Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povjerenstvo za sukob interesa

Otvoreni predmeti protiv Martine Dalić i Vujčića

Boris Vujčić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
21.12.2018.
u 18:38

Predmet protiv guvernera Vujčića puno je složeniji. Prijava ga tereti zbog više susreta s predstavnicima fonda Knighthead u vrijeme i nakon pisanja tzv. lex Agrokor

Veliku pažnju jučer je izazvala izjava predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataše Novaković da je Povjerenstvo otvorilo predmete protiv bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić i guvernera HNB-a Borisa Vujčića. No samo otvaranje predmeta ne znači da će Povjerenstvo doista i ispitivati njihov sukob interesa.

Radi se tek o uobičajenom urudžbiranju i otvaranju prijava i to je jedino što se zasad dogodilo, a hoće li se pokrenuti postupak, Povjerenstvo tek treba odlučiti. A u slučaju Martine Dalić vrlo su male šanse da će se doista i ispitivati sukob interesa. Ona je prijavljena zato što joj je knjigu "Slom ortačkog kapitalizma" tiskala Hanza media bez objave tko je pokrio troškove, a dužnosnicima je zabranjeno primanje darova vrednijih od 500 kuna. No Martina Dalić u vrijeme kada joj je tiskana knjiga više nije bila dužnosnica, a odredbe o "periodu hlađenja" bivšim dužnosnicima zabranjuju isključivo članstvo u nadzornim odborima i upravama trgovačkih društava, ne i primanje darova.

Galerija: Martina Dalić predstavlja knjigu o Agrokoru

Boris Vujčić
1/28

Predmet protiv guvernera Vujčića puno je složeniji. Prijava ga tereti zbog više susreta s predstavnicima fonda Knighthead u vrijeme i nakon pisanja tzv. lex Agrokor. O tim sastancima guverner nije izvijestio javnost, a otkriveni su tek u knjizi Martine Dalić koja je napisala kako je guverner od nje tražio da primi predstavnike američkog fonda, jednog od Agrokorovih kreditora.

Tko je podnio prijave protiv M. Dalić i Vujčića, Povjerenstvo ne otkriva, no poznato je da je udruga GONG tražila da se Povjerenstvo pozabavi ovim slučajevima. Pritom su sugerirali kako je guverner "u najmanju ruku prekršio zakonska načela djelovanja", što je vezano uz Agrokor već utvrđeno ministru financija Zdravku Mariću, a postupci se po istoj odredbi vode i protiv premijera Andreja Plenkovića i bivšeg predsjednika Sabora, mostovca Bože Petrova

>> Pogledajte kako je bilo na predstavljanju knjige Martine Dalić

Komentara 6

DU
Deleted user
18:43 21.12.2018.

Hrvatska je raj na zemlji, za radnika i poštena pakao na zemlji.

ZN
Znam
19:22 21.12.2018.

Nemoze nam niko nista pljackamo sve i svugdje mogu samo da nas mrze oni koji pokradosmo sve čolaaaaaaaaa

AE
Aedes2017
20:39 21.12.2018.

Hoćemo Rohija ! Hoćemo Rohija !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije