Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nasljedstvo

Ostavština Nelsona Mandele: vozač i tajnica dobili po 2800 €

Nelson Mandela
Foto: Arquivo/ABr/Wikimedia Commons
29.05.2016.
u 00:15

Dvije i pol godine nakon smrti južnoafričkog vođe isplaćeni prvi nasljednici, među njima i njegove škole i sveučilište

Dobitnik Nobelove nagrade za mir Nelson Mandela umro je u prosincu 2013., a svoj udio u njegovoj ostavštini sada dobivaju prvi nasljednici.

Ukupno je iza južnoafričkog vođe ostalo 22 milijuna randa, što je oko 1,2 milijuna eura, a oko njegove kuće na selu, u Qunuu, u pokrajini Istočni Cape, gdje je Mandela pokopan, bitku vode udovica Graca Machel i druga od njegovih supruga Winnie Madikizela-Mandela, s kojom se razveo 1996. Ona tvrdi da ima pravo na tu kuću jer je tamo provela djetinjstvo. Oporučno je ostavio novac i mnogima izvan obitelji, pa je njegov vozač Mike Maponya dobio preračunato oko 2800 eura.

– Jako sam tužan i jako sretan zbog nasljedstva. Ovo je tipičan znak Madibine dobrote i velikodušnosti – rekao je vozač, koji je Mandelu vozio 23 godine. Isti iznos dobila je i tajnica Zelda la Grange, a Mandela je ostavio nešto i svojoj školi, gimnaziji i sveučilištu. Većinu imovine pokojni je lider ostavio supruzi, a oporuka je objavljena u veljači 2014.     

>> Deseci tisuća ljudi odali počast: Mandela spojio Obamu i Castra

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije