Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oluja u minijaturi

Oluja u minijaturi: Zvali su ih Zenga, Aždaja, Čedožder, Straško...

Tihomir Bregar: Svaka maketa, diorama i vinjeta rađene su prema autentičnim fotografijama i arhivskoj građi
Foto: \'Goran Stanzl/PIXSELL\'
1/8
01.07.2010.
u 10:30

Svaki je izložak stvarna scena iz Domovinskog rata, tehnika je autentična do sitnica te priča o ratniku ili postrojbi. Evo kako je bilo...

Jeste li ikada čuli za Čedoždera, Adžaju, Crnog leptira, Zengu, Zubu, Osvetnika Dubrovnika, Straška...? Nećemo se igrati kviza pa ćemo ustvrditi da sigurno niste. Za te nadimke i tko se krije iza njih, znaju samo pripadnici postrojbi Hrvatske vojske koji su sudjelovali u brojnim operacijama oslobođenja Hrvatske od srpskog okupatora. Međutim, kako godine prolaze, sjećanje na slavne dane nedavne naše povijesti sve više blijedi, a detalji iz povijesti pojedinih postrojbi prepušteni su zaboravu.

Čedožder, Adžaja, Crni leptir i ostali nadimci koje smo spomenuli nisu nadimci ratnika ili postrojbi, već imena koja su hrvatski ratnici u Domovinskom ratu dali svojim oružjima i oruđima koja su u pojedinim akcijama tih postrojbi odigrala odlučujuću ulogu. Čedožder, Adžaja i Crni leptir su tenkovi postrojbi HV-a, Zenga je lovac tenkova, Zubo i Osvetnik Dubrovnika zrakoplovi su HV-a, a Straško je oklopno vozilo postrojbi HV-a s Banovine. Većina njih danas i ne postoji jer su završili u starom željezu.

Tenk, ruševina, parola

Ali zahvaljujući entuzijastima maketarima, članovima Udruge za promicanje povijesti, umjetnosti i tehničke kulture Signum Laudis, ta bojna vozila Hrvatske vojske kroz makete su ponovo oživljena i bit će predstavljena na izložbi diorama, vinjeta i maketa o Domovinskom ratu "Oluja u minijaturi" u kninskoj galeriji 5. kolovoza, na proslavi Dana pobjede.

– Mi maketari željeli smo svojim skromnim doprinosom na dostojan način tom izložbom pridonijeti obilježavanju petnaeste obljetnice Oluje. Postav izložbe sastoji se od 25 diorama, vinjeta i maketa u različitim uobičajenim maketarskim mjerilima. Idejna i likovna forma te broj izložaka asociraju na 25 polja hrvatskoga grba. Svaka maketa rađena je prema autentičnim fotografijama i drugoj dostupnoj arhivskoj građi – kaže Tihomir Bregar, predsjednik Udruge. Petnaestorica maketara iz nekoliko gradova izradila su svih 25 maketa, diorama i vinjeta.

– Svaki izložak predstavlja minijaturnu povijesnu scenu iz Domovinskog rata s autentičnim detaljima vojne tehnike i figura vojnika, točnih do najsitnijih detalja. Autentične su povijesno, zemljopisno, tehnički, likovno, odnosno bojom, znakovljem i odorama. Makete su tematski povezane uz kopnenu, zrakoplovnu i pomorsku tehniku, tj. uz povijesne osobe i postrojbe – dodaje Bregar.

Splićanin Denis Boban izradio je maketu Čedoždera, tenka T-55 Prve gardijske brigade koji je snimljen na jednoj fotografiji 1992. u Starom Grabovcu. Čedožder je bio legendarni tenk te postrojbe, a među neprijateljskim vojnicima njegova posada sijala je strah, zbog čega je i dobio taj naziv. Maketar iz Varaždina, 33-godišnji Tomislav Bošnjaković, napravio je dioramu "Na putu u Knin" koja prikazuje kako se pripadnici Paukova na tenku M-84 približavaju Kninu početkom kolovoza 1995. godine.

Ta diorama nastala je na osnovi fotografije iz vlastite arhivske građe. Pokraj tenka je i prikaz ruševine na kojoj se vidi srpska parola "Ovo je Srbija". Bošnjaković je i autor makete tenka T-34/85 Tigar, koji su u oslobađanju Dubrovnika i njegove okolice 1992. koristili pripadnici 163. oklopne brigade HV-a. Straška, oklopno vozilo 17. domobranske pukovnije Sunja s ratišta na Banovini 1992., izradio je 57-godišnji Vojislav Jareb s Krka.

– Jedan od većih problema pri izradi ove makete bili su mi kotači. Isprevrtao sam sve igračke svojih unuka i nisam ih uspio naći. Onda sam ih krenuo tražiti po prodavaonicama igračaka u Rijeci i Trstu. I nisam ih našao. A onda sam krenuo u samogradnju. Šestarom sam izrezao krugove i rezbario rebro po rebro – priča Vojislav Jareb kako je radio svoga Straška, kojega je sam snimio u petrinjskoj vojarni prije deset godina.

Maketar i glavni organizator ove jedinstvene izložbe u Kninu, Tihomir Bregar iz Zagreba, izradio je maketu pripadnika hrvatske Specijalne policije s Velebita, koji su se u Oluji spuštali preko Gračaca do Knina. Splitski maketar Jurica Jurin na izložbi će se predstaviti maketom Leoparda, priručno dograđivana tenka T-55 Četvrte gardijske brigade.

Mislili su da je leopard

– Tenkovi 4. gardijske brigade dograđivani su zaštitnim gumenim oklopom postavljenim na kupolu i na tijelo tenka. Gumeni oklopi specifični su za tu brigadu jer su, osim što su štitili kupolu, imali i psihološki učinak na neprijatelja. Tako prekriveni tenkovi s obojenim malteškim križevima nalik na oznake Bundeswehra, neprijatelja su podsjećali na njemačke leopard-tenkove. Vjerojatno su namjerno plasirane glasine da Njemačka i Vatikan pomažu Hrvatima, a kada su još vidjeli tako dograđene tenkove, srpski vojnici uistinu su vjerovali da HV ima moderne njemačke tenkove leopard – objasnio nam je Tihomir Bregar Jurinovu maketu.

Zdenko Kinjerovac sagradio je maketu ratne topovnjače Kralj Petar Krešimir IV. Hrvatske ratne mornarice iz 1995., a Zdravko Lenac iz Zagreba predstavlja se dvjema maketama policijskih vozila korištenih u ratu – oklopnim transporterom TAB iz 1991. i oklopnim vozilom Vojne policije, kojim se koristila u okolici Siska za Oluje. Zagrepčanin Rajko Majica izradio je maketu Osvetnika Dubrovnika, nadzvučnog lovca presretača snimljenoga na Plesu 1993. godine, a Goran Pučar iz Jaske malom eskadrilom HRZ-a – MiG-ovima Zubo i 101 te borbenim helikopterom.

I Zagrepčanina Željka Parčića fascinirala je hrvatska avijacija pa je izradio maketu MiG-a lovca presretača "107" i borbenog helikoptera Mi-24V iz Oluje. Maketar Vjekoslav Ranec izradio je također maketu helikoptera iz 1995., a Siščanin Domagoj Slijepčević Zengu, lovca tenkova M-18 sa sisačkoga bojišta iz 1991. u okolici Sunje, te lovca tenkova M-36 Jackson iz 1991. i Barikadu, oklopno vozilo MUP-a RH, također iz 1991.

Darka Zajčića, maketara iz Ivanić Grada, fascinirali su tenkovi i oklopna vozila pa se na izložbi predstavlja tenkom Adžaja iz 1992. sa srednjodalmatinskoga ratišta, tenkom Tigar s južnoga bojišta 1992., Tatom, oklopnim vozilom iz Novske 1991., i tenkom Crni leptir, kojim su se koristili pripadnici Tigrova 1993. godine.

Miroslav Pavrlišek iz Tenje izradio je maketu tenka 3. imotske bojne Četvrte gardijske brigade iz operacije "Ljeto 95" na Dinari, a Damir Ščrbačić iz Zaprešića izradio je makete transportnog helikoptera Sv. Donat i desantnog tenka Prve gardijske brigade HVO iz operacije "Maestral" kod Šipova.

Ova jedinstvena izložba bit će u Kninu izložena mjesec dana, a nakon toga mogla bi, bude li interesa, obići i druge gradove. Maketari su najjednostavnije ispričali priču o Domovinskom ratu, a možda netko nakon punih 15 godina pokaže zanimanje za taj dio slavne nam povijesti i izložbu preseli u neki od muzeja, koji bi češće trebali biti odredište školskih ekskurzija. Uz još mnoštvo poslije izrađenih maketa djeci bi se tako najlakše ispričala priča o tome kako je nastala Hrvatska.

Ključne riječi

Komentara 55

OB
-obrisani-
15:29 01.08.2010.

croatice imas moje miganje onak erotski,i pusti ti banjicu pa nije peres za dzabe isao u jasenovac ajd nije cudo sto je isao al je cudo da ste ga pustili zivog

DR
drznedaj
15:40 01.08.2010.

NE vjerujem baba da tebi taj jedan previse :) Tebi vjerojatno zao da nije bilo duplo vise. Ipak su bili nenaoruzani, trebalo to iskoritit, jelda.

OB
-obrisani-
05:55 02.08.2010.

01.08.2010. u 21:33h ludi kekec je napisao/la: \"katastrofa od teksta... TOLIKO riječi o grupi odraslih ljudi koji sastavljaju Revellove plastične makete... što inače rade klinci u pučkoj školi... smiješno\" hehe... potpuno se slažem... smijurija... to sam zadnji put radio kadd sam imao 8 ili 9 godina...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije