Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
imali zamjerke

Odbor za ratne veterane odbacio prijedlog Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja

Tomislav Ivić
Patrik Macek/PIXSELL
03.07.2014.
u 16:32

Iako su svi članovi odbora složni da treba obeštetiti žrtve silovanja te im zaštiti identitet u postupku utvrđivanja i dobivanja statusa žrtve, oporba je imala i nekoliko zamjerki na zakon

Prijedlog Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu nije danas prošao na saborskom Odboru za ratne veterane budući je prijedlog dobio četiri glasa za od vladajuće većine te četiri suzdržana glasa zastupnika HDZ-a i HDSSB-a.

Iako su svi članovi odbora složni da treba obeštetiti žrtve silovanja te im zaštiti identitet u postupku utvrđivanja i dobivanja statusa žrtve, oporba je imala i nekoliko zamjerki na zakon. Tako je HDZ-ovog Tomislava Ivića zanimalo zašto će se posebnim zakonom koji tek treba donijeti regulirati obeštećenje žrtava.

- Ako postoji istinska namjera da se riješi to pitanje, zašto odgađamo materijalno obeštećenje, odnosno novčanu naknadu žrtvama – zanimalo je Ivića koji misli da od svega neće biti ništa ako se sredstva odmah ne osiguraju u državnom proračunu. HDSSB-ov Dražen Đurović primijetio je da nakon toliko dugo godina od rata zakon sigurno neće pomoći žrtvama, no postavlja se pitanje, dodao je, hoće li donijeti pravo i pravdu. HDZ-ovog predsjednika Odbora Josipa Đakića pak muči što u zakonu piše da seksualno nasilje može počiniti i pripadnik oružanih i redarstvenih snaga Republike Hrvatske.

- To je očito izjednačavanje agresora i hrvatskih oružanih snaga, a to ne mogu prihvatiti – požalio se Đakić, a zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ mu je odgovorila da se postupci vode i protiv takvih ljudi.

>>Država plaća odštete žrtvama seksualnog nasilja u ratu

Komentara 7

HE
hercegovačkiponos
17:20 03.07.2014.

Vesna Nađ. Pa ta pokušava progurati zakon kojim bi se praktično amnestiralo Srbiju i počinitelje za počinjenje tih ratnih zločina. Ako se nekome tko ne plaća alimentacija, vrši ovrha na kuću i sve prihode, zašto u zakonu nema članka kojim bi se izravnog počinitelja natjeralo da plati i izravnu novčanu naknadu silovanoj ženi??? Ima li itko mozga u ovom Saboru i ovoj bezdušnoj Vladi. Bezdušnoj prema Hrvatskom narodu koji bi sam plaćao za tuđe ratne zločine!

AJ
ajmo
17:11 03.07.2014.

Svi ste vi isti vas samo zanima vaša guza da je na toplom i da je buta para u đepu a ove jadne žene , za njih vas nije briga. Da su HDZ -ovci htijeli to riješiti več bi to učinili davno a ovi ako imaju dobre namijere neka to realiziraju i bez ovih. Mada sumljam da i ovi nemaju figu u đepu.

ZA
zahira45
19:10 03.07.2014.

U ovoj Državi ništa ne valja. U ovoj Državi nikoga na vlasti nije briga!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije