Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INICIJATIVA Brojne udruge Domovinskoga rata stvaraju kaos u ostvarivanju prava branitelja i njihovih obitelji

Objedinjuju se sve braniteljske udruge

07.04.2009.
u 23:00

Predstavnici brojnih udruga proisteklih iz Domovinskoga rata posljednjih dana intenzivirali su razgovore kako bi došlo do konačnoga ujedinjenja u zajedničku udrugu koja bi pokrivala sve kategorije braniteljske populacije i njihovih obitelji.

Zasluženo mjesto svim postrojbama HVO-a u muzeju u Mostaru

Cilj inicijative jest izbjeći bespotrebne administrativne poteškoće u ostvarivanju prava tih populacija.

Vrijeme za realizaciju
- Riječ je o ideji koja već odavano sazrijeva i mislim da je došlo vrijeme njezine realizacije. Time bi se u znatnoj mjeri i u praktičnom smislu uvelike pomoglo boljoj zaštiti prava braniteljske populacije i njihovih obitelji - ističe za Večernjak dopredsjednik Udruge organizatora otpora HVO-a brigadir Petar Zelenika, jedan od inicijatora ideje. Trenutačni prijedlog je da se u sklopu jedinstvene udruge izrade kategorizacije.

Tako bi postojale kategorije: organizator obrane, dragovoljac, veteran, sudionik, obitelj poginulog dragovoljca, obitelj invalida, itd.

U udrugama proteklim iz Domovinskoga rata navode kako dosadašnja praksa nije dala puno rezultata i kako se ušlo u proces pojedinačnoga rješavanja braniteljskih problema što je rezultiralo brojnim nelogičnostima.

- Nažalost, pojedini ljudi su zalutali u vodstva udruga te su između ostalih braniteljsku populaciju doveli do katastrofalnog položaja - naglasio je Zelenika.

Ustvrdio je kako je trenutačni odnos ministra za pitanja branitelja i invalida Domovinskoga rata Federacije BiH Zahida Crnkića prema hrvatskim udrugama nedopustiv.

- Imamo mnogobrojne apsurde u uredbama u kojima se ističe da su Bosnu i Hercegovinu branili svi osim HVO-a - rekao je brigadir Petar Zelenika.

Zaštita i istina
U udrugama se nadaju da će se objedinjavanjem u krovnu udrugu lakše zaštiti i istina o Domovinskom ratu te uloga Hrvatskoga vijeća obrane u obrani Bosne i Hercegovine.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije