Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Obitelj ni nakon 5 godina nema odgovore: 'Islamisti su me izbacili iz auta, a Tomislava odvezli'

Iako je oko njegova pronalaska angažiran čitav državni vrh i pokrenuti svi kanali, o Tomislavu se ništa nije znalo do 12. kolovoza kada je objavljena šokantna snimka koja je ukazivala na najgori ishod
22. srpnja 2020. u 08:51 12 komentara 17635 prikaza
Tomislav Salopek
Foto: Privatni arhiv/Facebook
Pogledajte galeriju 1/4

Na današnji dan prije pet godina pripadnici islamske skupine ISIL dograbili su i odveli Tomislava Salopeka (31), mladića iz malog slavonskog sela Vrpolja, koji je u Egiptu radio za francusku geološku tvrtku CGG. Nekoliko dana potom, 5. kolovoza, sve je šokirala jeziva snimka na kojoj Salopek kleči u pustinji uz maskiranog muškarca s nožem u ruci i čita s lista papira da će ga otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhićene žene iz militantne skupine.

Iako je oko njegova pronalaska angažiran čitav državni vrh i pokrenuti, svi kanali, o Tomislavu se nije ništa znalo do 12. kolovoza kada je objavljena šokantna snimka koja je ukazivala na najgori ishod. Njegovo tijelo, međutim, nikad nije nađeno. Analitičari kažu kako vjerojatno i neće, jer je tako bilo i s prijašnjim žrtvama tzv. Islamske države. Tomislav Salopek bio je deveti zapadni državljanin koji je na takav način stradao na teritorijima koje su držali islamski militanti, pišu 24sata.

Uhićenje terorista u Španjolskoj Španjolska Uhićen jedan od najtraženijih islamističkih terorista

Bio je jedan od mnogih mladih ljudi koji su otišli na Bliski istok raditi poslove za koje su bili puno bolje plaćeni nego u Hrvatskoj. U domovini je radio na projektima cestogradnje. Strašna vijest u njegovu Vrpolju zatekla je Tomislavovu suprugu Natašu, s kojom je imao dvoje male djece, te njegove roditelje. Šok je bio tim veći jer su tih dana očekivali da se Tomislav vrati kući.

Istraga u Egiptu oko nestanka Salopeka potrajala je nekoliko mjeseci. Saslušan je i Mahmoud Metwally, koji je toga dana vozio Salopeka u zračnu luku.

– Nakon 90 kilometara vožnje stali smo na odmorištu da se malo odmorimo. Ubrzo smo nastavili put, no već nakon desetak minuta vožnje i tek 12 kilometara prije dolaska u grad iza nas se velikom brzinom pojavio automobil dvostruke kabine i počeo nam blendati. Zaustavili su nas i iz njihova automobila izletjela su četiri muškarca, na licima poznate palestinske crno-bijele marame, s automatskim puškama. Izvukli su nas iz auta, vezali nas, ugurali u drugu kabinu i krenuli suprotnim putem od onoga kojim smo mi išli. Jedan od njih vozio je naš automobil. Nakon nekoliko kilometara mene su izbacili iz auta, a Tomislava su odvezli – ispričao je tad Metwally za tamošnje medije.

IDENTITET NEPOZNAT Turska policija deportirala Hrvata zbog terorizma: 'Nećemo biti hotel za ISIL-ovce'

U istragu su se uključili i strani te egipatski mediji koji su otkrili i kako su desetak dana nakon otmice teroristi poslali e-mail francuskoj tvrtki CGG, za koju je radio Salopek, i zatražili 30 milijuna dolara otkupnine. E-mail je navodno poslan iz Libije, a tamošnji su džihadisti u navedenoj francuskoj tvrtki imali “krticu”.

Tako se doznalo da je Salopeka otela libijska islamistička teroristička organizacija  Jamaat Ansar Al-Sunna (Vojska zaštitnice sunita). Analitičari za sigurnost zaključili su, a to je kasnije potvrdio i MUP, da je Salopek isti dan kad je otet prebačen u drugu zemlju, vjerojatno Libiju. No sva nastojanja da se dođe do što relevantnijih informacija o Tomislavu bila su sve slabija i bez rezultata. S vremenom je sve palo u zaborav.

KAKVO NAS VRIJEME OČEKUJE
Stiže vrhunac toplinskog vala. Stručnjaci objasnili uzrok ekstremnih vrućina: 'Tek je počelo'
Zdravstveno osiguranje
Dopunsko, dodatno ili oboje? Ovo su razlike u dobrovoljnim zdravstvenim osiguranjima koje morate znati
  • Brandfackel2:

    Tomislav nije i nikad neće pasti u zaborav, to je samo vaša percepcija jer se krećete u takvim sramotnim krugovima. On vječno živi u našim srcima. Redovito ga se sjećamo putem objava u raznim BBB i ostalim grupama na društvenim ... prikaži još! mrežama. Jedini tko ne drži do Tomislava i svih hrvatskih žrtava su izzdajnički mediji i političari koji trenutno haraju Hrvatskom.

  • austrougarskigeneral:

    uzas, kukavice to mogu napraviti , isil treba uništiti teroristi

  • Shariel Aron:

    Nažlost,te i takve koji su ga ubili su gura u EU sa nikakvim ili lažnim dokumentima .Nedavno je jedan takav zapalio crkvu u Francuskoj,a negdje drugdje će isti takav,zapaliti crkvu ili sinagogu jer mu je Allah zapovjedio da mora pobit nevjernike.