Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Branko Bačić:

'Oporba često prijeti prijedlozima za ocjenu ustavnosti, ali ne kažu kako te inicijative završe'

Branko Bačić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
09.05.2019.
u 12:44

Dok je bio oporbeni zastupnik puno puta je svjedočio da se zakoni mijenjaju u izbornoj godini, ali nije, naglašava, pisao zahtjeve za ocjenom ustavnosti jer je znao da će ih Ustavni sud odbiti, kazao je Bačić

Ne vidim ni jedan razlog zašto bi Ustavni sud rušio Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, referirao se danas predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić na zahtjev oporbe predvođene Mostom za ocjenom ustavnosti tog zakona. Taj zahtjev je dio oporbene političke kampanje i njihovo legitimno pravo, kazao je Bačić, pozvavši oporbu da na kraju izvijesti javnost i što je Ustavni sud odlučio o njihovom zahtjevu.

- Zakon je donesen u skladu s Ustavom i u redovnoj proceduri, kad je u pitanju vrijeme donošenja i stupanja na snagu i ne vidim ni jedan način zašto bi ga Ustavni sud rušio. Oporba nam često prijeti prijedlozima za ocjenu ustavnosti, ali nikada ne kažu kako te inicijative završe. Čitao sam neki dan da je Ustavni sud odbacio zahtjev oporbe za ocjenu ustavnosti Zakona o poljoprivrednom zemljištu, uredno su imali presicu da najave podnošenje tog zahtjeva, ali onda nas naknadno nisu izvijestili kako je Ustavni sud postupio. Znaju da je ovo pucanj u prazno, neka nas izvijeste kako je sve prošlo – poziva Bačić oporbu. Na komentar kako je ipak preporuka Venecijanske komisije da se izborni zakoni ne mijenjaju u izbornoj godini, Bačić uzvraća kako su "jedno preporuke, jedno dobra parlamentarna praksa, a treće je li prekršen Ustav ili ne".

- Mi govorimo je li nešto u skladu s Ustavom ili nije, tvrdim da je zakon donesen u skladu s Ustavom. Bolje bi bilo mijenjati određeni zakon puno prije izborne utakmice, ali ovdje se radi o tome da se krenulo na vrijeme u čitavu proceduru, zakon je išao u dva čitanja, dakle, nije donesen večer prije izbora nego je on prošao cijelu proceduru u Hrvatskom saboru, sva radna tijela i unaprijed se znalo koje novosti donosi i to nije povreda Ustava – pojašnjava Bačić. I sam je, dodaje, dok je bio oporbeni zastupnik puno puta svjedočio da se zakoni mijenjaju u izbornoj godini, ali nije, naglašava, pisao zahtjeve za ocjenom ustavnosti jer je znao da će ih Ustavni sud odbiti.

- Ne upuštamo se u nešto što je unaprijed osuđeno na propast – tvrdi Bačić.

Upitan da pojasni zna li koji to UDBA-ini kadrovi podmeću zamjeniku predsjednika njegove stranke Milijanu Brkiću, Bačić je zaključio da se bezbroj puta očitovao oko afere SMS pa nema više što reći o toj temi.

Video: Sučeljavanje za EU izbore, Marijana Petir i Hrvoje Zekanović

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije