Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKUPILI 8117 POTPISA

Otvoreno pismo Bošnjakoviću: Kaznite odgovorne za zlostavljanje Cesarea!

Cesare Avenati
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
1/5
27.06.2018.
u 07:29

Službenici Općinskog suda u Splitu 19. lipnja predali su dječaka na skrb ocu Alessandru Avenatiju, dok je dvjestotinjak Splićana tog dana došlo podržati dječakovu majku Ninu Kuluz

Skupina građana u utorak navečer u otvorenom pismu ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću, u povodu nedavne ovrhe nad Cesareom Avenatijem, zatražila je da se kazne oni koji su odgovorni za zlostavljanje tog dječaka te od ministra zatražila da se založi da se Cesare zaštiti u Italiji i prati što se s njim događa.

Službenici Općinskog suda u Splitu 19. lipnja predali su dječaka na skrb ocu Alessandru Avenatiju, dok je dvjestotinjak Splićana tog dana došlo podržati dječakovu majku Ninu Kuluz i pred zgradom u kojoj su živjeli majka i sin pokušavali onemogućiti njegovo odvođenje u Italiju.

"Ne možete popraviti učinjeno, ali možete poduzeti sve da oni koji su odgovorni za zlostavljanje ovog djeteta budu kažnjeni i da nikad više ne budu u prilici odlučivati o sudbini i pravima bilo kojeg djeteta u Republici Hrvatskoj", navodi se u otvorenom pismu ministru Bošnjakoviću koje je potpisala aktivistica u protivljenju ovrsi i predaji dječaka Cesarea njegovu ocu Vanda Plazonić i još 8117 građana.

U otvorenome pismu poručuje se ministru Bošnjakoviću da s kolegama iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova "diplomatskim putem zaštiti to dijete, našeg (hrvatskog) državljanina u Italiji i prati što se s njim događa i jesu li osigurana sva njegova prava."

Potpisnici pisma navode kako se ministru Bošnjakoviću obraćaju "duboko potreseni" scenama predaje djeteta.

"Scene kojima smo svjedočili, bilo uživo ili putem medija, užasavajuće su i nezamislive u civiliziranom svijetu kojemu pripadamo", ističe se u otvorenom pismu.

Cesare Avenati
1/6

Po navodima u pismu, nedopustivo je u ovom slučaju raspravljati o odgovornosti roditelja za nastalu situaciju, jer postoje institucije i ljudi zaposleni u njima, čija je dužnost bila zaštiti dijete i brinuti o njegovim najboljim interesima, što oni nisu učinili.

"Zašto maleni Cesare u postupku nije imao skrbnika koji bi štitio njegova prava ako mu to pravo jamči Obiteljski zakon? I gdje je taj skrbnik, ako je imenovan, bio za vrijeme ovrhe?" pitaju potpisnici pisma. 

Također pitaju zašto nitko nije pitao dijete da izrazi svoje mišljenje iako mu to pravo jamči Europska konvencija o ostvarivanju dječjih prava i Konvencija o pravima djeteta. 

U pismu se također naglašava da je trebalo vještačiti i roditelje i dijete, ako je to bilo potrebno za pravilno utvrđivanje činjeničnog stanja, te u svakom trenutku imati prije svega na umu dobrobit djeteta i njegova prava.

"Ili hrvatsko pravosuđe dijeli oduševljenje prijatelja njegova oca, koji uz šampanjac na društvenim mrežama slavi da je predmet Općinskog suda u Splitu Ovr-5287/2012 arhiviran. Jer njemu je Cesare taj neki Ovr. broj. Nama nije. Želimo vjerovati da nije ni vama", poručuje se u pismu ministru Bošnjakoviću.

Po mišljenje potpisnika pisma, umjesto da su institucije zaštitile dijete i njegova prava, naočigled policije, socijalnih radnika, psihologa i liječnika, jedno malo dijete "zapomagalo i molilo pomoć, zlostavljano fizički od odraslog muškarca, svog oca."

"I svi su gledali i šutjeli i nitko ništa nije poduzeo. Nitko nije tom djetetu pomogao. Kakvo smo to mi društvo postali i kamo mi idemo, gospodine ministre?" navodi se u otvorenom pismu grupe građana ministru Bošnjakoviću.

Komentara 18

DU
Deleted user
08:47 27.06.2018.

Slažem se. Kaznite mu mater koja ga je otela i odvela iz roditeljskog doma i potucala se s njim po bosanskim vukogrebinama. Ili možda ne? Moguće da nije ona kriva. Neka je ipak prije pregledaju psihijatri .

PO
pozornik66
08:20 27.06.2018.

Nikakav europski i svjetski zakon neće pitati mišljenje diteta od osam godina kad je spor izmedju roditelja. Majka može tražiti prava za svog sina samo u zemlji rodjenja istoga, to je medjunarodno pravo svake pravne osobe ,u ovom slučaju ona najvjerovatnije ne može doć u Italiju jer bi završila u zatvoru zbog otmice .

ZO
zoranos
14:27 27.06.2018.

A što je sa pravom oca da vidi svoje dijete? Ovaj otac nije vidio svoje dijete godinama i nikome ništa? Ovo je majka namjerno napravila da bi trajno "osvojila" svoga sina - otmica i dugogodišnje skrivanje, pa onda računjanje na sentiment jer će se dijete plakati pošto ne poznaje oca. Za mene je jesno tko je tu negativac!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije