer je u nevjerici odmahivao glavom i Damir Hrvoić iz Bušetine, koji je oko 8.000 sadnica s obitelji i radnicima posadio samo par dana prije katastrofe.

- Nije ostala niti jedna jedina sadnica koju bih mogao spasiti. U sjeme, foliju i navodnjavanje uložio sam bar 10.000 kuna, a očekivali smo urod od oko 70 tona. Samo na lubenicama izgubili smo oko 70.000 kuna, a štetu na paprici još zbrajamo. Spašavamo ječam i kukuruz, a sve preostalo moramo dobro zaštititi sredstvima, dodatno uložiti, da i ovo malo ne propadne - kaže Hrvoić. Usjeve nije mogao osigurati jer protiv kiše i vjetra osiguranja nema, kaže, pa mu ostaje samo vjera da će sa preostalom paprikom rogom, celerom i drugim kulturama priroda imati ipak više razumijevanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije