Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Otišao posljednji veliki gospodin hrvatskog turizma

Profesor francuskog iz Korenice turističku je karijeru počeo u Generalturistu, a bio je osnivač i suvlasnik turoperatora specijaliziranog za putovanja u Hrvatsku ID Riva tours
01. lipnja 2020. u 14:35 2 komentara 5056 prikaza
Niske cijene privukle brojne domaće turiste u Nacionalni park Plitvička jezera
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

U teškim godinama za turizam, sredinom devedesetih, dvojac koji je za sobom imao i veliko iskustvo u turističkom biznisu i dugi 'staž' na inozemnim tržištima  vizionarski je, s uredima u Nizozemskoj i Njemačkoj, osnovao turoperatora specijaliziranog za putovanja u Hrvatsku ID Riva tours. U godini u kojoj ovaj turoperator slavi 25 godina postojanja tu će važnu obljetnicu ispratiti samo jedan od dvojice osnivača i suvlasnika. Rivin tim, naime, u 81. godini napustio je Stjepan Brkljačić Pipo.

IDE SE U POZITIVNOM SMJERU Polovica turista iz 10 zemalja kojima smo dali ‘zeleno svjetlo

Već niz godina nije bio na prvoj liniji zbog moždanog udara koji je prertrpio 2002., ali svih tih godina bio je u toku, a  jutrom bi redovio sjedao za kompjutor u svojoj kući u Jastrebarskom i pratio stanje bukinga. 

Ličanin iz Gospića i turistički profesionalac starog kova, koji je s lakoćom usvojio sve alate novog vremena, karijeru je počeo kao profesor francuskog u Korenici. No, s Nacionalnim parkom Plitvička jezera u susjedstvu i turizmom koji je vapio za poliglotima, mladi profesor francuskog nije mogao dugo ostati nezamijećen. Prvi turistički posao mu je bio Generalturist, odjel lovnog turizma koji s ambicioznim Pipom doživljava procvat. Kao, uostalom, i sve čega se ovaj veliki turistički profesionalac kasnije laćao. Recimo, jedno je vrijeme  radio u predstavništvu turističkog saveza bivše države u Parizu, a potom u Atlasu koji, priča kaže,  nikad više Francuza nije doveo u Hrvatsku nego u njegovo vrijeme.

Aircash Uspješni Prvi hrvatski fintech širi poslovanje na tržišta EU: Našu aplikaciju koristi više od 100.000 ljudi, a integrirani smo s velikim hrvatskim kompanijama

Početkom osamdesetih preuzima Bemex tours u Belgiji, koji vrlo brzo brojem belgijskih turista poslanih na Jadran prestiže Yugotours, koji je do tada bio mjera za uspješnost. U mladoj hrvatskoj državi Stjepan Brkljačič je generalni direktor Bemex toursa, svim silama se trudi zadržati Hrvatsku na turističkim mapama, ali nakon što INA postaje stopostotni vlasnik Bemexa Pipo, zbog učestalog uplitanja politike, daje ostavku. 

Na tom mjestu počinje i uspješna priča s ID Riva toursom, čije lice u Njemačkoj postaje Selimir Ognenović, a u Nizozemskoj upravo Stjepan Pipo Brkljačić. Za Ličanina nježna srca i umjetničke duše, s darom za glazbu i ljubavlju za ljude, u poslu nije bilo tajni. U turističkom svijetu, u kojem se se širina pogleda, briga za druge i lijepo ophođenje podrazumijevaju, Pipo se svejedno isticao. Bio je intelektualac i veliki stručnjak tihog nenametljivog humora, kojeg je jedan kolega novinar vjerno opisao kao posljednjeg velikog gospodina hrvatskog turizma. 

Stjepan Brkljačić Pipo u svoj se Gospić vraća 3. lipnja.  

BROJKE
Evo kako se glasalo u vašem mjestu
Pratimo li ishode?
Građani žele znati koje bolnice imaju najbolje ishode liječenja
  • Vlaskoulicanec:

    Otišao je doajen hrvatskog turizma. Neka mu je laka hrvatska zemlja! Ali nije posljednji! Selimir još živi!

  • Avatar EtTore
    EtTore:

    aaa...iii...Turizam