Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez cenzure

Otvara se Titova 'Soba tajni' s nikad prikazanim snimkama

tito
arhiva Gliptoteka HAZU
24.12.2012.
u 16:30

Materijal, koji se već nekoliko desetljeća nalazi u posebnoj prostoriji “Soba tajni” snimljen je u razdoblju od 1945. do 1980.godine

Zabranjeni dokumentarni materijal, na nekoliko tisuća metara trake, uskoro će se prikazati u javnosti, javljaju Novosti.

Materijal, koji se već nekoliko desetljeća nalazi u posebnoj prostoriji “Soba tajni” snimljen je u razdoblju od 1945. do 1980.godine, nikada nije prikazan što zbog cenzure i , trenutne “nepodobnosti” nekih osoba, a sada postaje kapitalni projekt “Filmskih novosti”.

Koristeći isključivo arhivski materijal iz vlastite - autorizirane produkcije, “Filmske novosti”, po riječima direktora Vladimira Tomčića, pripremaju dokumentarni serijal o Titu od 24 jednosatna filma, čiji značajan dio čini upravo cenzurirani materijali. Među njima su i oni o Milovanu Đilasu, prvom jugoslavenskom komunističkom disidentu koji je preživio, a posebno, o Aleksandru Leki Rankoviću, nekadašnjem načelniku OZNE i ministru unutrašnjih poslova, prvom čovjeku "jugoslovenskog sistema bezbednosti" i potpredsjedniku "SFRJ", koji je smijenjen i isključen iz političkog i javnog života 1966. godine.

U svojim memoarima Ranković je zapisao: “Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema”.

Komentara 36

OB
-obrisani-
11:09 25.12.2012.

Dakle titula najgorih je još uvijek rezervirana samo za Hrvate ,ma kakvi Nijemci kakvi Talijani,Hrvati su ti koji su bla bla bla Shvatite više vi koji niste samozvani "antifašti"

DA
Daruvarčanin
16:45 25.12.2012.

Čitam Duncanove tekstove u kojima veliča četnike i kralja, a Tita slika najcrnjim bojama. I neprestano se sudara s poviješću, kao kada, opet, tvrdi da nijedan Srbin nije bio u njemačkim jedinacama. Ljotićevce je slučajno zaboravio...

OB
-obrisani-
18:21 24.12.2012.

Tko je bio Tito pokazalo se i na njegovom pogrebu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije