Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predstavljena uredba

Od 1. travnja plaće nema bez uplaćenih doprinosa

gsv, sjednica (1)
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/7
19.03.2012.
u 18:00

Stotinjak je tisuća radnika koji primaju plaću bez plaćenih doprinosa, a ta praksa mora prestati najkasnije 1. siječnja 2013.

Više od deset milijardi kuna poslodavci duguju državi na ime neuplaćenih doprinosa, no toj praksi bliži se kraj. Socijalnim je partnerima u ponedjeljak na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća predstavljena uredba koja bi od 1. travnja to onemogućavala.

Mrsić mete svoj prag

– Okvirno, stotinjak je tisuća radnika koji primaju plaću bez plaćenih doprinosa i 10 milijardi kuna nenaplaćenih doprinosa, jednako koliko i poreza – kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

On je potvrdio da će svakako “prvo pomesti ispred svoga praga”, odnosno riješiti ta dugovanja kod tvrtki u djelomično državnom vlasništvu.

– Od 1. siječnja imat ćemo čistu situaciju – napominje Mrsić jer proširuju se i propisi vezani uz Središnji registar osiguranika (REGOS). Sindikati su isticali kako se ne smije dogoditi ni da se naplate doprinosi, a radnici ostanu bez plaća, te da će u startu biti velikih problema s tvrtkama koje su godinama generirale neuplatu doprinosa. Sindikalne bojazni odagnat će povratak REGOS-a, kazao je Mrsić, preko čijih obrazaca jasno će se vidjeti tko što, kome i koliko (ne) plaća.

Za opstanak Vjesnika

Zeleno svjetlo na GSV-u dobio je i nastavak rada Povjerenstva za neisplatu plaća. Davor Majetić iz HUP-a napomenuo je kako razlog neisplati plaća ne leži u volji poslodavaca nego u gospodarskoj krizi. Socijalnim partnerima predstavljeno je izvješće po kojem Vjesnik ima uvjete za stečaj. Sindikati su iznijeli stav prema kojem treba naći rješenje da do stečaja ne dođe, već da taj dnevnik bude javno glasilo nikome na teret. I HUP podržava takav stav.

Komentara 62

OH
ohoho
20:38 19.03.2012.

dario ..., tebe bi tvoji radnici trebali na sud odvest.

Avatar nekakav
nekakav
18:18 19.03.2012.

plaće će po takvome pasti da 10%! s porastom cijena energenata i hrane, eto nas u rangu rumunja! s našom novom vlašću sve prolazi bez puno vike. kako je lijepo kontrolirati sve, posebno medije. da je kosorica digla pdv, i ove kerefeke izvodila, svi biste svršavali. a sad, drugovi forumaši, šutite... kako je ono glasilo \'pošto kila mozga..\'?

Avatar Nesalomljiva
Nesalomljiva
18:28 20.03.2012.

aprilililili aprili li li li li!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije