Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BiH

Osama bin Laden boravio je u BiH?

11.05.2002.
u 00:00

Ovih je dana glavna tema bosanskih medija sumnja Amerikanaca da su fotografije Enaama Arnauta s Bin Ladenom - pronađene zajedno s dokumentima direktora humanitarne organizacije BIF, koji je protekloga tjedna uhićen u SAD-u - snimljene u BiH.

Kako prenosi Slobodna Bosna, Arnaouta se tereti za fotografije i dokumente pronađene kod njegova suradnika, bivšega agenta AID-a i glavnoga predstavnika BIF-a za BiH od 2000. godine Muniba Zahiragića. Više od osam godina 500 je bosanske djece koja su u ratu izgubila roditelje dobivalo novčanu pomoć od BIF-a, ali od prosinca prošle godine novac je prestao stizati na njihove adrese. Račun te organizacije je blokiran, a američke su je vlasti proglasile sponzorom terorističkih akcija.

Arnaout je u pritvoru i za davanje lažne izjave pred američkim sudom da organizacija kojoj je na čelu nije sponzorirala terorističke aktivnosti, za što mu prijeti zatvorska kazna od pet godina i 250 tisuća dolara. Tužitelji pak najavljuju i proširenje optužnice za djela sudjelovanja u pripremi terorističkih akcija Al-Qa"ide i Osame bin Ladena.

Najznačajniji dokazi protiv Arnaouta prikupljeni su tijekom istrage u BiH. Prilikom pretrage ureda BIF-a u Sarajevu i Zenici, uz ostalo, pronađena je dokumentacija koja potvrđuje postojanje bliskih veza Arnaouta i Bin Ladena. Federalna je policija tijekom pretrage u ožujka pronašla i fotografije Arnaouta i Bin Ladena s vatrenim oružjem, za koje se vjeruje da su snimljene potkraj 80-ih u Afganistanu. Ne isključuje se mogućnost da su neke od njih snimljene i tijekom rata u BiH.

Cjelokupna pronađena dokumentacija predana je FBI-u. Dokaze pronađene u BiH potvrdila su četiri zaštićena svjedoka koji su, uz ostalo, iznijeli podatak da je BIF služio za prijenos novca u banke u kojima je Al-Qa"ida imala svoje članove ili planirala izvođenje akcija. Jedan od svjedoka tvrdi da je humanitarna djelatnost bila samo maska, dok drugi svjedok tvrdi kako je Arnaout "89. godine u zračnoj luci u Islamabadu dočekao jednu od Bin Ladenovih supruga, pronašavši joj smještaj te se brinući za nju tjedan dana dok Bin Laden nije došao po nju. Treći svjedok tvrdi kako je bio nazočan za razgovora tijekom kojega je Arnaout razmatrao planove za napuštanje SAD-a i odlazak u Saudijsku Arabiju.

FBI tvrdi da posjeduje dokaze o suradnji uhićenoga s najuglednijim članovima Al-Qa"ide, Mandouhom Salimom, koji je nastojao pribaviti nuklearno i kemijsko oružje, zatim s Mohamadom Khalifom, koji je sudjelovao u pripremama atentata na Papu.

Arnaout i BIF odbacuju sve optužnice. Inače, Arnaout je rođen u Siriji, poslije s obitelji odlazi u Saudijsku Arabiju, a 1987. na studij u Pakistan. Sredinom 80-ih utemeljuje Međunarodnu humanitarnu organizaciju. Ženi se američkom državljankom i odlazi u SAD. Počekom 90-ih dobiva američko državljastvo, a nakon razlaza s prvom suprugom sklapa nove brakove.

Prvi je put u BiH je došao "92. godine. Slobodna Bosna piše da su ga "93. uhitile hrvatske vlaste, ali nije jasno tko - HV ili HVO - te da je uspio pobjeći. Iz konvoja namijenjena ABiH Arnaout je veće količine oružja dao jedinici Zulfikara Ališpage Zuke, zbog čega su ga pripadnici El mudžahida oteli i pretukli. Bosanskom državljankom oženio se "96. godine i dobio BiH državljanstvo.

Arnaout je zatražio da ga brani bivši državni tužitelj SAD-a Thomas Sullivan, koji još nije odlučio hoće li prihvatiti ponudu.

SARAJEVO Mila Stanković

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije