Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UNIŠTIO SELA

Otkrivena jačina tornada koji je pogodio Češku. Ministar: 'Nastala je i golema psihološka šteta'

Aftermath of rare tornado in Czech Republic
Foto: DAVID W CERNY/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/9
25.06.2021.
u 13:23

U Češkoj se godišnje dokumentira od jedne do pet ovakvih pojava, ali tornado ove jačine nije zabilježen u modernoj češkoj povijesti

Iz češkog hidrometeorološkog zavoda izvijestili su kako je tornado koji je uništio sela u južnoj Češkoj bio snage F3, ali se još uvijek ne mogu isključiti ni viši intenziteti. Tamošnji ministar unutarnjih poslova kazao je da je uz materijalnu, ovaj tornado prouzročio i golemu psihološku štetu. 

– Stoga smo aktivirali radnu skupinu u ministarstvu, gdje će psiholozi na unesrećenim područjima biti na raspolaganju – napisao je na svom Twitteru ministar Jan Hamaček. 

Inače, prema ljestvici snage tornada od F0 do F5, ovaj je bio u skupini ''velikih šteta'' kada se ruše zidovi i krovovi, prevrću vlakovi, a većina drveća koja mu se nađe na putu bude iščupana. Najjača moguća snaga jest F5, gdje dolazi do maksimalne štete, a do takvih nepogoda dolazi samo dva puta na godinu u cijelome svijetu. 

U Češkoj se godišnje pak dokumentira od jedne do pet ovih pojava, a tornado ove jačine nije zabilježen u modernoj češkoj povijesti. 

Policija je u međuvremenu potvrdila da se broj poginulih popeo na pet osoba, no vatrogasci su prošli najteže pogođena sela tako da se ne očekuje da će taj broj dodatno rasti. 

Predsjednik Republike Miloš Zeman kazao je preko Twittera kako je aktivirana i vojska koja će pomoći unesrećenima u raščišćavanju srušenih kuća i objekata.

Ključne riječi

Komentara 6

US
UstaniAnte
13:38 25.06.2021.

Cheimtrails, Haarp i slični geoinžinjerinzi su oružje budućnosti i oni koji mogu proizvesti sušu, poplavu, tornado i slične katastrofe ti će gospodariti svijetom i na taj način porobljavati države i narode.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije