Naslovnica Vijesti Svijet

Oružje iz američkih baza u Njemačkoj stizalo u ruke ISIL-ovaca

Radi se o oružju koje je proizvedeno u Srbiji, BiH, Češkoj i Kazahstanu, a sve je uz lažiranje dokumenata i destinacije plaćao Pentagon
15. rujna 2017. u 22:07 67 komentara 13555 prikaza
ISIL
Foto: Reuters/PIXSELL

Njemačke novine „Süddeutsche Zeitung” objavile su da je američka vlada, preko svog programa Timber Sycamore, koji je osmislila CIA, trebala obučavati i naoružavati slobodnu sirijsku vojsku, ali da je oružje koje je Pentagon iz opskrbnog lanca iz tvornica u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Češkoj i Kazahstanu preko američke baze Ramstein u Njemačkoj, luka u Bugarskoj i Rumunjskoj slao u Tursku i Jordan, odakle je trebalo biti upućeno sirijskoj umjerenoj oporbi, završilo u rukama terorista Islamske države.

Krvavi rat Posljednja ISIL-ova uporišta u Siriji drže džihadisti iz BiH

Riječ je, navodno, o oružju vrijednom više od 2,5 milijarde dolara, no glasnogovornica Pentagona Michele Baptista demantira te navode tvrdeći kako Pentagon nikada nije preko baze u Njemačkoj slao oružje u Siriju. Međutim, i Balkanska mreža za istraživačko novinarstvo, BIRN, i Mreža za izvještavanje o organiziranom kriminalu i korupciji, OCCRP, otkrili su da Pentagon borcima sirijske oporbe oružje dostavlja koristeći se nepotpunom dokumentacijom, ne otkrivajući državama od kojih kupuju naoružanje da je krajnja destinacija Sirija.

Stručnjaci za transfer oružja s kojima su BIRN i OCCRP razgovarali kritizirali su SAD zbog skrivanja krajnje destinacije naoružanja koje Pentagon kupuje, zaobilazeći međunarodna pravila o trgovini oružjem, a Pentagon je bio i primoran prestati transportirati oružje preko Njemačke, nakon što su dužnosnici u Berlinu izrazili zabrinutost zbog velikih količina oružja koje je prošlo kroz američke vojne baze u Njemačkoj na putu prema Siriji.

Prema podacima do kojih su došli BIRN i OCCRP, Pentagon je od rujna 2015. do svibnja 2017. godine potrošio više od 700 milijuna dolara na oružje i streljivo koje je bilo namijenjeno sirijskim pobunjenicima. Ministarstvo obrane SAD-a izdvojilo je 584 milijuna dolara iz proračuna za operacije u Siriji za financijske godine 2017. i 2018. godine, kao i 900 milijuna dolara za nabavu streljiva sovjetskog tipa od sada do 2022. Ukupna suma od 2,2 milijarde dolara vjerojatno nije ukupna vrijednost oružja koje će borci u Siriji dobiti u idućim godinama.

Pentagon šalje oružje i streljivo u Siriju preko razgranate logističke mreže koja uključuje trgovce oružjem, špediterske tvrtke, kargo zrakoplovne kompanije, njemačke vojne baze i balkanske aerodrome i luke, a sve to naoružanje, umjesto u rukama sirijske oporbe, završilo je u rukama ISIL-a.

USS John S. McCain 10 mornara nestalo Pogledajte kako izgleda američki ratni brod nakon sudara s tankerom isil Potvrdio ministar sigurnosti BiH deportirala ruskog državljanina zbog prijetnje da bi mogao izvesti teroristički napad Sirija 'NISU IMALI ŠANSE Rusija u napadu na Islamsku državu upotrijebila 'Oca svih bombi'?

VIP izdvaja za Vas

 • mksdk:

  Inače, pitanje za naše uvažene novinare... sjećate li se vremena kada ste o muslimanskim teroristima pisali kao o borcima za slobodu? Ne sjećate? Ok, nema veze. Inače, i ta fraza je skovana za vijeme administracije Baraka Husseina Obame i nju ... prikaži još! su dobrom dijelu svijeta podvalili upravo američki mainstrem mediji (tipa CNN), a po dikatatu upravo ovakve obavještajne zajednice. Stoga, ugledni novinari i urednici, smatrate li opravdanom moju želju da budete sudski procesuirani radi laganja i obmanjivanja javnosti, ili smatrate da ne trebate snositi nikakvu odgovornost jer ste samo slijedili upute velikog brata?

 • Avatar Cinco
  Cinco:

  Obama, demokrati, antifašisti, liberali...i ostali tvorci i hranitelji ISILa su razotkriveni pa bijes iskaljuju na Trampu!

 • odosmo.kvragu:

  Ok, Ameri su naoružavali ISIS! Ima li što novo? Ovo svi znamo.