Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sve na jednom mjestu

Od danas dostupna online baza podataka javne nabave

surfanje,kompjuter,računalo,internet
Marko Prpić/Vecernji list
13.03.2013.
u 12:47

Baza je dostupna svima zainteresiranima: medijima, nevladininim organizacijama, istraživačkim institutima i široj javnosti.

Hrvatskim građanima od danas je na raspolaganju online baza podataka javne nabave Republike Hrvatske – integrityobservers.eu!

Riječ je o portalu na kojem se mogu pronaći sve informacije vezane za provedbu postupaka javne nabave, a koje su ključne za njihovo objektivno nadgledanje.

Portal je u utorak predstavila udruga  Partnerstvo za društveni razvoj.

Po prvi puta takve su informacije sistematizirane i prikupljaju se u realnom vremenu. Također, javno su dostupne svima zainteresiranima: medijima, nevladininim organizacijama, istraživačkim institutima i široj javnosti.

Baza podataka javne nabave, integrityobservers.eu, izrađena je u sklopu projekta Antikorupcijske mjere u provedbi politika javne – ACRIP. Projekt je financiran ju sklopu europskog programa IPA 2008, a osmišljen je kako bi omogućio svim relevantnim korisnicima primjerenu provedbu hrvatskih politika javne nabave uz istovremenu primjenu europskih principa dobrog upravljanja (integritet, transparentnost, odgovornost).

Udruga Partnerstvo za društveni razvoj je nositelj projekta, a partneri u projektu su Fondacija Nicolaas Witsen iz Nizozemske i Udruga općina Republike Hrvatske. Projekt je započeo u travnju 2011. godine, a završava u travnju ove godine. U posljednje dvije godine, kroz ACRIP se radilo na poboljšanju efikasnosti antikorupcijskih politika te politika koje promiču integritet, a posebice, na izgradnji kapaciteta u sektoru javne nabave na lokalnoj razini. Cilj projekta je između ostalog pomoći ciljanim zajednicama da provode procedure javne nabave na transparentniji, otvoreniji i odgovorniji način, a baza podataka javne nabave je zamišljena upravo kao alat za nadziranje transparentnosti i određivanje slabih točaka u provođenju postupaka javne nabave, osnaživanje sustava integriteta, te osmišljavanje i implementaciju specifičnih i učinkovitih antikorupcijskih mjera, ističe se u priopćenju. 

Komentara 3

OB
-obrisani-
15:33 13.03.2013.

Ova baza podataka biti će kao i dvojno knjigovodstvo. Puno toga je građanima dostupno i to saznaju kroz medije, a poslije slijedi razočaranje i pitanje kome vjerovati i u šta vjerovati.

Avatar Khuen-Héderváry
Khuen-Héderváry
17:08 13.03.2013.

Zna Podmnjak/Podumljak jako dobro da je ovo beskorisno. Namjestim natječaj javne nabave da parametri odgovaraju samo tvrtki sa kojom je posao unaprijed dogovoren, dokaži mi da je namješteno te da su zadani parametri nepotrebni. Jedini uvjet da je cijena manje-višee tržišna (vrlo upitno), to je uostalom dokusurilo Rončevića sa kamionima a ne što je tehnički namještao natječaj.

Avatar Forrest Gump
Forrest Gump
19:34 13.03.2013.

Za divno čudo kako je puno stvari koje omogučuju kontrolu, nadzor, bolje funkcioniranje države i sl. počelo funkcionirati tek odlaskom HDZ-a s vlasti...hahahaha..eto proradio OIB i nadzor Porezne uprave utajivačima poreza, djelomično proradio umreženi sustav Socijalne skrbi-Porezne uprave-policije koji bii trebao iskorijenit izloupotrebu instituta socijalne pomoči, proradio e-recept, a uskoro če proraditi e-uputnica.......hehehehe..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije