Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova pravila

Od Nove godine više ne pišite pisma sudu u Strasbourgu

Sudski spisi
Foto: ilustracija
1/2
28.12.2013.
u 08:30

Novost u zahtjevima za postupanje Europskog suda za ljudska prava - dosad je bilo dovoljno podnijeti i nepotpun zahtjev ili pismo, jer bi potom od podnositelja bilo zatraženo što nedostaje. Od 1. siječnja će prolaziti samo cjelovite tužbe.

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) u Strasbourgu od 1. siječnja 2014. bitno mijenja pravila postupanja sa zahtjevima, odnosno tužbama pojedinaca protiv neke od 47 zemalja članica Vijeća Europe pa je o tomu izvješćen i naš Ustavni sud.

Na plenarnoj sjednici odobrena je izmjena pravila 47. poslovnika ESLJP-a koji propisuje što mora sadržavati zahtjev koji se podnosi sudu. Dvije su ključne izmjene. Uvodi se stroža formalnost u pogledu sadržaja zahtjeva tako da će ESLJP uzeti u razmatranje samo zahtjeve koji budu udovoljavali traženim formalnostima.

Dosad je bilo dovoljno podnijeti i nepotpun zahtjev, pa i puko pismo jer bi potom od podnositelja bilo zatraženo što nedostaje.

Sada toga više nema, već će se razmatrati samo potpuni zahtjevi podneseni u šestomjesečnom roku od konačne odluke kojom je iscrpljen dopušteni pravni put u tuženoj zemlji. Zahtjev mora sadržavati sve bitne informacije popraćene relevantnim pratećim dokumentima (osobito kopijama domaćih odluka) kako bi registar ESLJP-a mogao utvrditi prirodu i opseg predmeta. O zahtjevima s očitim nedostacima u pogledu dopustivosti odluku će donijeti suci pojedinci.

Ipak, postoje i izuzeci pa se novo pravilo neće primjenjivati tamo gdje će biti “prikladno objašnjenje” za formalne nedostatke. U tom će slučaju sud imati diskrecijsko pravo uzeti u razmatranje takav zahtjev iako ne udovoljava traženim formalnostima.

Druga iznimka vrijedi za tzv. privremene mjere. Nova pravila uvedena su radi veće učinkovitosti u početnoj fazi postupka pred ESLJP-om. Polazi se od principa da podnositelji moraju sudu dati dovoljno informacija za inicijalnu analizu zahtjeva koji je formalnopravni akt i shodno tome opravdano je inzistiranje da njegovi podnositelji moraju udovoljiti temeljnim formalnostima.

Za izgubljene presude RH lani platila 325.950 eura

Komentara 21

Avatar @veNLO
@veNLO
08:38 28.12.2013.

Ostajemo dakle pod ingerencijom sudova koji sude čovjeka na 7 godina zatvora zbog dragulja koje nikad nitko nije vidio, osim neke ucijenjene sirotice;na 10 godina zatvora zbog mita od 10 milijuna eura za predavanje upravljačkih prava nad jednom kompanijom, od čega je 5 milijuna eura po tvrdnji svjedoka na računu njegove firme u švicarskom Zugu i koje će on uplatiti na račun zagrebačkog županijskog suda pa sad javlja da neće.

Avatar vatrogasac
vatrogasac
09:32 28.12.2013.

Dakle cilj je sasvim jasan,uskratiti sirotinji bilo kakvu šansu da dođe do pravde,nema tu ni "D" od demokracije. Ušli smo u tu tvorevinu samo da bi se političari enormno bogatili u "EU" parlamentu! 4 godine mandata i rješili su egzistencijuju za sebe i svoje potomke!

MA
Matan11
11:12 28.12.2013.

Koliko je neznanje nasih ljudi, to je zaista frapantno. Ali, sto je zanimljivo, iako pojma nemaju o cemu pricaju, svi zele dati svoj doprinos iracionalnoj kuknjavi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije