Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bračni par liječnika

'Odlazimo u Njemačku, tamo je plaća četiri do pet puta veća'

Odlazak liječnika
Foto: Pixsell
1/2
14.02.2014.
u 15:01

Iako je u Osijeku stekao ugled i slovi za vrhunskog stručnjaka, osječki liječnik odlučio se sa suprugom preseliti u inozemstvo. Oboje su od Hrvatske liječničke komore zatražili dozvole za rad izvan domovine.

Bračni par iz Osijeka, oboje liječnici, primjer su za to kakvo je trenutačno stanje u hrvatskom zdravstvu i državi općenito. S obzirom na to da u Hrvatskoj ne mogu osigurati bolju budućnost svojem djetetu, bolju priliku odlučili su potražiti u inozemstvu. 

– Osoba sam koja ne voli nered, ni u vlastitoj kući, pa tako ni u državi, volim red i rad, kao i moja supruga i to je jedan od osnovnih razloga zbog kojih sam se odlučio na odlazak u inozemstvo –  ispričao je ugledni specijalist KBC-a Osijek za Glas Slavonije

Iako je u Osijeku stekao ugled te slovi za vrhunskog stručnjaka, osječki liječnik se odlučio sa suprugom preseliti u inozemstvo. Oboje su od Hrvatske liječničke komore zatražili dozvole za rad izvan domovine. 

– Ovo je obiteljska odluka pa smo dozvole za odlazak u Njemačku zatražili i supruga i ja, a sve zbog našeg djeteta, koje je još malo i kojem na vrijeme želimo osigurati bolju budućnost. Potaknule su nas informacije koje imam govore da će stanje u zdravstvu u 2014. biti još gore, kako se planiraju nova rezanja troškova, a već sada je stanje na rubu izdržljivosti. Mi u osječkoj bolnici enormno puno radimo i, iako nitko ne bježi od posla, u takvoj situaciji više ne mogu dati najbolje od sebe kao liječnik, jer se čovjek jednostavno umori od tolikog broja pacijenta.

Mi smo u svakodnevnom susretu s hrvatskom socijalnom slikom i liječnik mora biti i psihijatar i tješitelj i onaj koji liječi, a ponekad to i ne može onako kako bi želio jer nema uvjete. Mi smo se odlučili za odlazak u Njemačku u kojoj se plaća svaka prekovremena minuta rada, gdje se točno zna koliko pacijenata dnevno možete i smijete pregledati i gdje će mi u krajnjoj liniji plaća biti četiri do pet puta veća od ove u Osijeku. I supruga i ja naučili smo njemački jer bez jezika je nemoguće otići, a tržište rada postoji i posao smo pronašli u jednoj državnoj bolnici u okolici Stuttgarta – kaže osječki liječnik.

Dodao je da je ovo samo početak jer i drugi liječnici najavljuju odlazak. Iz Hrvatske najviše planiraju otići anesteziolozi, kirurzi, internisti i radiolozi, a najviše ih namjerava raditi u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Švedskoj i Norveškoj.

>> Liječnici masovno odlaze, zdravstvu prijeti kolaps

Komentara 200

Avatar messerschmidt
messerschmidt
15:03 14.02.2014.

Za vrijeme Jugoslavije plaća u Njemačkoj je bila 10 puta veća.

DU
Deleted user
15:54 14.02.2014.

narod traži besplatno studiranje, pa narod viče protiv besplatnog studiranja, kako mu kad izgleda dođe, ma dajte

DU
Deleted user
15:12 14.02.2014.

tu ništa ne možemo, bogatije države će nam odnositi najbolje kadrove

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije