Naslovnica Vijesti Svijet

“Otac” interneta: Sve je na mreži pošlo ukrivo

Izumitelj World Wide Weba (WWW) Timothy Berners-Lee na najvećoj europskoj tehnološkoj konferenciji pozvao na “novi ugovor”
08. studenoga 2018. u 22:24 5 komentara 2175 prikaza
Timothy Berners-Lee
Foto: Reuters/Pixsell

Od ponedjeljka portugalski glavni grad Lisabon sljedeća je četiri dana svjetsko središte IT industrije. Naime, na devetom Web Summitu okupilo se oko 70.000 programera, web-tehnologa, developera, i svih onih koji “nešto znače” u informatičkoj, internetskoj industriji.

Marko Emer: Web Summit nam je pokazao da hrvatski startupovi imaju budućnost Vrijedni kontakti Marko Emer: Web Summit nam je pokazao da hrvatski startupovi imaju budućnost

Ovaj summit toliko je značajan da ga već godinama nazivaju “Davosom za štrebere”, a ondje su prisutni i predstavnici vodećih globalnih tehnoloških tvrtki. političari, ali i predstavnici start-up tvrtki koji se nadaju privući pažnju više od 1500 ulagača.

Poziv na postizanje ugovora

Među sudionicima ovogodišnjeg Web Summita je i izumitelj World Wide Weba Timothy Berners-Lee koji, očito, i nije zadovoljan kako globalna mreža danas izgleda. Prema njegovim tvrdnjama, internet koji je 1989. izumljen i postavljen kao mreža za izmjenu informacija, sada je potpuno “skrenuo s puta”.

– Sve je pošlo potpuno ukrivo. Imamo lažne vijesti, cijeli niz dezinformacija. Imamo probleme s privatnošću, imamo ljude koji su izmanipulirani, kojima se posredno upravlja, ustvrdio je Berners-Lee tijekom uvodnog govora tijekom otvaranja summita. I ponudio pri tome moguće rješenje za ove probleme. Naime, pozvao je vlade, tvrtke i građane da postignu “potpuni ugovor” koji bi omogućio da internet postane sigurno i dostupno mjesto za sve korisnike. Definirao je čak i terminski rok do kojega bi ovo trebalo postići, a to je svibanj sljedeće godine. Ovaj datum izabrao je jer se procjenjuje kako će upravo u svibnju 2019. na internetu biti više od polovine stanovništva svijeta.

Zanimljivo Ovo je prva poruka poslana na internetu iz davne 1968., evo što je pisalo

– Ovaj ugovor predviđa jasna pravila u području zaštite osobnih podataka, terorizma, cyber uznemiravanja i natjecateljskog ponašanja. Vodeći sudionici ugovora imali bi oko pola godine za pregovore i usuglašavanje stavova – ustvrdio je Berners-Lee. Inače, Francuska je već prvoga dana potpisala ovaj ugovor postavši tako prva zemlja koja dijeli Berners-Leejevu viziju o internetu kao novom, sigurnijem i boljem mjestu.

Nova rješenja mladih nada

Pored redefinicije interneta kao globalne mreže, Web Summit prerastao je u jedno od najboljih središta za predstavljanje mladih start-up tvrtki i njihovih ideja. Više od tisuću novih poduzetnika sa svježim idejama unutar informatičke “branše” traži ulagače koji su spremni pokloniti im povjerenje i financirati njihove projekte koji bi, nadaju se, mogli poslije donijeti dobru zaradu. Tako su predstavnici start-upova u mogućnosti iznajmiti na po jedan dan svojevrsne “govornice” odnosno štandove na kojima mogu predstaviti svoje ideje.

Internet Zastrašujuća moć mreže Internet bez vlasnika, granica i bez volje za kontrolom

Upravo zbog ovakvih predstavljanja Lisabon su sada okupirali i skauti vodećih tehnoloških tvrtki poput Googlea, ali i tvrtki koje svoje poslovanje temelje na internetskoj prodaji poput Bookinga, Airbnba ili Netflixa. Svi se oni nadaju kako će na Web Summitu pronaći nove mlade nade s novim tehnološkim rješenjima.

Oftalmologija
PROMO
Dosta vam je da vam pada mrak na oči? Doznajte koje sve probleme s vidom možete riješiti u Zagrebu

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  pa ova sloboda i jesti bila omogućena baš da bi se odradili neki poslovi, postigli neki ciljevi, a sad kad su postignuti, protivnici izbačeni, sad ćemo se igrati pošteno! mislite da je microsoft bio tolko slab, pa je dopuštao stotine ... prikaži još! milijuna piratskih kopija windowsa 95, 98, 2000, xp, bez nekog razloga? uz nikakva ulaganja osvojio tržište, a s vremenom počeo naplaćivati sve što se može, al uz razumnu cijenu, i većina nas danas radi na licenciranom softveru! a da je ms radio kao apple, i naplaćivao od početka sve i to žestoko, mi bi danas radili na računalima u rangu onog standarda iz 1995-e! sve ima svoj put, način ostvarenja cilja. tako je i sa internetom. govor mržnje? muljanje sa društvenim mrežama, širenje lažnih vijesti? najednom je problem sumnja ruskih akcija u neke izbore, npr. američke, ali nikad nije problem direktno i brutalno miješanje amerikanaca u izbore po cijelom svijetu! i zanimljivo, ništa nije dokazano, al 'vjeruje se'... pa super, vjerujte bez šale i dalje! što se tiče interneta, očekuje nas jak nadzor i praćenje svih naših aktivnosti, bez ikakve zaštite privatnosti, jer naravno, što imate skrivati... sadržaji će se naplaćivati, znate, autorska prava... nema više memeova, komedije u obradi nekih spotova, ubacivanja drugih pjesama, mixeva, ne, zaboravite. crkvu možete ismijavati, al islam ne. bijelce da, al crnce ne. nije ukrivo pošlo, već je to pažljivo vođen proces. i amer ima kontrolu nad internetom. to uvijek imajte na umu.

 • jurajuric118:

  znači cenzura interneta i potpuno manipuliranje narodom sukladno željama svjetskih močnika. banda cionistička.

 • Avatar maxist
  maxist:

  internetsko doba-doba informacija ali više laži,podvala,propagande.....