Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Protupravna gradnja

Žele uvjetnu i rušenje kuće, Mišković: Bez komentara

kuća Damir Miškovića
Foto: Dino Stanin/Pixsell
1/4
14.02.2019.
u 19:54

Damir Mišković, vlasnik NK Rijeka, gradnju na imanju na Pagu nije obustavio ni kada je Lučka kapetanija zabranila radove.

Nemam komentara. Obratite se mom odvjetniku – bilo je sve što je kazao Damir Mišković, vlasnik NK Rijeka, nakon što je javnost doznala da ga je Općinsko državno odvjetništvo u Zadru optužilo za protupravnu gradnju na pomorskom dobru. Optužnica je podignuta koncem kolovoza lani, no za nju se doznalo nakon što je objavljena na e-oglasnoj ploči suda u Zadru.

Optužen mu je i otac

A osim Miškovića, optuženi su njegov otac Šime te Ilija Beara, Ilija Babić i zagrebačka tvrtka Teh gradnja. Za četvoricu optuženika tužiteljstvo traži uvjetnu kaznu od godinu dana zatvora uz rok kušnje od dvije godine. Osim toga traže i da optuženici solidarno podijele trošak rušenja Miškovićeve kuće na Pagu te dovođenje tog prostora u prvobitno stanje. Što se tiče Teh gradnje, tužiteljstvo za njih traži novčanu kaznu od milijun kuna.

Prema optužnici, kuću u Miškovićima na Pagu gradio je Šime Mišković, dok je njegov sin plaćao tu gradnju. S Bearom su ugovorili izgradnju kuće, a Babić je bio poslovođa Teh gradnje. Inkriminirano je vrijeme od 14. ožujka 2014. do 14. veljače 2017., a kaznena prijava je podnesena 14. studenog 2017. Prema optužnici Šime Mišković je sa svojim sinom Damirom dogovorio gradnju kuće iako su bili svjesni da ne mogu graditi na pomorskom dobru, što se manje odnosi na gradnju kuće, a više na gradnju obalne šetnice s rampom te dva mola.

Foto: Dino Stanin/Pixsell

U optužnici se navodi i da je gradnja kuće i okućnice nastavljena usprkos činjenici što je Lučka kapetanija Zadar 11. studenog 2015. zabranila Teh gradnji izvođenje radova. Nitko od optuženika nije htio iznositi obranu, no usprkos tome tužiteljstvo smatra da ima dovoljno dokaza da su počinili to za što ih se tereti.

Tužiteljstvo svoje tvrdnje temelji na inspekcijskim nalazima Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva te Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Iz tih zapisnika kao i iz zapisnika Lučke kapetanije Zadar, tvrdi se u optužnici, proizlazi da je Teh gradnja obavljala građevinske radove na stambenom objektu, šetnici i potpornom zidu, a prilikom inspekcijskog nadzora na gradilištu je zatečen Babić. Nakon što je utvrđeno da je riječ o bespravnoj gradnji, naređeno je rušenje, a tužiteljstvo u optužnici konstatira “da opisana bespravna gradnja, koja do danas, kako najčešće biva, nije srušena, zbog čega je takva gradnja i ostala u kaznenom zakonu kao kazneno djelo.”.

U optužnici se navodi i da su bespredmetni alibiji koje su mještani probali dati Miškovićima jer je iz priloženih dokumenata vidljivo da je odbačen zahtjev Grada Paga da se Miškovićima izda lokacijska dozvola za gradnju i uređenje obale.

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Platio većinu radova

Umiješanost Damira Miškovića u cijelu priču, po tužiteljstvu, vidljiva je iz uplata, što je po njima dokaz da je bio u dogovoru s ocem. Navedeno je da je D. Mišković za gradnju uplatio 2,5 milijuna kuna, što je po tužiteljstvu veći iznos od ugovorene gradnje stambenog objekta.

– To plaćanje očito se odnosi na opsežne građevinske radove, iz čega se može zaključiti da je optuženi djelovao u dogovoru s ocem. 
Jasno je i da toliki opseg građevinskih radova nije mogao biti proveden bez znanja Ilije Beare, zbog čega je i on optužen za protupravnu gradnju – navodi tužiteljstvo u optužnici.

kuća Damir Miškovića
1/11

Komentara 28

FR
franjo
14:44 14.02.2019.

Ako imaju kumove neće im se srušiti . Nisu oni jedini.

DU
Deleted user
14:58 14.02.2019.

nije valjda. pa ne rade to hrvati, oni su na misi prvi red do oltara.

Avatar Asterix
Asterix
15:11 14.02.2019.

Zar se nije legalizacijom trebala podvući crta i da nakon toga nikome ne padne na pamet graditi bez dozvole. A šta ćeš, naša posla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije