Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrhovni sud

Odvjetnica Lidija Horvat povukla kandidaturu: Ne želim sudjelovati u javnom cirkusu

Odvjetnica Lidija Horvat
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
01.03.2021.
u 15:25

Očigledno je da se ovdje ne radi o izboru najboljeg i najkvalitetnijeg kandidata kao što je jasno i da se neće poštivati procedura predviđena zakonom, poručila je.

Odvjetnica Lidija Horvat u ponedjeljak je povukla svoju kandidaturu za predsjednicu Vrhovnog suda ističući da ne želi sudjelovati u "javnom cirkusu u koji se pretvorio izbor za jednu od najviših dužnosti unutar pravosudnog sustava".

"Ovim putem povlačim kandidaturu za mjesto predsjednika/predsjednice Vrhovnog suda Republike Hrvatske, obzirom da ne želim sudjelovati u javnom cirkusu u koji se pretvorio izbor za jednu od najviših dužnosti unutar pravosudnog sustava. Očigledno je da se ovdje ne radi o izboru najboljeg i najkvalitetnijeg kandidata kao što je jasno i da se neće poštivati procedura predviđena zakonom. Stoga mi moje profesionalne i moralne osobine ne dozvoljavaju da u takvom postupku sudjelujem", navela je Horvat u dopisu Državnom sudbenom vijeća.

Ona se, kao jedna od troje kandidata, ranije prijavila na javni poziv Državnog sudbenog vijeća koje je, prema Zakonu o sudovima, kandidature 17. ožujka proslijedilo Uredu predsjednika RH Zorana Milanovića. No, predsjednik je već dan kasnije izjavio da neće podržati nikoga od prijavljenih, a uz Horvat se javio i aktualni predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa te odvjetnik Šime Savić.

I dok je saborska većina, kao i dio oporbe, isticala da se izbor novog čelnika Vrhovnog suda mora provesti prema Zakonu o sudovima, s Pantovčaka su naknadno poručili da predsjednik neće odustati od svog ustavnog prava da Saboru predloži kandidata za predsjednika Vrhovnog suda te da će to biti osoba koja je spremna uvesti promjene u sudstvo čijim je trenutnim stanjem nezadovoljan velik dio građana.

U međuvremenu Ustavni sud je potvrdio da je zaprimio prijedlog za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o sudovima koji je podnio Dario Juričan te da će prijedlog riješiti u razumnom roku.

Video - Milanović o imenovanju predsjednika Vrhovnog suda

Komentara 5

GO
goriodgorijeg
16:11 01.03.2021.

Velika hrabrost treba za ovu izjavu. No istina je tu.

KO
Kološanin
16:25 01.03.2021.

Svaka čast gospođo Horvat! Tko god pristane na Milanovićeva pravila kandidiranja za predsjednika VS, pokazat će da je njegov klaun kojemu nije stalo ni do Ustava ni do zakona, nego do fotelje. Što je još žalosnije, osoba koja je ne poštujući zakon došla na čelo VS-a trebala bi se po Ustavu zalagati da se zakoni prema svima jednako primjenjuju.

MB
mirko.beslic
19:27 15.03.2021.

Zanimljivo je slušati ovako vrhunske odvjetnike koji brane ustav i zakon sa jedne strane, a sa druge strane sbi oni brane kriminalce već 30 godina i razvlače procese godinama zahvaljujući rupama u zakonima. Zašto nisu sami kao pravne vertikale i stručnjaci ukazivali na te propuste??? Zašto bi, ako zgrću veliku lovu......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije