Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
analiza

'Odličan govor, poruka o zajedništvu bila je ključ i njezine pobjede'

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
16.02.2015.
u 09:30

Josip Glaurdić je hrvatski istraživač na Sveučilištu Cambridge s doktoratom Yalea

O porukama u inauguracijskom govoru predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović razgovarali smo s profesorom Josipom Glaurdićem, Splićaninom s Odsjeka za politiku i međunarodne studije prestižnog Sveučilišta Cambridge.

Kako komentirate govor i jesu li se retorika i poruke razlikovale od onih u predizbornoj kampanji?

Inauguracijski govor predsjednice ocijenio bih odličnom ocjenom. On je bio prije svega autentično njezin, što je iznimno važno u procesu uspostavljanja uzajamnog povjerenja s građanima. Njezine poruke, a pogotovo poruka o zajedništvu, bile su iste kao i u kampanji. Tu poruku o zajedništvu mnogi komentatori nisu prepoznali, a upravo je ona bila ključ pobjede na izborima.

Koliko ta retorika odudara od retorike vrha HDZ-a?

Retorika predsjednice drastično odudara od retorike vrha HDZ-a. Međutim, moramo razumjeti kako se oni ipak obraćaju različitim publikama i imaju različite ciljeve. Da biste pobijedili u drugom krugu predsjedničkih izbora, morate pobijediti jednog protivnika i to u borbi za politički centar jer je tu većina glasača. Zasad je teško procijeniti jesu li posrijedi stvarne razlike između predsjednice i vrha HDZ-a ili su korijeni razlika samo u različitim taktikama.

Predsjednica govori o zajedništvu, o ostavljanju prošlosti u prošlosti. Koliko je to moguće u današnjoj Hrvatskoj?

Nije dovoljno samo reći „ostavimo prošlost i ideološke podjele”. Morate istodobno ponuditi platformu koja će odgovoriti na pitanja na kojima se dijelimo. Nije rješenje prestati razgovarati npr. o Titu i Tuđmanu. Rješenje je doći do širokog konsenzusa o tome koje su to dobre, a koje loše strane jednoga i drugoga i što iz nacionalnog iskustva života pod jednim i drugim možemo naučiti. U golemoj većini slučajeva, politički rascjepi ostaju relevantni sve dok se problemi na kojima se temelje ne riješe.

Očekujete li promjene u Hrvatskoj i kako vidite suradnju predsjednice i Vlade?

Nijedna od glavnih političkih stranaka ne nudi istinske i pozitivne promjene. Stoga će nam posljednja godina mandata ove Vlade najvjerojatnije biti ispunjena svađalačkim tonom s predsjednicom i opozicijom i to zato što nitko od njih nema ni plana ni hrabrosti za prave promjene. Međutim, mi glasači moramo se truditi mijenjati taj defetizam polazeći prije svega od samih sebe. Što ćemo mi učiniti kako bi se Hrvatska promijenila nabolje? Najjednostavniji put do promjena jest osobno političko aktiviranje i preuzimanje odgovornosti za svoj život i za život svoje zajednice.

Kako komentirate dolazak srbijanskog premijera Aleksandra Vučića?

Pozitivno je to što je došao. Kao i to što se predsjednica obvezala biti zagovornik europskog puta naših susjeda, baš kao što je pozitivno da je identificirala područja na kojima će posebno raditi: od pitanja nestalih sa Srbijom do učvršćivanja državnosti BiH i konstitutivnosti triju naroda. Na svim tim pitanjima vrlo je malo učinjeno u mandatu njezina prethodnika. Možda se pomak dogodi baš s desnicom na vlasti i u Hrvatskoj i u Srbiji. 

>> Govor joj je bio dug kao i Obamin 

>> Vučić: Kolindu Grabar Kitarović sam pozvao u Beograd i mislim da će ona to prihvatiti

Komentara 106

NV
novo vriijeme
22:07 15.02.2015.

Govor +5 . Učenica je premašila svoje učitelje a tako i trebna biti, nova vremena novi ljudi.

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
22:21 15.02.2015.

bilo mi je zadovoljstvo gledati pokisle kokoši Pusić, Opanku, Stazića i slične koji su se kiselo smješkali i znali kako je ovo zadnja inauguracija kojoj nazoče i na koju su pozvani (iduće gledaju k'o obični građani)... Znaju kako su sljedeći izbori oni nakon kojih i oni odlaze..... Posebno me razveselilo oduševljenje koje je izazvao govor kod Josipovića... i on bi tako da je znao... i mogao.... Ali nije. Sa druge strane, jedva čekam razvoj situacije nakon njegova aktivnijeg uključivanja u 'prizemnu' politiku i SDP....

Avatar pad sa Patrie 2
pad sa Patrie 2
09:38 16.02.2015.

Bogu HVALA, što nam je dao Kolindu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije