Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Od Nove godine više ne pišite pisma sudu u Strasbourgu

Novost u zahtjevima za postupanje Europskog suda za ljudska prava - dosad je bilo dovoljno podnijeti i nepotpun zahtjev ili pismo, jer bi potom od podnositelja bilo zatraženo što nedostaje. Od 1. siječnja će prolaziti samo cjelovite tužbe.
28. prosinca 2013. u 08:30 21 komentara 21690 prikaza
Sudski spisi
Foto: ilustracija
Pogledajte galeriju 1/2

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) u Strasbourgu od 1. siječnja 2014. bitno mijenja pravila postupanja sa zahtjevima, odnosno tužbama pojedinaca protiv neke od 47 zemalja članica Vijeća Europe pa je o tomu izvješćen i naš Ustavni sud.

Na plenarnoj sjednici odobrena je izmjena pravila 47. poslovnika ESLJP-a koji propisuje što mora sadržavati zahtjev koji se podnosi sudu. Dvije su ključne izmjene. Uvodi se stroža formalnost u pogledu sadržaja zahtjeva tako da će ESLJP uzeti u razmatranje samo zahtjeve koji budu udovoljavali traženim formalnostima.

europski parlament „Moj dom u EU“ Europske institucije u Strasbourgu

Dosad je bilo dovoljno podnijeti i nepotpun zahtjev, pa i puko pismo jer bi potom od podnositelja bilo zatraženo što nedostaje.

Sada toga više nema, već će se razmatrati samo potpuni zahtjevi podneseni u šestomjesečnom roku od konačne odluke kojom je iscrpljen dopušteni pravni put u tuženoj zemlji. Zahtjev mora sadržavati sve bitne informacije popraćene relevantnim pratećim dokumentima (osobito kopijama domaćih odluka) kako bi registar ESLJP-a mogao utvrditi prirodu i opseg predmeta. O zahtjevima s očitim nedostacima u pogledu dopustivosti odluku će donijeti suci pojedinci.

Ipak, postoje i izuzeci pa se novo pravilo neće primjenjivati tamo gdje će biti “prikladno objašnjenje” za formalne nedostatke. U tom će slučaju sud imati diskrecijsko pravo uzeti u razmatranje takav zahtjev iako ne udovoljava traženim formalnostima.

Druga iznimka vrijedi za tzv. privremene mjere. Nova pravila uvedena su radi veće učinkovitosti u početnoj fazi postupka pred ESLJP-om. Polazi se od principa da podnositelji moraju sudu dati dovoljno informacija za inicijalnu analizu zahtjeva koji je formalnopravni akt i shodno tome opravdano je inzistiranje da njegovi podnositelji moraju udovoljiti temeljnim formalnostima.

Za izgubljene presude RH lani platila 325.950 eura

OTKRIVAMO GDJE JE ZAVRŠIO
Večernjakov urednik fotografije pronašao zlatni križ s katedrale
A1 Hrvatska
HOME OFFICE
Najbolji savjeti za što bolji rad od doma
 • Avatar @veNLO
  @veNLO:

  Ostajemo dakle pod ingerencijom sudova koji sude čovjeka na 7 godina zatvora zbog dragulja koje nikad nitko nije vidio, osim neke ucijenjene sirotice;na 10 godina zatvora zbog mita od 10 milijuna eura za predavanje upravljačkih prava nad jednom kompanijom, od ... prikaži još! čega je 5 milijuna eura po tvrdnji svjedoka na računu njegove firme u švicarskom Zugu i koje će on uplatiti na račun zagrebačkog županijskog suda pa sad javlja da neće.

 • Avatar SlučajniProlaznik
  SlučajniProlaznik:

  Dakle cilj je sasvim jasan,uskratiti sirotinji bilo kakvu šansu da dođe do pravde,nema tu ni "D" od demokracije. Ušli smo u tu tvorevinu samo da bi se političari enormno bogatili u "EU" parlamentu! 4 godine mandata i rješili su egzistenciju ... prikaži još!ju za sebe i svoje potomke!

 • Matan11:

  Koliko je neznanje nasih ljudi, to je zaista frapantno. Ali, sto je zanimljivo, iako pojma nemaju o cemu pricaju, svi zele dati svoj doprinos iracionalnoj kuknjavi.