Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRENUO ERDOGANOV VAL PREMA EU

Orbán rekao da će ojačati južnu granicu, Kurz traži zatvaranje svih granica na Balkanu

Tayyip Erdogan
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
01.03.2020.
u 08:35

Već sam im otvorio vrata, prema Europi ide 18 tisuća migranata, rekao je Erdogan.

Hrvatska se s partnerima iz EU i NATO-a savjetuje zbog mogućeg novog migrantskog vala, rekao je jučer premijer Andrej Plenković, nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan objavio da je Turska migrantima otvorila granice prema Europi. Erdoğan je jučer objavio da je Turska otvorila vrata migrantima te da ih je 18 tisuća već na putu prema Europi.

“Hrvatska ima plan”

Plenković ocjenjuje da su potrebni “prije svega političko-diplomatski napori prema predsjedniku Erdoğanu da ne dođe do ozbiljnijeg migracijskog vala prema Europi preko istočnomediteranske i zapadnobalkanske rute”, poput onog iz 2015. kada je u Europu stiglo više od milijun ljudi s Bliskog istoka, potaknuvši političku krizu u Europi.

Istaknuo je da je Hrvatska dosad uložila velike napore u kontroliranju vanjske europske granice, “ne samo u sklopu pripreme za schengenski prostor” nego i sa 6500 policajaca i 271 milijun eura povučenih iz europskih fondova za “jačanje sposobnosti, tehničke opreme, termovizijskih kamera i svega onoga što policajci moraju imati”.

– Hrvatska već nekoliko godina ima plan za situaciju s kojom jesmo suočeni i za situaciju s kojom možemo biti suočeni – komentirao je jučer hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, istaknuvši da Hrvatska efikasno štiti svoju granicu.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz rekao je jučer da bi se, kao odgovor na dolazak migranata iz Turske u Grčku, mogle zatvoriti sve granice na Balkanu, što podsjeća na akcije poduzete tijekom europske migracijske krize 2015.

– Situacija poput one iz 2015. apsolutno se ne smije ponoviti. Naš je cilj propisno zaštititi vanjske granice EU-a, zaustaviti ilegalne migrante ondje i ne propuštati ih dalje – rekao je Kurz.

Nakon što EU nije dao potporu i legitimitet Erdoğanu za njegovu vojnu avanturu u Siriji, u pokrajini Idlib, kako je on to očekivao, turski je predsjednik ostvario svoje prijetnje i otvorio migrantima vrata prema članicama EU.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis kazao je da su na tursko-grčku granicu već stigle velike skupine ljudi, tvrdeći da se ilegalni ulasci u Grčku neće dopustiti.

Na granici se dogodio sukob između migranata i grčke policije koja je uspjela spriječiti ulazak njih više od četiri tisuće. Međutim, i na grčki otok Lezbos stigao je već treći brod pun izbjeglica u posljednja 24 sata.

U strahu od velikog vala migranata mađarski premijer Viktor Orbán rekao je da će Mađarska ojačati južnu granicu nakon što ga je Erdoğan obavijestio da Turska više ne može zaustavljati priljev migranata. Turske susjedne zemlje Grčka i Bugarska izjavile su da neće primiti migrante i ojačale su svoje granice.

Nastavljene borbe u Idlibu

U međuvremenu, nastavljaju se žestoke borbe u provinciji Idlib u kojoj su, kako je i Ankara priznala, u subotu ubijena još dvojica turskih vojnika. Turska potpora teroristima u Idlibu ne samo da bi ih mogla dovesti do frontalnog sukoba s Rusijom i sirijskom vojskom nego i s Iranom.

Naime, u turskim napadima dronom ubijeno je sedmero pripadnika libanonskog Hezbollaha i zasad nepoznat broj pripadnika Iranske revolucionarne garde koji su najavili osvetu turskoj vojsci.

Borci Hezbollaha i Iranske revolucionarne garde te ostalih šijitskih skupina iz Afganistana, Pakistana i Iraka koje su se borile protiv džihadističkih skupina danas su usmjerili svoju borbu protiv turskih vojnika.

Sve su jači glasovi Turaka koji traže od Erdoğana da povuče vojsku iz Sirije.

Ključne riječi

Komentara 12

DU
Deleted user
10:30 01.03.2020.

Ili ce se EU ujediniti, sve države u Schengen i zajednička policija na vanjske granice, pa cak i vojska ako treba ili je nece biti. ovo nije izbjeglički val vec smišljeni pažljivo planiran teroristički napad... Kad bude jasno da nitko živ neće preći granicu ilegalno problem ce odmah stati siguran sam. Zašto ne idu u S. Arabiju? ili Emirate koji su im kulturno bliži...

DU
Deleted user
09:41 01.03.2020.

Ovo je problem koji je savršeno ogolio svu političku nemoć Europe. Dok god svaka europska država bude vodila svoju individualnu politiku umjesto da postignu konsenzus oko zajedničkog pristupa problemu koji će rezultirati boljitkom za sve građane EU, problem se neće riješiti.

BA
batman
12:12 01.03.2020.

Nikakav problem,vraćaj sve nazad u Tursku,pa nek se Erdogan prca.Još bi mudonja par milijardi eura.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije