Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBOG EPIDEMIJE

Otkazana komemoracija u Bleiburgu, održat će se na Mirogoju

Bleiburg
Foto: Filip Kos/PIXSELL
1/2
21.04.2020.
u 12:55

Guverner Koruške Peter Kaiser (SPÖ) pozdravio je otkazivanje i pozvao federalne vlasti da diplomatskim putem utječu na hrvatske kolege kako bi se potpuno ukinuo događaj koji, smatra, veliča ekstremizam.

Komemoracija na Bleiburgu ove godine neće se održati. Iako je bila najavljena vlastima u Austriji za 16. svibnja, Počasni bleiburški vod otkazao ju je zbog epidemije novog koronavirusa.

– Na izvanrednoj telefonskoj proširenoj sjednici Upravnog odbora Počasnog bleiburškog voda 20. travnja donesena je odluka o odustajanju od organiziranja planirane središnje komemoracije za žrtve bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta koja je bila planirana za 16. svibnja 2020. na polju pokraj Bleiburga u Austriji – kaže se u priopćenju koje je potpisao Vice Vukojević.

Tu su odluku, nažalost, bili prisiljeni donijeti zbog propisa u vezi s pandemijom koronavirusa kojima je vlada Austrije ograničila prava na javna okupljanja, a vlade Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine (pro)putovanja u inozemstvo, dodaje.

Informacija o otkazivanju komemoracije još je jučer objavljena u Austriji. Već ranije lokalne vlasti Koruške najavile su kako mjere ograničavanja okupljanja koje su na snazi u Austriji do kraja kolovoza nisu dovoljne da bi se otkazao skup, da je za to potrebno mišljenje i posebna zabrana federalne vlade. 

No sada je to nepotrebno jer je organizator sam otkazao događaj.

Guverner Koruške Peter Kaiser (SPÖ) pozdravio je otkazivanje događaja koje izaziva velike prijepore u tom dijelu Austrije i pozvao federalne vlasti da diplomatskim putem utječu na hrvatske kolege kako bi se u budućnosti potpuno ukinuo događaj koji, smatra, veliča ekstremizam.

Nakon što je otkazana komemoracija na Bleiburgu, traži se rješenje da se ona održi u Hrvatskoj.

Kako nam je u intervjuu rekao ministar branitelja Tomo Medved, a koji će uskoro biti prikazan na našem portalu, komemoracija će se u Hrvatskoj sigurno održati, a najizglednija lokacija je Mirogoj.

Ključne riječi

Komentara 37

JB
JOKI_BROKI
13:29 21.04.2020.

Pocivali u miru Božijem

KR
KrstoKnez
12:40 21.04.2020.

Tko je... Austrijance, Onkel Adolf je bio jedan od njih kao i svi zapovjednici okupacijskog Wermachta i Gestapoa u NDH. Sada nam oni glume zaštitnike slobode. Nije ni trebalo praviti velike skupove u Austriji, nego samo simbolički to obilježiti tamo, gdje se ionako komunistički zločin nije ni dogodio nego na Macelju, kod Hude jame i sličnim mjestima na našoj zemlji i u našoj Domovini. Izgleda da je organizatorima zbog nečega više odgovaralo stalno tamo imati komemoracija da novine u EU mogu neprekidno negativno pisati o Hrvatskoj i Hrvatima.

JB
JOKI_BROKI
13:26 21.04.2020.

poslije mise lustracija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije