Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ESLJP

'Hrvatska je poduzela sve korake u istrazi teškog ubojstva nakon Oluje'

europski sud za ljudska prava,strasbourg
Reuters/PIXSELL
04.07.2017.
u 15:26

Presuda još nije konačna, a to će postati ukoliko ni jedna od strana u postupku, u roku od tri mjeseca od dana objave presude ne podnese zahtjev za preispitivanje presude pred Velikim vijećem.

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) u utorak je presudio da Hrvatska nije povrijedila pravo na život Josipu i Pavi Obajdinu jer je u potpunosti istražila sve okolnosti ubojstva njihovih bliskih rođakinja u okolici Veljuna u kolovozu 1995. nakon oslobodilačke akcije Oluja, izvijestio je ured hrvatske zastupnice pred sudom u Strasbourgu.

Baka i majka, odnosno žena i punica podnositelja zahtjeva ubijene su u svojoj kući u Veljunu koji je do tada bio na okupiranom području tzv. SAO Krajine. U veljači 2002. policija je započela s istragom tog događaja ispitivanjem svjedoka koji je naveo kako su dvije žene ubijene u svojoj kući u Veljunu od strane pripadnika hrvatske vojske.

"U vrijeme događaja u kući se nalazio i prvi podnositelj koji je tada imao 10 godina, međutim nije neposredno svjedočio događaju. Počinitelji do danas nisu otkriveni iako je policija poduzela sve moguće korake u otkrivanju istih.

Sud je u presudi dio zahtjeva podnositelja proglasio nedopuštenim, odnosno utvrdio je kako je zahtjev koji se odnosi na navodnu neučinkovitost istrage u razdoblju do listopada 2012. godine podnesen izvan roka od 6 mjeseci, što je protivno čl. 35 Konvencije. Naime, Sud je utvrdio da su podnositelji u tom razdoblju morali postati svjesni njezine neučinkovitosti prije 2. svibnja 2013. godine kada su podnijeli zahtjev Sudu budući da je istraga u predmetnom razdoblju imala brojne zastoje", stoji u priopćenju.

U odnosu na istragu nakon listopada 2012. ESLJP je naveo da su nadležna državna tijela intenzivirala istragu teškog ubojstva rođakinja podnositelja zahtjeva te kako su poduzela sve razumne i dostupne korake u utvrđivanju počinitelja. Policija je ispitala sve poznate i dostupne svjedoke (civilne i vojne), nadležno državno odvjetništvo prikupilo je podatke o svim vojnim jedinicama koje su se u kritično vrijeme nalazile na području Veljuna, identificirali njihove zapovjednike i neke od pripadnika, ispitali većinu njih no nisu otkrili počinitelje. Unatoč tome, iako je rezultat izostao, sredstva koje su tijela kaznenog progona poduzela u ovom slučaju nisu bila neodgovarajuća te su stoga odgovarala konvencijskim standardima.

Zbog svega navedenog sud je zaključio da u tom slučaju nije došlo do povrede prava na život zajamčenog Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Presuda još nije konačna, a to će postati ukoliko ni jedna od strana u postupku, u roku od tri mjeseca od dana objave presude ne podnese zahtjev za preispitivanje presude pred Velikim vijećem. Nakon konačnosti predmet će se nalaziti u postupku izvršenja pred Odborom ministara Vijeća Europe, navode u Uredu zastupnika Republike Hrvatske pred ESLJP-om.

Komentara 10

SD
sdpesticid
17:36 04.07.2017.

koliko samo lijepih komentara koje bih nagradio ovim: Dobrica Ćosić, „otac srpske nacije“:-„Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.“

SD
sdpesticid
17:36 04.07.2017.

koliko samo lijepih komentara koje bih nagradio ovim: Dobrica Ćosić, „otac srpske nacije“:-„Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.“

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
16:54 04.07.2017.

Naši heroji su iskaljivali svoj pravednički gnjev na onima koji su mu bili dostupni, pa makar to bili i vjerodomoljubi. Tako su u Dvoru humano asanirali grupu umobolnika i potvrdili slavu svojih čuvenih prethodnika (Sačuvaj nas Bože gladi, kuge i Hrvata). Problem je što oni svoje ratne potrebe zadovoljavaju i po okončanju Domovinskog rata, ali sve to ulazi u cijenu koštanja neovisne, demokratske i prosperitetne hrvatske države.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije