Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'OPASNO DESETLJEĆE'

Orban upozorava: Slijedi nam doba opasnosti, ratova i nesigurnosti

Hungarian President Ader and PM Orban meet in Budapest
Foto: BERNADETT SZABO/REUTERS
1/3
17.05.2022.
u 22:45

Orban, koji se suočava s rastućom izolacijom u Europskoj uniji zbog svog mlakog odgovora na rusku invaziju, ranije je tvrdio da embargo na rusku naftu predstavlja "nuklearnu bombu" za mađarsko gospodarstvo

Ovo desetljeće bit će doba opasnosti, nesigurnosti i ratova - rekao je Viktor Orban nakon što ga je Nacionalna skupština službeno izabrala za premijera Mađarske. Također, upozorio je na "razdoblje recesije i gospodarskog pada" uzrokovano događanjima u Ukrajini i sankcijama Europske unije protiv Rusije, navodi Kafkadesk

Orban, koji se često sukobljava s Bruxellesom, optužio je EU za “zlouporabu svoje moći” i za pokušaj ograničavanja suvereniteta europskih država članica. U isto vrijeme, nekoliko visokih dužnosnika EU poslalo mu je svoje čestitke, a predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da se raduje zajedničkoj suradnji s Mađarskom na uspješnom rješavanju izazova bez presedana s kojima se Europa suočava.

Mađarska i druge srednjoeuropske države, uključujući susjednu Slovačku i Češku, dosad su odbijale prihvatiti planove Europske unije za uvođenje zabrane uvoza ruskog plina i nafte, tražeći izuzeće od šestog paketa sankcija protiv Moskve.

Orban, koji se suočava s rastućom izolacijom u Europskoj uniji zbog svog mlakog odgovora na rusku invaziju, ranije je tvrdio da embargo na rusku naftu predstavlja "nuklearnu bombu" za mađarsko gospodarstvo, tražeći petogodišnje produljenje.

Jedan od vladinih argumenata jest da je Mađarska zemlja bez izlaza na more i da time putem ne može primati pošiljke nafte. Nedavno je zbog toga Orban sgerirao da im je Hrvatska "ukrala" pristup moru

Litvanski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis optužio je u ponedjeljak Mađarsku da svojim vetom drži ostatak EU-a kao "taoca", a premijer Orban ponovio je stav da Mađarska neće podržati sankcije koje mogu predstavljati prijetnju energetskoj sigurnosti zemlje.

VIDEO Kraj jedne od najžešćih bitki rata u Ukrajini: Evakuirani vojnici iz uništenog Mariupolja

Komentara 27

FJ
franz joseph
03:04 18.05.2022.

Znaci Orban misli ratovati pa zato zna da ce biti ratova...

NA
nahty
23:20 17.05.2022.

Znači ništa novoga kod nas. Rat, opasnosti i nesigurnost to većina od nas osjeća cijeli život. Red je da to osjetite i vi ostali.

PR
prahrvat
22:55 17.05.2022.

Putinov poraz bio bi početak kraja i ovih malih Putina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije