Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
žrtva švicarca

"Ono što narod zove reketom, gospoda zovu rizikom posla"

'Makarska.05.08.2011. Obitelj Lozo iz Makarske zbog podizanja kredita u svicarskim francima 2006 nalazi se financijskim problemima. Sredstav su ulozena u obiteljski hotel. Suprug Miljenko,supruga Kata
'Ivo Cagalj/PIXSELL'
09.08.2011.
u 13:00

Kamate skočile 40%, a tečaj 50 posto pa mi je za samo jedan od tri kredita rata skočila sa 6800 na 12.900 kuna, kaže M. Lozo

“Ako ja, koji sam uspješan privrednik i ostvarujem iznadprosječne rezultate, imam problem s financijskim opstankom, što će onda biti s cijelim našim privrednim sustavom i kamo će ga banke odvesti?! Pa tko bi normalan podigao kredit u švicarskim francima da je znao za jednostrane promjene uvjeta, a vi kao nadležni niste nama štedišama nikada kazali da se ovakvo što smije raditi, a kamoli da ste sami donijeli odredbe o ograničenju takvih načina manipulacije”, piše u već trećem pismu koje je Miljenko Loza iz Makarske zbog divljanja švicarca poslao guverneru Hrvatske narodne banke Željku Rohatinskom.

Bankarska politika

Pismom ga je zamolio da njemu i njegovoj obitelji, donošenjem novih zakona i ostalih pravnih propisa u svrhu zaštite običnih ljudi, pomogne pronaći način za smanjenje mjesečne kamatne stope i tečaja švicarskog franka. Kao poslovni čovjek, objašnjava M. Lozo, u tri je navrata ugovorio stambene kredite, sve na 30 godina – dva u švicarskim francima, jedan u eurima. Prvi kredit od 311.000 CHF sa 4,35% kamata i ratom od 1552,18 CHF potpisao je 2006. Godinu dana poslije potpisao je kredit od 41.000 CHF i sa 4,20% kamata te ratom od 200,50 CHF te 2008. kredit od 210.000 eura i kamate od 6,3 posto, za što je određena rata od 1299,85 eura. Kredit je utrošen u gradnju obiteljske kuće za obavljanje turističke djelatnosti. Objekt u koji je uloženo i oko milijun eura kapitala šire obitelji ima 30 uredno prijavljenih kreveta, na kojima je 2010. ostvario promet od oko 280.000 kuna.

– Kada sam mislio da sam odradio glavninu posla, moja poslovna banka počinje provoditi politiku koju bi u narodu nazvali reketom, a u finim gospodskim salonima to se naziva rizik posla. Samo šest mjeseci nakon potpisivanja ugovora jednostrano mijenja kamate pa sad za prvi kredit ona iznosi 6,75 posto, a mjesečni anuitet 1994,17 CHF. Za drugi kredit kamate su 6,75 posto, a mjesečni anuitet 264,03 CHF te za treći kredit kamate dižu na 7,65 posto, a mjesečnu ratu na 1485,88 eura. Dakle, podizanje kamata za 35 do 40 posto, uz rast tečaja od 40 do 50 posto u posljednje dvije godine, dovelo je do povišenja mjesečne obveze za 90 do 100 posto. Rata mi je s početnih 6800 kuna samo za prvi kredit skočila na 12.900 kuna – navodi obrtnik. Kredit u CHF-u, dodaje, uzeo je nakon uvjeravanja službenika banke da mu je to najpovoljnije.

– Kao poslovan čovjek, očekivao sam da se može dogoditi nešto nepredviđeno te sam i kalkulirao s možda 30 posto iznenađenja. No, nikako nisam mogao očekivati promjenu uvjeta poslovanja u iznosu većem od 100 posto, što nitko u poslovnom svijetu ne može izdržati – kaže poduzetnik kojega je posebno naljutio odgovor iz HNB-a u svibnju na njegovo drugo pismo, no ne od guvernera, već od njihove Direkcije za zaštitu potrošača i tržišnog natjecanja. Među ostalim, naveli su mu, “uz puno razumijevanje za vaš osobni problem, na žalost, moramo konstatirati da ste i vi jedan od mnogih građana koji su, unatoč upozorenjima HNB-a, iskoristili pravo na izbor i odlučili se za uzimanje kredita uz valutnu klauzulu u CHF-u”. Dodatno mu savjetuju “budući da HNB nema zakonskih ovlasti intervenirati u pojedinačne ugovorne odnose između banke i klijenata, predlažemo da u bilateralnim kontaktima s bankom pokušate pronaći rješenje u obostranom interesu”.

Ne može do šefa

– Neka objave datum kad su upozorili ljude na kredite u CHF-u! To nije istina – ljutit je čovjek koji je 4. kolovoza ponovno pokušao razgovarati s bankom da mu olakšaju plaćanje. Nije uspio doći do šefa, a službenica mu je samo odgovarala da je on “neuredan platiša”. Samim tim, banka nema puno vremena za njega.

– Kako da uz ovo povećanje budem uredan?! Pa dosad sam im uplatio 50.000 CHF-a više nego što sam podignuo! Zaradim godišnje i do 60.000 eura, a sve mi uzmu! Uza sve to, službenica mi kaže da zbog razgovora sa mnom na godišnji ide s knedlom u grlu! Pa ja, supruga i djeca možemo ostati bez svega – ogorčen je M. Lozo. U ovoj se državi, kaže, ništa neće poduzeti dok i privrednici ne izvedu “svoje traktore na ulice“. Tako će, umjesto da stvaraju, biti prisiljeni opstanak tražiti u prosvjedima jer dopisima, molbama i razgovorima ne može se postići ništa.

Ključne riječi

Komentara 33

Avatar Lijekzabudale
Lijekzabudale
13:34 09.08.2011.

Tek kad se zakotrljaju glave dotična gospoda će shvatiti ozbiljnost situacije!Ako oni zaista misle da će ljudi zbog novonastale situacije kad im je nakon otplate od pet šest godina glavnica još veća i mogučnosti da ovrhom ostanu bez krova to sve promatrati skršenih ruku onda su neizmjerno naivni!!!!!

BO
bonsai
13:50 09.08.2011.

glasajte ponovo za HDZ ili SDP ili ove druge bandite koji su se samo izmjenjivali na vlasti , nemojte slucajno neku novu opciju !

DU
Deleted user
14:41 10.08.2011.

Bajo Patak, vlasnik svih banaka u Hrvatskoj, je odlučio da mu treba malo extra zarade

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije