Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neodgovorena pitanja

Oporba proziva: ’Premijer nije znao ni za Inu, ni za HEP, ni za Fortenovu’

storyeditor/2022-11-03/PXL_071221_91018325.jpg
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
04.11.2022.
u 08:32

Oporba zgrožena da nitko ništa ne zna o misterioznom preuzimanju dijela Fortenove

Iznenađujuća vijest o misterioznom ulagaču iz Emirata koji je od Sberbanka kupio 43,4 posto udjela u Fortenovi bila je jučer glavna tema među saborskim zastupnicima, osobito onima iz oporbe koji su zgroženi činjenicom da se tako velik vlasnički paket strateške kompanije u Hrvatskoj preuzima, što spada u pitanje nacionalne sigurnosti, a da o tome nitko ništa ne zna.

Ključna uloga SOA-e

– Suspektno je da ne znamo čiji je kapital u Fortenovi i da Vlada kaže da nije imala pojma da dolazi do tog preuzimanja. Vlada se ponovno dovela u situaciju da se jedna od strateških kompanija preuzima, a da ne znamo tko iza tog kapitala stoji i koje su njegove namjere. Ne znamo ni je li to kapital koji bi trebao biti pod sankcijama jer Vlada nije postavila nikakve mehanizme utvrđenja stvarnih vlasnika tvrtki i kapitala koji ulažu u Hrvatsku. Prošli smo tjedan dali prijedlog osnivanja Nacionalnog odbora za praćenje provedbe sankcija Rusiji i Bjelorusiji kako bismo mogli zaštititi nacionalne interese i strateške kompanije u Hrvatskoj zbog širenja geostrateškog interesa Putinova režima. Sabor i Vlada moraju znaju tko su stvarni vlasnici i investitori u strateške kompanije u Hrvatskoj i na koji način provodimo sankcije. To je pitanje zaštite nacionalnih interesa, strateške kompanije i strateških resursa. Zašto? Zato što Fortenova ima i poljoprivredna zemljišta i izvore vode – upozorila je Sandra Benčić dodajući da bi u provedbi tih sankcija i detekciji rizika od širenja utjecaja Putinova režima ključnu ulogu trebala imati i SOA.

Siniša Hajdaš Dončić (SDP) obznanio je pak da je Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost odmah zatražio izvješće od SOA-e jer su “energija i hrana temeljni, nacionalni i strateški resursi”, što predstavlja pitanje nacionalne sigurnosti.

– Ovo proizlazi iz netransparentnog prvog koraka, a to je Plenkovićev “lex Agrokor”. Sve dolazi na naplatu. Nešto što netransparentno počinjete, netransparentno i završava. Ako je u ovom slučaju došlo do kršenja sankcija Rusiji, to je onda kazneno djelo – ustvrdio je Hajdaš Dončić.

Tko se krije iza ulagača

Zvonimir Troskot (Most) rekao je kako je Fortenova kompanija koja u vlasništvu ima pola Slavonije, dodavši: U zadnje vrijeme premijer ništa ne zna. Nije znao za Inu, ni za Fortenovu, ni za HEP. Vlada nema konce u svojim rukama.

A Vesna Vučemilović (HS) naglašava: Radi se o jednom fondu koji očito ima rizična ulaganja i koji nije ishodovao potrebne dozvole. Temeljno je pitanje – tko se krije iza njih. 

Komentara 10

Avatar Moodleen
Moodleen
18:12 04.11.2022.

Nije premijer znao ni da je izvjesna sekta glasovala protiv osamostaljenja Hrvatske, da je oružje civilne zaštite donirala geđama? A nema snage na da se konačno provede lustracija.

JM
Jmjm
09:09 04.11.2022.

Cudo da su svi lijepo i bogato placeni a nitko nista ,,nezna,,tako je bilo i za vrijeme Sanadera,on lapa a ovi nista ne ,,znaju,,

DU
Deleted user
08:45 04.11.2022.

UAE trebaju prvoklasnu vodu Jamnica i hranu ,RH treba naftu i plin za rafinerije Rijeka(Sisak) ,trgovinska prijateljska - razmjena. Ako nije u igri špekulantski kapital kao - paravan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije