Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Otac koji je sa sinom spašen iz smrskanog auta: Mislio sam da je to kraj

Pokopana je Laura, najmlađa žrtva potresa. A u proračun je uplaćeno više od 33 mil. kuna donacija.
31. prosinca 2020. u 23:37 79 komentara 89547 prikaza
Posljedice razornog potresa u Sisku
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/13

Nekoliko potresa zatreslo je rano jutros područje Petrinje, Siska, Gline i okolnih mjesta, a najjači je bio magnitude 3,9 prema Richteru. Tlo je nemirno nakon razornog potresa od 6,3 prema Richteru u kojem je smrtno stradalo sedam osoba, a mnogi su ostali bez svojih domova.

POSLJEDICE POTRESA Hrvatska vojska nadljudskim naporima pomaže na terenu: Pogledajte video

Tijek događanja:

23:35 - Oko 900 cjepiva protiv koronavirusa tvrtke Pfizer-BioNTech u subotu će Splitsko-dalmatinska županija donijeti stanovnicima Sisačko-moslavačke županije pogođene potresom, doznaje se u četvrtak navečer od župana Blaženka Bobana.

Župan Blaženko Boban i gradonačelnik Andro Krstulović Opara su večeras tijekom posjeta žurnim službama novinarima otkrili kako će ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Željka Karin i epidemiologinja dr. Diana Nonković već u subotu iz Splita krenuti sa 900 doza cjepiva u Sisak. Pomoći će pri cijepljenju tamošnjeg stanovništva Petrinje, Siska, Gline i ostalih mjesta.

21:35 Prizor koji je dirnuo cijeli svijet - zagrljaj oca i sina nakon dramatičnog spašavanja iz smrskanog automobila u Petrinji. Josip i Leon Hodak sada su dobro, ipak, novogodišnju noć neće provesti zajedno, zbog zadobivenih ozljeda otac je hospitaliziran u zagrebačkom KBC-u Rebro.

- Vidio sam slike auta, nisam svjestan da smo uspjeli preživjeti to. Htio bih zahvaliti ponajprije svima u Petrinji koji su nam došli pomoći. Vatrogascima i svima što su nas izvukli tako brzo, stvarno ljudi od srca vam hvala na svemu od mene i mog Leona, rekao je Josip Hodak za Dnevnik HTV-a.

S četverogodišnjim sinom Leonom, išao je, kaže, provjeriti stanje u gradu i što je sa zgradom u kojoj je supruga naslijedila stan. Potres ih je zarobio u autu.

- Okrenuo sam se samo prema djetetu i legao sam, povukao ga k sebi i legao preko njega. Stislo nas je, nisam mogao do zraka doći, kaže.

Leon je dobro, s mamom je kod rodbine u Zagrebu. Tridesetpetogodišnji Josip pridružit će im se čim iziđe iz bolnice.

- S desne strane imam od petog do desetog rebra slomljeno, s lijeve od devetog do jedanaestog, kaže Josip.

21:11 U sisačkim školskim sportskim dvoranama trenutačno je oko 250 korisnika, čiji su stambeni objekti u proteklim potresima toliko uništeni da se više ne mogu koristiti, a gradonačelnica Kristina Ikić Baniček uručila je po dvije tisuće kuna obiteljima. Najviše stradalnika, njih oko 150 smješteno je u "Brezovici", najvećoj sisačkoj sportskoj dvorani u Capragu, gdje su utočište osim stanovnika Capraga potražili i stanovnici susjednih naselja. U četvrtak navečer obišla ih je sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, koja se zanimala za uvjete smještaja i njihovim potrebama. Istodobno je obiteljima koje su smještene u dvorani, kao jednokratnu pomoć uručila po 2.000 kuna, koji će primiti i obitelji u drugim sisačkim dvoranama. 

"Kako bismo ovu dvoranu rasteretili ponudili smo korisnicima i mogućnost smještaja i u hotelu Diplomat u Buzinu. Ujedno ćemo svim obiteljima koje su smještene u sportskim dvoranama, isplatiti jednokratnu novčanu pomoć od 2000 kuna, jer su mnogi pobjegli od kuće s jednom vrećicom i nemaju sredstava za život", rekla je Ikić Baniček. Ujedno je Grad Sisak, istaknula je počeo nabavljati kontejnere za smještaj, doduše ne službenim putem nego, kako je rekla, poluprivatnim vezama.

"Danas sam na sastanku s dva ministra dobila kritiku kako previše prigovaram i politiziram, ali mogu vam reći da smo sve kontejnere, statičare i građevince u posljednja tri dana dobili isključivo zahvaljujući apelu preko medija i uz moju molbu", ustvrdila je Ikić Baniček. Kaže kako se još ne bi ništa dogodilo da su čekali . "Ako je ovo jedini način da se izborim za stradale sugrađane, ja ću i dalje vrlo rado politizirati", poručila je Ikić Baniček.

18:45 Hrvatska biskupska konferencija (HBK) donirat će sedam milijuna kuna pomoći stradalima u potresu, a novac je namijenjen najpotrebitijima u Sisačkoj biskupiji i Zagrebačkoj nadbiskupiji, izvijestila je Informativna katolička agencija (IKA).

Odluku o donaciji donijeli su članovi Stalnog vijeća HBK u srijedu na online sjednici, a u četvrtak su je potvrdili i hrvatski biskupi. Po riječima generalnog tajnika HBK Krunoslava Novaka o daljnjoj će se pomoći raspravljati na predstojećem plenarnom zasjedanju HBK, kada će se analizirati situacija na terenu i utvrditi potreba pomoći te će se odrediti i druge načini mogućeg djelovanja.

Najavljen je i projekt uspostave kamp-kućica, odnosno stambenih kontejnera koje Hrvatski Caritas nastoji uspostaviti zajedno s Malteškim redom. Ravnatelj Hrvatskog Caritasa Fabijan Svalina, nakon obilaska stradalog područja, kazao je da je za sada prikupljeno dovoljno materijalne pomoći te da svi zainteresirani mogu uplatiti novčana sredstva na račun Hrvatskog Caritasa i biskupijskih Caritasa.

18:10 Shrvana obitelj danas je na groblju u Petrinji sahranila najmlađu žrtvu razornog potresa Lauru Cvijić. Na ispraćaju je bilo stotinjak ljudi, od kojih su mnogi djevojčicu ispratili u suzama.

Podsjetimo, djevojčicu, koja je prije svega nekoliko dana napunila 13 godina, izvukli su iz ruševina, dugo joj pokušavali vratiti otkucaje, ali pomoći joj više nije bilo. 

17:27 Hercegovina pomaže potresom pogođenu Banovinu

Gradovi, županije, udruge svih boja te privatne tvrtke Hercegovine izdvajaju novac i drugu pomoć za stanovnike potresom pogođenih područjima u Banovini, neke su ponudile smještaj a jedna donira 15 montažnih kućica za smještaj obitelji. 

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg uputio je u subotu pismo sućuti i potpore županu sisačko-moslavačkom Ivi Žiniću te najavio konkretnu financijsku pomoć za potresom pogođeno područje Petrinje, Gline i Siska.

"Dobro poznajući snagu, vjeru i neslomljivu volju našega naroda, uvjeren sam kako će ponosni i radišni narod stradaloga prostora imati upravo snage, vjere i volje prevladati i ovaj strašni životni izazov", poručio je Herceg u pismu.

Vlada HNŽ-a već će na prvoj sljedećoj sjednici donijeti odluku o izdvajanju konkretne financijske pomoći Sisačko-moslavačkoj županiji, dodao je.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić odlučio je izdvojiti 10.000 maraka iz gradskog proračuna za pomoć Petrinji, Sisku i Glini.
Središnja uprava HKD Napretka donijela je Odluku o pružanju financijske i druge vrste  pomoći gradovima Petrinji, Sisku i Glini koji su pretrpjeli razarajući potres.

„Suosjećamo s Petrinjom i svim ljudima ondje. Moramo i želimo  biti solidarni“, rekao je predsjednik HKD Napredak Nikola Čiča.

Donacija 15 montažnih kućica

Smještaj za 20 osoba  stradalih u potresu preko Središnjeg državnog ureda za pomoć Hrvatima izvan Republike Hrvatske ponudio je i Studentski dom Dompes iz Mostara koji djeluje pri Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji.

Tvrtka Violeta iz Gruda donirala je 15 montažnih kućica za stanovanje obiteljima koje su ostale bez domova u razornom potresu koji je u utorak pogodio središnju Hrvatsku.

Montažne kućice imaju kuhinju, kupaonicu i ostali namještaj, a opremljene su Violetinim kućanskim potrepštinama.

U više županija u Hercegovini pokrenute su akcije prikupljanja potpore nastradalima.

17:10  Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izvijestio je u četvrtak da je putem računa državne riznice do sada već prikupljeno više od 33 milijuna kuna donacija za potresima pogođena područja. Dio sredstava je pritekao iz inozemstva, drugi iz tuzemstva, broj uplatitelja je velik, a osim građana, uplaćuju i tvrtke i međunarodne institucije, pa tako i vlade, a Marić je svima zahvalio.

Županiji, gradovima i općinama raspoređeno 100 mln kuna

Sastanak s predstavnicima iz Sisačko-moslavačke županije održan je po uzoru na onaj prijepodnevni u Zagrebu s predstavnicima Zagrebačke županije, a kako je podsjetio Marić, Vlada je njega, ministra Horvata te župana Žinića imenovala za članove povjerenstva za raspodjelu i namjenu sredstava koja su jučer iz proračunske zalihe usmjerena prema Sisačko-moslavačkoj županiji, u iznosu od 100 milijuna kuna, za prvi korak sanacije posljedica od potresa.

Novac je na račun županije uplaćen jučer, a izvršiti će se raspodjela sredstava prema proračunima gradova i općina, pa tako Petrinja dobiva 30 milijuna kuna, Glina 25 milijuna kuna, Sisak 20 milijuna kuna, Lekenik pet milijuna kuna, po 500 tisuća kuna ide za Hrvatsku Kostajnicu, Sunju, Donje Kukuruzare, Majur, Dvor, Gvozd i Topusko, dok je 16,5 milijuna pripalo Sisačko-moslavačkoj županiji.  

Namjena se odnosi na nabavu materijala i sve radove potrebne za sanaciju - kako objekata, uključujući i gospodarske, tako i cestovne, vodoopskrbne, kanalizacijske i elektrodistribucijske infrastrukture, zatim za troškove privremenog smještaja, kao i raznih elaborata i procjena za iduće korake obnove, izvijestio je Marić.

Nažalost, apostrofirao je ministar financija, svi su svjesni da je šteta koju su pojedini županijski gradovi i općine pretrpjeli puno veća od trenutno doznačenih iznosa, pa tako ova sredstva iz državnog proračuna nisu jedina.

Fokus na europska sredstva

U idućim danima i tjednima fokus će se prije svega usmjeriti na europske fondove, odnosno Fond solidarnosti, a kako je bio slučaj i nakon potresa u ožujku u Zagrebu i okolici, prilikom čega je iz tog fonda osigurano 684 milijuna eura, kazao je Marić.

Marić je rekao i da su međunarodne financijske institucije izrazile spremnost nastaviti podupirati potresom stradala područja kreditnim linijama.

U Sisačko-moslavačku županiju dostavljeno 68 kontejnera iz robnih rezervi, nabavlja ih se još oko 100

Novinari su ministra Horvata pitali razmatra li se rješenje koje bi omogućilo da što više ljudi kojima su kuće stradale u potresu ostane što bliže svojim domovima, kako bi se brinuli i za imanja, uz konstataciju da je pokretnih i kamp kućica koje su danas počele pristizati još premalo, te da su većinom iz donacija.

Horvat je uzvratio protupitanjem novinaru ima li konkretnu informaciju koliko je kamp kućica donirano. Istaknuo je da država trenutno raspolaže s 286 kontejnera, a da su svi izuzeti iz skladišta i dati na raspolaganje za različite namjene.

Tako je Horvat pojasnio da oni nisu raspoređeni samo na prostor Sisačko-moslavačke županije, gdje je na području Gline, Petrinje i Siska trenutno 68 kontejnera, već su distribuirani diljem Hrvatske, s obzirom da su strateške robne rezerve aktivirane i u segmentu borbe protiv covida-19. Kako je naveo Horvat, gotovo svaka bolnica na ulazu ima kontejner strateških robnih rezervi, a gdje se uzimaju uzorci testiranja na koronavirus.

Otkrio je da strateške robne rezerve u ovom trenutku nabavljaju 100-tinjak kontejnera, a onom dinamikom kojom će oni moći biti proizvedeni na području RH, istog trenutka će se dostaviti na teren i staviti u funkciju.

Na donaciji je zahvalio sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, koji je rekao da će se pristiglim novcem odmah sanirati nastale štete na privatnim i javnim objektima.

Spomenuo je kako će prioritet imati sanacija škola, dječjih vrtića i bolnica. Spomenuo je kako su brojne donacije stigle i od drugih hrvatskih županija, gradova i općina.

Tako je na županijski račun već uplaćeno 3,5 milijuna kuna.

17:09 Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je u četvrtak prilikom obilaska Gline i okolnih područja pogođenih potresom kako ima dosta oštećenih poljoprivrednih gospodarstava te kako je u tijeku zbrinjavanje stoke, odnosno njeno premještanje iz rizičnih objekata.

Ministrica je rekla i kako su angažirali upravu za stručnu podršku, odnosno bivšu savjetodavnu službu sa svih terena u Hrvatskoj da kontaktiraju i zovu poljoprivrednike, posebno vezano za osiguranje hrane za životinje, premještaj i skupljanje podataka o štetama. 

"Nakon što ti podaci budu potpuni, temeljiti i ispravni pristupit ćemo sanaciji kroz mjere Programa ruralnog razvoja", kazala je. 

16:54 NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ poslao zaštitnu medicinsku opremu Općoj bolnici u Sisku

Iz NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ stigle su svijetlo plave i tamno plave uniforme za medicinske sestre i tehničare, zaštitna oprema za medicinsko osoblje, antiviralna odijela te viziri i rukavice.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ Zvonimir Šostar rekao je da ova donacija još jedanput pokazuje koliko veliko srce imaju zdravstveni djelatnici i koliko se cijeni ljudski život. „Pitali smo kolege iz bolnice u Sisku kako im možemo pomoći. Jedna od molbi je bila da im se dostave uniforme jer su bez svojih ostali u potresu. To je bilo dovoljno da ekipa iz Štampara udruži snage s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog saveza sestrinstva i reagira na jedini ispravni način.“, poručio je Šostar.

Posljedice razornog potresa u Sisku
1 / 2

16:48 Ministarstvo poljoprivrede osigurava pomoć u zbrinjavanju životinja, a obećali i jednostavnije prijave za pomoć za obnovu stada i proizvodnje te ubrzano dobivanje sredstava

Kako su utvrdili stručni savjetnici Ministarstva poljoprivrede na terenu, područje Grada Gline i Petrinje ima očekivanih značajnih oštećenja gospodarskih objekata i obiteljskih kuća, te se prikupljanje informacija nastavlja. Na jučerašnji dan je zbrinuto 13 lešina domaćih životinja vozilima Agroproteinke d.d. Također, u slučaju potrebe osiguran je prijevoz i smještaj za ukupno 1400 goveda na farmama u Križevcima.

Ministarstvo poljoprivrede osigurat će potrebne količine hrane za stoku i distribuirati isto na stradala područja, gdje će se uz pomoć HAPIH-a, Uprave za stručnu podršku razvoja poljoprivrede i ribarstva i  Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, usmjeriti prema potrebitima u najkraćem mogućem roku.

Pomoću mjere 5.2.1. iz Programa ruralnog razvoja, poljoprivrednici zahvaćenih područja moći će obnoviti svoja stada i proizvodne kapacitete. Prijava na Natječaj u veljači bit će dodatno pojednostavljena, a proces dobivanja sredstava ubrzan. Također, zbrinjavaju se kućni ljubimci u suradnji sa skloništima, udrugama i privremenim udomiteljima, osigurana je hrana za životinje gdje je to bilo potrebno te su najavljena buduća ulaganja u obnovu potresom oštećenih objekata ove vrste.

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane i ovim putem obavještava građane na područjima Sisačko–moslavačke županije pogođenim potresom da je veterinarska služba u pripravnosti te se u slučaju potrebe zbrinjavanja i premještanja životinja, liječenja i pružanja pomoći ozlijeđenim životinjama te sakupljanja lešina mogu javiti svom veterinaru na niže navedene kontakte:

 | Autor :

16:14 Žene općine Podgorač poslale stotinjak kilograma kolača za mještane Banovine

Dva kombija prepuna higijenskih i kućanskih potrepština, a ponajviše s domaćim kolačima, krenula je danas nešto prije podneva iz Podgorača prema potresom pogođenim selima Banovine.

Posljedice razornog potresa u Sisku
1 / 3

Naime, nakon što su pripadnici DVD-a Podgorač kao prvi s područja Osječko-baranjske županije još u utorak u poslijepodnevnim satima došli u Petrinju kako bi pomogli u raščišćavanju ruševina, brojne žene s područja podgoračke općine inicirale su akciju pravljenja domaćih kolača za stanovnike nastradalih sela Banovine.

Tako je, gotovo preko noći, napravljeno i prikupljeno nešto više od stotinu kilograma domaćih kolača, ali i drugih kućanskih i higijenskih potrepština. 

- Zahvaljujući mještanima, a osobito ženama Općine Podgorač, uspjeli smo prikupiti donacija za dva kombi vozila. Naravno da kolači nisu nešto je presudno ljudima stradalim u potresu, ali smo u ovim blagdanskim danima željeli tim napaćenim ljudima pomoći ovakvom toplom ljudskom gestom – rekao je Goran Đanić, načelnik Općine Podgorač koji se i osobno uputio put sela Banovine, dodajući kako zahvaljuje i Dobrovoljnim vatrogasnim društvima iz  Podgorača i Stipanovaca koji su ustupili svoja vozila.

Ove slatke, ljudske donacije dostavljene su na područje Banovine već u poslijepodnevnim satima.

15.35 - Hrvati iz austrijskog grada Swhaza prikupili su više od 40 tona pomoći područjima pogođenim potresom. Prikupili su hranu, robu, vodu, grijalice i ostale stvari. Sutra s 2 kamiona kreću u Hrvatsku kako bi dostavili prikupljene stvari i pomogli u čišćenju.

Schwaz: Prikuplanje pomoći za Hrvatsku | Autor : Patricia Jurić Foto: Patricia Jurić

15.05 - Pripadnici Hrvatske vojske nastavljaju s angažmanom na potresu pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije pa su tako u noći sa srijede na četvrtak ispred Opće bolnice u Sisku, uz prethodno postavljena dva šatora, postavili i dodatna dva grijana šatora iz ekspedicijskog kampa sa 20 kreveta za potrebe zbrinjavanja tamošnjih pacijenata.  

Hrvatska vojska dodatne šatore postavljala je tijekom noći kako bi se isti što prije stavili u funkciji, a u njima su već zbrinuti prvi pacijenti. Riječ je, naime, o šatorima koje je Hrvatska vojska početkom studenog ove godine postavila ispred Opće bolnice Varaždin te tako pružila potporu u zdravstvenom zbrinjavanju oboljelih od koronavirusa.

Također, pripadnici Bojne za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu postavili su u srijedu, 30. prosinca za potrebe zbrinjavanja lokalnog stanovništva vojne šatore tipa M70 na pet lokacija: selu Cepeliš, Stražnik, Majske Poljane i Gornja Bačuga.

Vosjka postavila šator ispred sisačke bolnice | Autor : MORH Foto: MORH

Na raščišćavanju prometnica i javnih površina u Petrinji angažirano je 52 pripadnika Hrvatske kopnene vojske sa osam inženjerijskih strojeva, dvije labudice, jednim sanitetskim vozilom, 24 ostala vozila i tehnikom. Također, angažirana su i 22 pripadnika HV-a sa dva bespilotna sustava u Velikoj buni.

U pripravnosti su i dva medicinska tima (liječnik, medicinski tehničar i vozač) s vozilom hitne pomoći s Plesa su u pripravnosti na ispomoć Petrinji, a  spremni su i transportni helikopteri za zadaće prevoženja na području Sisačko-moslavačke županije ugroženih posljedicama potresa.

U stanju spremnosti u vojarnama nalazi se oko 720 pripadnika Hrvatske vojske.

U srijedu, 30. prosinca na zahtjev Stožera civilne zaštite jedna poljska kuhinja za pripremu hrane dostavljena je u Društveni dom Staro Pračno, dok su u vojarni u Petrinji dodatno uređeni kapaciteti za privremeni smještaj civilnog stanovništva.

Također, u Petrinji je i jedan medicinski tim Vojno zdravstvenog središta te veterinarsko-epidemiološki tim. Oni pružaju zdravstvenu potporu civilnom stanovništvu smještenom u vojarni te provode veterinarsko-zdravstveni nadzor restorana i kuhinje.

14.31 - Glavni centar za pacijente pozitivne na koronavirus KB Dubrava u protekla je dva dana primila 55 covid-bolesnika s područja Siska i Petrinje, a njih osam je priključeno na respirator, izvijestio je u četvrtak v.d. ravnatelja Ivica Lukšić.

Sustav u bolnici je stabilan i funkcionira maksimalno, bez tehnoloških smetnji. Sretna je okolnost da smo proteklih dana imali pad u prijemima novooboljelih, jer nije jednostavno primiti 50 novih bolesnika u jednom danu, izjavio je Lukšić novinarima nakon što je KB Dubravu danas obišao i ministar zdravstva Vili Beroš.

Transport bolesnika s potresom pogođenog područja, kako je kazao Lukšić, protekao je bez problema.

13:40 - Krenulo se sa sanacijom kuća na području Gline. Pogledajte galeriju.

Posljedice razornog potresa u Sisku
1 / 13

13:00 – Četrdesetak osoba iz Sisačko-moslavačke županije koje su izgubile dom u potresu koji je pogodio to područje smješteno je u hotelu "Bluesun" u Mariji Bistrici. Naime, društvo Salve Regina dalo je na raspolaganje sve svoje kapacitete za smještaj ljudi s ugroženog područja, a riječ je o 65 soba u koje se može smjestiti 130 osoba.

„Trenutačno ih je u hotelu 38, jučer ih je bilo nešto više, broj se mijenja iz dana u dan, a u ovim danima očekujemo da će ih doći i više”, rekla je direktorica tog društva Martina Kovačić.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao je da se županija odmah uključila u organiziranje pomoći hotelu "Bluesun" obavijestivši o tome sve općine i gradove te sva društva Crvenoga križa.

12:20 – U Hrvatsku je kasno sinoć stigao avion Helenskog ratnog zrakoplovstva C-130 kojim je Grčka poslala humanitarnu pomoć za potresom pogođena područja u Hrvatskoj, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva obrane RH. Avionom je iz Grčke u Hrvatsku stiglo 40 šatora, 50 električnih grijača, 500 sklopivih kreveta i 500 vreća za spavanje.

12:00 I iz mađarskih gradova Letenye i Nagykanisza stigla je pomoć stradalima u potresu na području Siska, Petrinje i Gline. U Prelogu je predstavnike Letenyea i Nagykanisze dočekao gradonačelnik Ljubomir Kolarek, a pomoć iz susjedne Mađarske upućena je u čakovečki Crveni križ, odakle će biti poslana u potresom pogođena područja. Delegaciju iz Mađarske predvodio je počasni konzul Hrvatske u Nagykaniszi dr. Atila Kos. - Na području Nagykanisze živi blizu 10.000 ljudi hrvatskog podrijetla i vrlo rado smo se uključili u ovu akciju. I sama Nagykanisza će uplatiti novčana sredstva za pomoć najpotrebitijima u potresu stradalim područjima - rekao je dr. Kos. U pratnji konvoja od devet kombija punih potrepština bili su i gradonačelnik Letenya Farkas Szilárd te predstavnik Hrvatske samouprave Nagykanisza Zsolt Istvan.

11:30 - Andrej Plenković je na konferenciji u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici najavio da će HDZ uskoro imati sastanak na kojem će donijeti odluku o donaciji milijun kuna za potresom pogođeni kraj. Na pitanje o uplatama građana koje su stigle, rekao je da ne zna točan iznos, ali je zahvalio svima i dodao da će tijekom dana od Ministarstva financija dobiti podatke o uplatama.

11:00 – Seizmolog Krešimir Kuk kazao je kako su podrhtavanja koja se osjete nakon razornog potresa normalna te da se ne treba plašiti.

– Ljudi već znaju da nakon ovako jakog potresa koji se dogodio neki dan slijedi čitav niz naknadnih potresa. Taj niz će trajati duže vrijeme. Naknadni potresi su jači čim je glavni potres bio jači. Sve ovo što se događa ovih dana je normalno i ne treba se dodatno plašiti – rekao je Kuk gostujući u 'Dobro jutro, Hrvatska' na HRT-u.

Istaknuo je i kako se potresi ne mogu predviđati.

– Nekad se dogodi da najjači potres prvo dogodi, a da onda slijedi serija, ali to nije pravilo i uvijek slučaj. Statistički se događa da glavnom potresu prethode potresi jači ili slabiji, kao što je to bio neki dan slučaj – rekao je.

Što je potres jači, kaže, jači su i naknadni potresi.

– Teorijski modeli govore da nakon nekog potresa magnitude 5,5 realno je očekivati nekoliko potresa magnitude 5, desetak potresa između 4 i 5. Radi se o uspostavljanju ravnoteže da se te sve napetosti ponište i da se ono što se dogodilo ispod zemlje dovede u neki novi položaj – naglasio je.

10:40 - Preko 800 vatrogasca sanira posljedice potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, a velik broj intervencija zbog razornog potresa bilježe i vatrogasci kontinentalnih županija, najviše u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, priopćila je Hrvatska vatrogasna zajednica u četvrtak.

Vatrogasne snage raspoređene na područje Sisačko-moslavačke županije tijekom 30. prosinca aktivno su radile na uklanjanju dimovodnih kanala, sanaciji krovišta, uklanjanju crjepova, osiguravanju ruševnih mjesta te na provedbi ostalih zadaća u svrhu spašavanja i zaštite ljudskih života. 

10.13 - U Glinu stigle prve mobilne kućice

Zadovoljni smo što su stanovnici prihvatili kućice jer imaju sve potrebno za život. Prvi ljudi će već večeras moći u njima spavati, što je jako važno. Kućice se mogu odmah montirati s obzirom da je dan, jer po noći još svi nemaju struju. Ovime je turistički sektor pokazao veliko srce u ovim teškim trenucima i hvala svima - istaknula je ministrica Nikolina Brnjac.

- Popis za potrebama smještaja, kao i šteta stalno se dopunjava, još nam je teško reći koliko je točno objekata uništeno u potresu, ali znamo da da ih je više od 3.500 uništenih, dok je potpuno razorenih više od 50. Trenutna je procjena da imamo oko 200 obitelji koje bi se trebale smjestiti, ali nemamo točnog podatka - odgovorio je na pitanje novinara Ivo Žinić.

- Potresi su ovdje svakodnevni više puta dnevno i teško je ljudima otići i ostaviti svoje, ali najvažnije je zbrinjavanje ljudi i spašavanje života te vjerujem da ćemo u idućih nekoliko dana pokriti kućicama i dio Zagrebačke županije koji je također stradao kao i cijelu Sisačko-moslavačku - kazao je ministar Tomo Medved.

 | Autor :

10:00 – Razorni potres u Petrinji, Sisku, Glini i drugim okolnim mjestima i selima kod mnogih je Hrvata iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji žive u Austriji pobudio potrebu da priskoče u pomoć svojim nastradalim zemljacima. Kolika je ljubav prema domovini i nastradalima u potresu najbolje je pokazao veliki odaziv brojnih hrvatskih udruga i Hrvata iz Beča, Graza, Linza, Salzburga, Liezena, i mnogih drugih gradova i mjesta diljem Austrije koji su u samo nekoliko sati organizirali humanitarnu akciju i prikupljali pomoć, izvijestio je Miroslav Piplica, predstavnik austrijskih Hrvata u Savjetu Vlade RH za Hrvate iz Republike Hrvatske i koordinator humanitarnog prikupljanja pomoći nastradalima u potresu.

Piplica je rekao kako su humanitarnu akciju zajednički organizirale brojne hrvatske udruge u Beču kao što su  FA „Šokadija“, KUD „Bosanska Posavina“, „Posavski vez“, „Tomislavgrad“, Raščica , Austrijsko-hrvatska zajednica za kulturu i šport itd.

„Zajednički smo koordinirali donacije, ali bilo je i nestrpljivih koji napune kombije i odmah voze, bez obzira na pandemiju koronavirusa i kilometarske kolone na cestama prema Petrinji, Sisku i Glini“, dodao je Piplica. Napomenuo je kako će Hrvati i u Novoj godini moći donositi svoje donacije u bečke prostorije FA „Šokadije“ u Lindauergasse 26 (1160 Wien) i to od 16 do 20 sati.

„Novčane donacije nismo uzimali i svi koji će željeti uplatiti novčana sredstva za obitelji u potresom pogođenim područjima, moći će to i napraviti nakon što iz Petrinje od nadležnih službenih organa dobijemo za to posebno otvoren bankovni račun, namijenjen isključivo za ovaj projekt slanja pomoći nastradalima u potresu“, poručio je Piplica dodavši:

„Zato vas molimo da trenutačno ne uplaćujete novac na koje kakve račune“.

Put Hrvatske u smjeru potresom pogođenog područja danas popodne iz Beča je krenuo kombi natovaren humanitarnom pomoći za nastradale, a prije polaska o tome nas je obavijestio Dario Vranić, alpinist i djelatnik Gorske službe spašavanja i član KUD Bosanska Posavina Anto Šimić.

„U kombiju koji sam dao na raspolaganje za ovu akciju nalazi se humanitarna pomoć, od odjeće i konzervirane hrane do grijalica i drugih hitnih potrepština“, rekao je Vranić, dodavši kako je zadivljen brzinom reagiranja i spremnosti naših ljudi za slanje pomoći stradalima u Hrvatskoj, koji su u samo u sat, dva vremena napunili kombi do vrha. Napomenuo je kako su ljudi donosili ne samo robu i hranu nego su davali i novac, tako da je prikupljeno više od 1.200 eura, od čega je, kako je istakao Vranić, samo Marinko Bošnjak dao 1.000 eura. Vranić je rekao kako će se po dolasku u Hrvatsku odmah javiti Crvenom križu i drugim nadležnim organizacijama na stradalom području, preko kojih će najpotrebnijima biti podijeljena novčana i ostala  humanitarna pomoć pristigla iz Beča.

VIDEO Majske Poljane: Borislava su sekunde dijelile od smrti, kad mu se kuća srušila iza leđa

9:28 – Stradalima u potresu u pomoć je izašla i Islamska zajednica, pa je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je pismo podrške veleposlaniku Hrvatske u BiH Ivanu Saboliću povodom jučerašnjeg potresa koji je pogodio Hrvatsku.

– Rastuženi posljedicama razornog zemljotresa, sa zebnjom pratimo vijesti o novim potresima zabrinuti za sve naše komšije koji su prinuđeni boraviti izvan kuća i stanova. Ne možemo, a da se ne prisjetimo velikodušnosti naših hrvatskih komšija koji su nam u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu pružili ruke dobrodošlice i podrške i pokazali razumijevanje za ono kroz što smo prolazili. Sada, kada su hrvatski građani u ovom teškom iskušenju, osjećamo potrebu pružiti svoje riječi podrške i utjehe za one koji su izgubili najmilije ili su povrijeđeni – napisao je reisu-l-ulema, dodavši da je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini kontaktirala Mešihat u Zagrebu i stavila se na raspolaganje. Kavazović je u pismu izvijestio veleposlanika Sabolića da će Islamska zajednica organizirati prikupljanje pomoći za svoje susjede na cijelom prostoru Zajednice, od Sjedinjenih Američkih Država, do Australije.

– Na ovaj način želimo, osim prikupljenog novca učiniti nešto što držimo još važnijim, pozvati na brigu, pažnju i suosjećanje sve muslimane Bošnjake iz cijelog svijeta da stanu uz svoje susjede iz Republike Hrvatske uz poruku da smo jedni drugima najbitniji kako u teškoćama tako i u bezbrižnosti - napisao je reisu-l-ulemaa i zamolio veleposlanika Sabolića da predsjedniku, premijeru i građanima Hrvatske prenese izraze zabrinutosti i suosjećanja za ovo teško iskušenje, porodicama nastradalih iskreno saučešće, a povrijeđenima i njihovim obiteljima želju za što brži oporavak i ozdravljenje.

9:15 – Seizmološka služba RH zabilježila je u četvrtak u 9,15 sati prilično jak potres magnitude 3.9 prema Richteru, s epicentrom 10 km zapadno od Petrinje, priopćeno je. 

Seizmografi su zabilježili intenzitet u epicentru od V stupnja EMS ljestvice. Dojava o štetama za sada nema. Potres je osjetio u široj okolici, naveli su iz Seizmološke službe RH.    

Tlo na području Banovine i dalje podrhtava, nakon razornog potresa magnitude 6,2 koji je u utorak, 29. prosinca, pogodio Petrinju i okolno područje.

– Jedan udar onako da ti srce pukne – svjedočanstvo je osobe s Jankomira.

8:51 – Prve mobilne kućice stigle su jutros u Glinu, za stanovnike potresom pogođenog područja. Prvih 20 mobilnih kućica doniranih za stanovnike područja pogođenih potresom, u četvrtak ujutro u centru Gline dočekali su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, uz župana Sisačko-moslavačke županije Ivu Žinića. Nakon toga će se uputiti u Novo Selo.

Do sada je osigurano više od 80 mobilnih kućica namijenjenih obiteljima pogođenih potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji,  koordiniranom akcijom Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske udruge turizma i Kamping udruženja Hrvatske, izvijestilo je sinoć Ministarstvo turizma i sporta. Svaka od kućica se sastoji od dviju soba za četiri osobe te imaju opremljene kuhinje sa stolom, toalet i tuš.

 | Autor :

8:45 – Razoran potres ponovno je ostavio tragove na zgradi Hrvatskog prirodoslovnog muzeja (HPM) u Demetrovoj ulici na Gornjem Gradu, izvijestio je u četvrtak HPM. Više ovdje.

7:49 – Pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) Josip Granić izrazio je u četvrtak ujutro nadu da ta služba više neće imati akcija spašavanja na područjem pogođenom području Sisačko-moslavačke županije koje je i noćas podrhtavalo.

„Nadamo se da je s tim gotovo“, rekao je Granić za Hrvatski radio i naveo kako u srijedu HGSS-ovci nisu imali ni jednu situaciju u kojoj su trebali nekoga spašavati iz ruševina koje je ostavio potres. Izvijestio je kako je noćas za njegovu službu bilo puno mirnije nego noć prije. Nije bilo previše aktivnosti, ljudi u selima koji imaju stoku i ne žele napustiti svoje potresom oštećene domove, već su velikim dijelom zbrinuti u privremenom smještaju, kazao je Granić.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić najavio je da u četvrtak u 8, 30 sati stiže prvih 80-ak kontejnera koji imaju kuhinju, grijanje. Procjenjuje se da se u 200-tinjak slučajeva ljudi neće moći vratiti u razrušene kuće, rekao je župan.

VIDEO Strašne scene iz Petrinje nedugo nakon potresa

Posljedice potresa u selu Majska Poljana SEDAM ŽRTAVA POTRESA Laura je prošli tjedan proslavila rođendan, a Darko je poginuo u kući za koju je tek podigao kredit

7:40 – Potres na području Siska, Petrinje, Gline i brojnih okolnih mjesta prouzročio je i velike  štete na pčelinjacima i ostaloj pčelarskoj imovini, izvijestio je Hrvatski pčelarski savez.

– Nažalost, u rušenju kuće u Majskim Poljana kod Gline poginuli su članovi Hrvatskog pčelarskog saveza otac i sin, Franjo i Marijo Tomić, te ovim putem izražavamo duboku sućut obitelji nastradalih pčelara – ističu u HPS-u. U tijeku su pregovori s Ministarstvom poljoprivrede, pa pozivaju pčelare da se radi procjena šteta što prije jave u svoje udruge i povjerenicima na pogođenom području te dostave podatke o štetama na svojim pčelinjacima. – Ovom prilikom zahvaljujemo Pčelarskom savezu Slovenije, njihovom predsjedniku i ostalima na ponuđenoj pomoći i porukama podrške našim pčelarima i građanima stradalima u potresu – navode u HPS-u.

6:50 – Hrvatska seizmološka služba objavila je kako se jače podrhtavanje dogodilo u 4.43 sati s epicentrom kod Petrinje.

– Noćas,  31. prosinca 2020. godine u 04 sata i 43 minute seizmografi Seizmološke službe zabilježili su umjeren potres s epicentrom kod Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 3,7 prema Richteru, a intenzitet u epicentru V stupnja EMS ljestvice – izvijestili su.

 

EMSC je pak zabilježio još nekoliko manjih potresa. Posljednji je bio u 6.23 sati 19 kilometara od Siska, a jačina mu je bila 3,1 prema Richteru.

VIDEO Epicentar potresa: 'Dimnjak mi je skoro dijete ubio. Sve je popadalo, katastrofa'

Još jedna neizvjesna noć u Petrinji i okolici BEZ KROVA NAD GLAVOM Još jedna noć pod šatorima u Strašniku: 'Sinoć je kiša lijevala, bilo je i hladno. Stalno trese'

– Pokupsko Vratečko se jako osjetilo, 2 km epicentar od nas. Neka nam Bog pomogne ako ga ima – jedno je od svjedočanstava.

– Osjetili... Ne spavamo još od onog u pola 5. Užas, Kuče – drugo je svjedočanstvo.

Potres se osjetio i u Zagrebu.  

Od 5 sati zabilježeno je nekoliko potresa, najslabiji je bio magnitude 1,4, a dva su bila 3,1 prema Richteru.

GALERIJA Potres napravio veliku štetu u Petrinji, Sisku i okolnim mjestima

Posljedice razornog potresa u Sisku
1 / 64
objavili fotke
Nina Martina i Mario iz 'Života na vagi' javili su se s vjenčanja: Ljubav se proslavila na prekrasan način
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!
 • Avatar vila velebita
  vila velebita:

  Predsjedniče, premijeru, Vlado, sabornici - nama u Hrvatskoj, sada se pokazalo, treba nova, moderna i sigurna bolnica. Treba uz pomoć EU završiti ili iznova napraviti bolnicu u Blatu. Pokazalo se sada da jedino vrijede u ovoj situaciji bolnica u Dubravi ... prikaži još! i nova Hitna. Vinogradska, Sv. Duh, Petrova, Trauma i druge samo kaj se ne sruše same od sebe. Ljudi trgnite se i zamislite!!!

 • Masnica3:

  Bože dragi doista treba tim ljudima maksimalna pomoć i od nas svih i iz EU. Nisu se jadni dobro oporavili ni od rata i sad ovo. Ekonomija katastrofa na tim područjima. A za neke komentate nemam riječi. SMŽ držite se ... prikaži još! izdržali ste i u ratu.

 • Oblivion:

  Nudim oružanu pratnju i spremnost da provedem vrijeme iza rešetaka u slučaju napada CIGANA na dostavu pomoći u pogođena područja. Gdje je naša policija????