Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TISUĆE NA ULICAMA PODGORICE

Ovo je 'posrbljavanje' Crne Gore, ni ozbiljni sukobi nisu isključeni

Protestors shout slogans during a rally ahead of a vote for the amendments of Law on Religious Freedoms, in Podgorica
Foto: STEVO VASILJEVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/5
31.12.2020.
u 21:30

Po volji Srpske pravoslavne crkve nova vlada izmijenila je Zakon o slobodi vjeroispovijesti

Nakon višemjesečnog zatišja na ulicama Podgorice ponovno vrije. Nova crnogorska parlamentarna većina, u kojoj prvi put nema Demokratske partije socijalista (DPS) crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, u noći s ponedjeljka na utorak izglasala je promjene kontroverznog zakona o slobodi vjeroispovijesti, kojima je u cijelosti udovoljeno zahtjevima Srpske crnogorske crkve (SPC), koja je zbog toga prije godinu dana i pokrenula velike protuvladine prosvjede koji su i doveli do poraza Đukanovićeve stranke na nedavnim parlamentarnim izborima.

“Prekršili Ustav”

Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojim Crna Gora od vjerskih zajednica zahtijeva pisani dokaz o vlasništvu nad imovinom koju koriste – zbog čega ga SPC smatra zakonom kojem je cilj isključivo otimanje imovine SPC-a u Crnoj Gori – stupio je na snagu početkom godine, a njegova promjena bila je glavni cilj koalicije koju je uoči prošlih parlamentarnih izbora okupio mitropolit SPC-a u Crnoj Gori Amfilohije Radović, koji je u međuvremenu preminuo od koronavirusa. Zbog toga je nova prosrpska i proruska vladajuća koalicija, na čelu s premijerom Zdravkom Krivokapićem, koja je tijesno povezana sa SPC-om, kao jednu od svojih prvih odluka usvojila upravo promjene spornog zakona, kojima se iz zakona uklanja ključna sporna odredba za SPC, prema kojoj vjerske zajednice, ako žele zadržati vlasništvo nad vjerskim objektima, moraju imati jasne dokaze o vlasništvu, bez kojih nije moguće registrirati imovinu.

>> FOTO Prosvjed u Podgorici

Protestors shout slogans during a rally ahead of a vote for the amendments of Law on Religious Freedoms, in Podgorica
1/5

Zbog te je odredbe SPC, koji, naravno, ne posjeduje jasne dokaze o vlasništvu nad “svojim” crkvenim objektima s obzirom na to da je riječ o objektima koje je SPC prisvojio 1918. godine, nakon priključenja Kraljevine Crne Gore Kraljevini SHS i ukidanja Crnogorske pravoslavne crkve, trebao izgubiti vlasništvo nad stotinjak manastira i drugih crkvenih objekata u Crnoj Gori, koji su trebali postati vlasništvo države iako bi ih SPC i dalje mogao koristiti. Zbog toga je nova prosrpska crnogorska vlada – i to po hitnoj proceduri koja ne predviđa javnu raspravu – u parlament poslala zakonski prijedlog koji osigurava da crkvene nekretnine i dalje ostanu u rukama SPC-a ukidajući usto i obvezu registracije vjerskih objekata koji su bili u vlasti Kraljevine Crne Gore prije nego što je Crna Gora 1918. postala dio zajedničke države Srba, Hrvata i Slovenaca, kao što je to bilo predviđeno važećim zakonom.

Zakonske izmjene usvojene su u dva ujutro, bez opozicijskih zastupnika koji su bojkotirali sjednicu, uz pljesak zastupnika vladajuće većine, dok su se opozicijski zastupnici u predvorju obratili novinarima uvjeravajući kako su zakonske izmjene usvojene protuustavno jer parlament nije imao kvorum, zbog čega odluka nije zakonita ni valjana. Bivši crnogorski premijer i zamjenik predsjednika DPS-a Duško Marković uvjerava kako je riječ o skandaloznom ponašanju, ozbiljnom kršenju Ustava, demokratskih principa i pravila većine, no aktualni premijer Krivokapić optužuje DPS za političku korupciju, tvrdeći da ta stranka želi promijeniti volju građana.

– Ovo je organizirani kriminal povezan s najvišim vlastima i to ćemo dokazati u narednom razdoblju – rekao je Krivokapić.

“Europski zakon”

Iz građanskog pokreta URA potpredsjednika vlade Dritana Abazovića, koji je osigurao većinu novoj vladi, poručuju kako je usvajanjem izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti Crna Gora dobila “liberalan” i “europski” zakon kojim će sve vjerske zajednice postati dio jedinstvenog pravnog poretka, čime je, kako tvrde, obranjen crnogorski Ustav. Iz vladajućih redova uvjeravaju kako je takve izmjene uoči parlamentarnih izbora SPC-u nudio i Đukanović i bivši premijer Duško Marković, ali ih je pokojni mitropolit Amfilohije odbio. Međutim, to nije uvjerilo protivnike zakonskih izmjena i aktualne vlade.

Njih nekoliko tisuća ubrzo se okupilo ispred parlamenta u Podgorici, ignorirajući protuepidemiološke mjere i prosvjedujući protiv zakonskih izmjena i skandirajući kako “ovo nije Srbija” i kako će “braniti Crnu Goru od dušmana”. Prosvjednici su u kolonama stigli i iz drugih krajeva Crne Gore, a organizatori prosvjeda poručuju kako je riječ o suprotstavljanju “brisanju” crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta i “posrbljivanju” crnogorske povijesti.

Organizatori prosvjeda su crnogorske patriotske organizacije, koje ne skrivaju da podržavaju politiku Đukanovićeve stranke, a okupljene su pred parlamentom pozdravili zastupnici Đukanovićevog DPS-a, koji su sada u opoziciji. Visoki dužnosnik DPS-a i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković upozorava da će oni koji u parlamentu podrže izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti glasati za to da se Cetinjski i Ostroški manastir, kao i stotine drugih crnogorskih svetinja, poklone SPC-u, crkvi koja je formirana u drugoj državi i to vjekovima nakon što su izgrađene, s ciljem širenja srpske nacionalne misli. Prije godinu dana Zakon o slobodi vjeroispovijesti izveo je na ulice njegove protivnike, a sada su na ulici na njegovi zagovornici. Najavljuju se novi prosvjedi i kao i uvijek u takvim situacijama, Crna Gora je ponovno na rubu sukoba.

Komentara 63

BU
burn
23:46 31.12.2020.

Crna Gora Crnogorcima !

DU
Deleted user
22:26 31.12.2020.

Nasanjkali Crnogorce vrlo lukavo. Legalizirali otetu crkvenu imovinu. Kada je ta imovina bila u posjedu Crnogorske Pravoslavne crkve i tada je po ustavu i zakonu, bila vlasništvo crnogorske države, ali u posjedu Crnogorske PC. Crnogorska Pravoslavna Crkva zavedena je kaoo Autokefalna u Carigradu pod rednim brojem 9. a SPC daleko poslije nje, to je istina.

KL
klemito
09:47 01.01.2021.

Ako pravoslavci imaju nacionalne crkve, onda i crnogorci imaju pravo na svoju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije