Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Likvidacija Ive Pukanića i Nike Franjića - suđenje desetljeća

Optuženi traže da se kao svjedoci ispitaju i Bajić, Cvitan, Pilipović...

optuženi
Foto: Pixsell
1/20
03.02.2010.
u 08:23

Suđenje je počelo s pola sata zakašnjenja, a u sudnicu, uz jake mjere osiguranja, optuženi Robert Matanić doveden je u lancima na nogama. Naime, izgubio je povjerenje suda jer je u zatvoru pokušao poslati jedno pismo.

– Ne osjećam se nimalo krivim i to dobro znaju i USKOK, i policija, i SOA. Osjećam se izigranim. Nisam htio poslušati svog dugogodišnjeg odvjetnika Zorana Pilipovića i odlučio sam surađivati, zbog čega su svi bili upadljivo iznenađeni. Uvjeravali su me da se ne brinem, a Tihomir Kralj (šef policijskog USKOK-a, op. a.) donio mi je poruku od Mladena Bajića da kažem sve što znam i da će mi izići u susret. Moj odvjetnik Zvonimir Zebec kazao mi je da on ima dobru suradnju s USKOK-om i policijom, a ja sam im rekao zašto sumnjam na Željka Milovanovića i Bojana Gudurića. Obećali su mi status svjedoka, a sada se osjećam kao ovca – kazao je jučer Robert Matanić (33) u sudnici zagrebačkog Županijskog suda.

Tiho opsovao


Dok je prvooptuženi za likvidaciju Ive Pukanića i Nike Franića u listopadu 2008. iznosio obranu, Pukanićev otac Mijo, koji je u društvu kćeri Anke sjedio u sudnici, tiho je opsovao čovjeka zbog kojeg je, prema USKOK-ovoj optužnici, ostao bez sina. Na drugom kraju sudnice Đurovićeva braća Miodrag i Dragutin pozorno su u nazočnosti Đurovićeve francuske odvjetnice D. Beyreuther Minkov slušali sve što Matanić govori, a M. Đurović svaku je riječ pažljivo zapisivao.

Uoči Matanićeva iznošenja obrane obavljen je formalni dio, a on je, zajedno s bratićem Lukom, Amirom Mafalanijem (28) i Slobodanom Đurovićem (56), svaki u pratnji po dvojice pravosudnih policajaca te svaki iz zasebne prostorije u sudskoj zgradi, u veliku sudnicu doveden u 9.20.

Kroz vrata prvi je uveden Luka Matanić. I dok je on u sudnicu doveden s lisičinama na rukama i nogama, njegov bratić Robert bio je “pojačan” i lancem oko struka koji je povezivao lisičine. Pri ulasku u sudnicu Robert Matanić pozdravio je bratića, a sa smiješkom je pogledao i Amira Mafalanija, koji je uveden malo poslije njega. Mafalanijevo lice, koje je izgledalo kao da se stalno smije, dodatno je isprovociralo Miju Pukanića, koji je u jednom trenutku ispod glasa svojoj kćeri iznervirano rekao: – Ovaj se stalno smije.

Ulazak Slobodana Đurovića izazvao je komešanje u desnom kutu sudnice, pa dok su njegova braća te mladić koji im je bio u pratnji ustali sa svojih mjesta te ga tako pozdravili, njegova francuska odvjetnica s velikim smiješkom čak mu je i mahnula. Da među optuženicima ne dođe ni do kakvih kontakata brinulo se 14 pravosudnih policajca koji su cijelo vrijeme rasprave bili s njima u sudnici.

Komunikacija između optuženika dodatno je onemogućena i praznim redom stolaca između njih četvorice, a razmještaj u sudnici napravljen je tek nakon Đurovićeve pritužbe da slabije čuje te zamolbe jednog od trojice njegovih branitelja da se premjesti naprijed. Tom je zahtjevu, nakon konzultacija s osiguranjem, predsjednica sudskog vijeća Ivana Kršul udovoljila, a prema njezinoj su naredbi optuženicima, osim Robertu Mataniću, pravosudni policajci tijekom boravka u sudnici skinuli lisičine s ruku i nogu.

Prazni stolci

Nakon što je tužitelj Slobodan Šašić pročitao optužnicu te nakon što su sva četvorica zanijekala krivnju, R. Matanić, pomalo neočekivano, odlučio se za iznošenje obrane. Kako je on već iznosio obranu na policiji te dva puta pred istražnim sucem te kako su se ti iskazi razlikovali od onoga što je jučer iskazao, oni su mu pročitani. Iako je u jednom od iskaza pred istražnim sucem kazao da su mogući naručitelji Pukanićeva ubojstva Vladimir Zagorec, Slobodan Đurović, Stanko Subotić i Sreten Jocić, to je jučer zanijekao. Isto kao što je zanijekao i da je od Đurovića čuo kako je Zagorec naručio likvidaciju Hrvoja Petrača i Pukanića te kako mu je Milovanović pričao da u Zagrebu, uz Pukanića, ima “odraditi” još dva cilja.

– To sam naveo na temelju svojih sumnji, a nakon što sam poslao pismo USKOK-u, u zatvor mi je došao Dinko Cvitan. Rekao je da takav iskaz dam sudu, da se ne brinem i da ću dobiti status svjedoka. Lagao sam tada o naručiteljima, pa zar mislite da sam ja i svi ostali ovdje doista toliko malouman da bi nakon takvog djela ostavio tragove koji bi doveli do mene? – objasnio je razlike u iskazu Matanić.

Neviđene mjere osiguranja
Više desetaka novinara iz svih krajeva Hrvatske strpljivo su čekali na red da uđu u zgradu Županijskog suda na zagrebačkom Zrinjevcu. Među novinarima su se našli i branitelji optuženika, kojima je onemogućeno da uđu na poseban ulaz. Ulazili su dvoje po dvoje uz obveznu provjeru, a jake snage MUP-a pročešljavaju i okolne ulice.

>>Gudurić traži da bude u banjalučkom zatvoru do izručenja Hrvatskoj

Slučajni prolaznici su legitimirani, dok su "pauci" odvozili automobile koje je policija također pregledavala. U stanju pripravnosti je i belgijski ovčar.

Izuzev novinara, Zagrepčani ne pokazuju poseban interes za suđenje.

Optuženi su u 8.10 sati u dva crna kombija pod policijskom pratnjom iz Remetinca dovezeni u zgradu suda. Uvedeni su na stražnji ulaz i dok nisu sprovedeni do sudnice, nitko od stranaka, sudaca i odvjetnika nije mogao ući u sud.

Uskok šestorku predvođenu R. Matanićem tereti za udruživanje u zločinačku organizaciju, u sklopu koje je donesen plan za likvidaciju Ive Pukanića.

Komentara 34

OK
okip
08:51 03.02.2010.

Susjedi! Molim za pomoč. Dali je moguče iPhone kupiti u Samoboru ili negdje uz granicu sa SLO? Ako ne, gdje u Zagrebu se može kupiti? Trebam informaciju o slobodni prodaji, ne kod operatera skupa sa paketom. Molim za adresu, telefon ili internet adresu. Hvala i pozdrav iz S(Z)lovenije!

DU
Deleted user
10:11 03.02.2010.

I još da se ne zaboravi - bilo bi zgodno javnosti prezentirati imena \"mudraca\" iz MUP-a koji su ukinuli zaštitu Pukaniću. Ni med cvetjem ni pravice! - znana Krležina fraza, a bogme ni među \"intelektualcima\". Liječnika ili strojovođu učas \"razapnu\" mediji ako se i nasluti da je bilo pogreške, a policijski velikani ostaju imuni na to čak i ako promaše \"ceo fudbal\", zar ne?

Avatar punkufer
punkufer
11:48 03.02.2010.

Kada se kriminalci žale da su izigrani to je u najmanju ruku smiješno. I treba biti u lancima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije