Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stručnjak hrvatskom novinaru:

'Ovo je zastrašujuća bolest jer je nevidljiva. Ne znaš gdje će te pogoditi'

Ebola
Foto: Provjereno
1/7
04.04.2019.
u 13:46

Znanstvenici još uvijek pouzdano ne znaju tko je izvor zaraze: jesu li to majmuni ili tzv. voćni šišmiši, ali ono što se zna jest da je smrt koja nastupa vrlo brzo – izrazito bolna.

Večerašnje ''Provjereno'' gledatelje vodi u Demokratsku Republiku Kongo – samo središte zaraze koja je do sad odnijela više od 600 života. U Kongu je u tijeku druga najveća epidemija smrtonosnog, gotovo neizlječivog virusa ebole u povijesti, a u njezin epicentar otišao je reporter Zoran Marinović.

Zloćudni virus, od kojeg otkazuju unutarnji organi i šansa za izlječenje je mala, nastoje obuzdati lokalne vlasti i međunarodna zajednica. No, DR Kongo u kaosu je. Većina građana od silnih prirodnih resursa nema ništa. Rastrgana višegodišnjim sukobima, ta zemlja sad nosi i teret suzbijanja potencijalne katastrofe. U nekoliko pokrajina luta milijun izbjeglica, a izvan kontrole je trenutačno više desetaka paravojnih postrojbi koje ubijaju i pljačkaju, uz koje se bolest naizgled čini manjim problemom. Znanstvenici još uvijek pouzdano ne znaju tko je izvor zaraze: jesu li to majmuni ili tzv. voćni šišmiši, ali ono što se zna jest da je smrt koja nastupa vrlo brzo –izrazito bolna. Krene s temperaturom, a završi krvarenjem iz svih otvora.

„Zastrašujuća je bolest jer je nevidljiva. Ne znaš gdje će te pogoditi. Devastirajuća je. Ima drugih bolesti koje možeš pokupiti, a šanse za oporavak su visoke, dok kod ebole, ako ostaneš doma, u zajednici, šansa da umreš je 65 posto“, rekao je za ''Provjereno'' dr. Ian Norton iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Na kontrolnim točkama po gradu obavezna je dezinfekcija ruku i mjerenje temperature za sve. Mjere opreza spriječile su da bolest bude izvan svake kontrole. Međutim, sumnje i poplave teorija zavjere množe se zbog konteksta u kojem se epidemija događa. Tamošnje lokalno stanovništvo nema povjerenja. Dobar dio stanovništva uvjeren je da je epidemija izazvana – namjerno jer je izbila u tri oporbene pokrajine, nekoliko mjeseci prije predsjedničkih izbora. Liječnici, pak, strahuju što će biti ako se opasan virus oslobodi iz tropske šume jer bi u tom slučaju posljedice mogle biti riječima neopisive. 

Pogledajte i video i doznajte kako izračunati rizik od kardiovaskularnih bolesti!

Komentara 2

Avatar StevoHorvat
StevoHorvat
15:00 04.04.2019.

Nikad ne znaš gdje će te bolest pogoditi. Jedan dan misliš da je moguća samo u Kongu, a drugi dan eto izvora zaraze u petrinjskom dvorištu ili sisačkoj šumi.

ZA
zagabria2
18:05 04.04.2019.

I reporter kud će drugo nego u Kongo da i nama donese, e ljudi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije