Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLJSKO ILI EU ZAKONODAVSTVO?

Odluka poljskog Ustavnog suda produbit će spor s Bruxellesom

EU Commission President von der Leyen and Polish PM Morawiecki in Brussels
Foto: PASCAL ROSSIGNOL/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
14.07.2021.
u 21:07

Čeka se odluka može li Sud EU prisiliti Poljsku da odustane od svoje sporne pravosudne reforme

Odluka poljskog Ustavnog suda, koji je pod kontrolom vladajuće ultrakonzervativne stranke Pravo i pravda (PiS), o tome koje zakonodavstvo u Poljskoj ima primat, poljsko ili europsko, mogla bi dramatično produbiti postojeći spor Poljske i Europske unije o vladavini prava u Poljskoj.

Ustavni sud odlučuje o tome na zahtjev poljskog premijera Mateusza Morawieckog, koji je zatražio odgovor na pitanje je li europski ugovor kompatibilan s poljskim Ustavom i može li Sud EU u Luksemburgu prisiliti Poljsku da odustane od svoje pravosudne reforme, što vlasti u Varšavi smatraju neopravdanim uplitanjem u unutarnja pitanja Poljske.

Morawiecki očekuje da će poljski Ustavni sud potvrditi nadmoć poljskog nad europskim pravom, iako će time Poljska napraviti još jedan korak kojim će se udaljiti od principa EU. Europska komisija zatražila je od poljskog premijera da povuče svoj zahtjev, jer j krši načelo primata prava EU na kojem počiva Unija.

Poljska i Mađarska već godinama svojim odlukama prkose Bruxellesu i dovode u pitanje vladavinu prava, no Unija, iako su i protiv jedne i protiv druge zemlje pokrenuti postupci temeljem Članka 7. europskog ugovora, koji u konačnici mogu završiti oduzimanjem njihovih glasačkih prava, uglavnom je nemoćna, jer se odluke o kažnjavanju moraju donijeti jednoglasno, a to je u sadašnjoj konstelaciji snaga u EU nemoguće ostvariti.

VIDEO Tigar na trajektu za Hvar! Jadrolinija: Nismo znali, nismo dužni pregledavati prikolicu

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Viktor999
Viktor999
22:12 14.07.2021.

Puna podrška Poljskim vlastima; bravo za sve odluke koje se protive nasilnoj islamizaciji zemlje, razaranju obitelji, nasilnom nametanju pederluka kao nečim poželjnim te svim ostalim bolesnim zakonima koji se od strane EU nasilno nameću državama članicama

BR
Branitelj2020
16:37 15.07.2021.

Pa novinari VOL bi trebali bti bolje informirani. Ustavni sud Poljske je danas donio odluku da njegove odluke imaju prvenstvo na odluke partijskog suda EU.

RA
radijatori
12:33 15.07.2021.

Spor između koga? Između od nikoga biranih birokrata i demokratski izabrane vlade suverene zemlje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije