Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na otoku nedaleko

Oko 250 stanovnika otoka Vrgade nema zdravstvenu zaštitu

Otoci
Duško Marušić
30.03.2010.
u 14:59

Predsjednica MO Vrgade Ružica Jakšić upozorava da na tom otoku uglavnom žive osobe starije od 60 godina, ali imaju i više od 20 djece u dobi do 14 godina.

ZADAR - Iako na otoku Vrgadi nedaleko od Biograda živi 250 stalnih stanovnika, od čega je većina starija od 60 godina, ali među stanovnicima ima i čak deset posto djece u dobi do 14 godina, na tom otoku uopće ne postoji zdravstvena zaštita pa čak ni povremena. To je zastrašujuće, kazala je danas u Zadru HNS-ova predsjednica MO Vrgada Ružica Jakšić. Dodala je kako ni ljeti, kada na Vrgadi boravi i triput više stanovnika, nikome nije palo na pamet uvesti bilo kakvu zdravstvenu zaštitu.

Jakšić je istaknula kako poučeni dosadašnjim iskustvom ne očekuju skoro rješenje, nego traže da se barem riješi pitanje hitnih medicinskih slučajeva koji se do najbližega mjesta, Pakoštana ili do Biograda, prevoze brodovima ribarske zadruge. Upozorila je da ta zadruga nema ugovor s HZZO-om, zbog čega u većini slučajeva račune prijevoza plaćaju sami pacijenti.

A predsjednik ŽO HNS-a Zvonko Mišlov kazao je, pak, kako su otoci zadarskog arhipelaga, ne računajući mostovima s kopnom povezani Vir i Pag, u zadnjih 60 godina izgubili više od 50 posto svojega stanovništva. Mišlov drži da bi dvije mjere štednje koje je nedavno uvela država, poskupljenje brodskih voznih karata i smanjenje dijela brodskih linija prema otocima, te izmjene Zakona o ribarstvu, kojima se ukida mali ribolov, mogle u budućnosti dodatno smanjiti broj stanovnika na otocima. Predsjednik zadarskoga županijskog HNS-a osobito je ogorčen na ukidanje malog ribolova tvrdeći da se time ugrožava egzistencija otočana, ali i onemogućuje dio njihova tradicionalnoga društvenog života koji se ostvaruje druženjem tijekom ribarenja.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije