Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Palmer i Eichhorst s političarima

Od jutra niz sastanaka u BiH. Je li na pomolu dogovor o izmjenama izbornog zakona?

Sarajevo: Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine
Armin Durgut/PIXSELL
04.07.2021.
u 10:53

Predsjednik SDA Izetbegović kazao je u nedjelju nakon razgovora s američkim i europskim dužnosnicima kako je "rješenje blizu"

Visoki dužnosnici State Departmenta i službe za vanjske poslove Europske unije započeli su danas seriju sastanaka s predstavnicima političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine ne bi li ih potaknuli na dogovor o izmjenama izbornog zakona te zemlje.

Posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Matthew Palmer i direktorica za zapadnu Europu, zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst u Sarajevu se se u jutarnim satima najprije sastali s izaslanstvom Stranke demokratske akcije (SDA) predvođenim Bakirom Izetbegovićem.

Nakon tog sastanka, koji je trajao nešto duže od sat vremena, uslijedio je drugi s predstavnicima HDZ BiH, predvođenim Draganom Čovićem. U popodnevnim bi satima Palmer i Eichhorst trebali razgovarati i s predstavnicima oporbenih stranaka.

Za ponedjeljak je najavljen njihov susret s članovima parlamentarne radne skupine zadužene za izradu prijedloga izmjena izbornog zakona, a potom i s članovima Predsjedništva BiH i to u ponešto neobičnom formatu. Palmer i Eichhorst tako će najprije održati odvojene sastanke sa svakim od tri člana državnog vrha, a zatim i zajednički sa svima njima.

Predsjednik SDA Izetbegović kazao je u nedjelju nakon razgovora s američkim i europskim dužnosnicima kako je "rješenje blizu".

"Blizu smo toga da se ostvari rješenje kroz zakonski paket i ranije pregovore. Ogroman put je iza nas, imamo približne stavove i spremnosti", kazao je novinarima Izetbegović pojašnjavajući kako Palmer i Eichhors sada s predstavnicima oporbe trebaju dogovoriti format koji će dodatno približiti rješenje.

Predsjednik HDZ BiH Čović ranije je najavio kako, uz posredovanje Palmera i Eichhorst, očekuje postizanje konačnog dogovora. Kazao je i kako su HDZ BiH i SDA praktično usuglasili moguća rješenja za novi način biranja članova Predsjedništva BiH kao i domova naroda državnog i parlamenta Federacije BiH, no o tome nije iznio nikakve potankosti.

Palmer i Eichhorst bi svoje dojmove o razgovorima vođenim s političarima iz BiH, odnosno o tome je li postignut napredak, trebali iznijeti u ponedjeljak nakon sastanka s članovima parlamentarne radne skupine.

Ključne riječi

Komentara 11

IK
ikbmibm
13:46 04.07.2021.

Čovića nitko nije trebao nagovarati,on je početka na pravoj strani.

IK
ikbmibm
13:43 04.07.2021.

Prvi uvjet je Nato. Mir i polit.stabilnost

Avatar ŠTO_DALJE
ŠTO_DALJE
11:23 04.07.2021.

Čekam još da zalaje Bakirovo kerče Sejdo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije