Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RATNI ZLOČIN

Obilježena 26. godišnjica pokolja nad 64 Hrvata u Križančevu Selu: 'Rat je rat, ali nije rat masakrirati ljude'

ilustracija
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
22.12.2019.
u 17:34

Za ratni zločin u Križančevu selu ove godine podignuta je prva optužnica protiv osmorice nekadašnjih zapovjednika i pripadnika postrojba Armije BiH koje su sudjelovale u masakru

Kolonom sjećanja i nade, misom, polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i pozivima na rasvjetljivanje zločina u nedjelju je obilježena 26. godišnjica pokolja nad 64 Hrvata u Križančevu Selu u središnjoj Bosni koji su 22. prosinca 1993. počinili pripadnici bošnjačke Armije BiH

Taj pokolj nedaleko od Viteza dogodio se u vrijeme dolaska humanitarnog konvoja 'Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu srebrenu' u središnju Bosnu kada su pripadnici Armije BiH napali područje hrvatskih enklava kako bi ih posve uništili. Predsjednica Udruge obitelji nestalih, poginulih i nestalih branitelja Srednjobosanske županije Ljubica Garić osudila je brutalnost. 

„Rat je rat, svugdje u svijetu, ali nije rat masakrirati ljude i iživljavati se na njima“, rekla je Garić. 

Prema podacima hrvatske strane u napadu Armije BiH na Križančevo Selo ubijena su 34 Hrvata, a 30 je bilo zarobljeno te zatim pobijeno. Njihova tijela su naknadno razmijenjena. Župnik župe sveti Juraj u Vitezu fra Velimir Bavrka, koji je predvodio misu za žrtve, pozvao je na rasvjetljivanje zločina. 

Sudionici 14 kilometara duge Kolone sjećanja i nade koji su krenuli iz Nove Bile i stigli do spomen obilježja u Križančevu Selu odali su u nedjelju počast 64 žrtava masakra. Brojna izaslanstva položila su cvijeće i zapalila svijeće. 

Za ratni zločin u Križančevu selu ove godine podignuta je prva optužnica protiv osmorice nekadašnjih zapovjednika i pripadnika postrojba Armije BiH koje su sudjelovale u masakru. Optuženi su za ratni zločin počinjen nad žrtvama hrvatske nacionalnosti na području Križančevog Sela te manjim naseljima Šafradina i Dubravice, gdje je 22. prosinca 1993. godine ubijeno najmanje 12 zarobljenih pripadnika HVO-a koji su se prethodno predali, kao i dvije civilne osobe, žene hrvatske nacionalnosti.

Optuženi su i za sustavno sudjelovanje u pljačkanju i uništavanju njihove imovine.Tijela ubijenih razmijenjena su 40 dana nakon zločina.

 

VIDEO Domovinski rat -  'Možda je to bila ludost. Napali smo s boka i zarobili tri tenka'

Komentara 5

TI
Tirano
08:31 23.12.2019.

Rat je uvijek i za uvijek "krvavi posel"! Ili ćeš biti ubijen ili ćeš ubiti? O krvoproliću o kojem pričate u pravilu se dešava iz "osvete" ili zbog "nekog bolesnika koji to može narediti"!?

Avatar Idler 3
Idler 3
18:49 22.12.2019.

No, no....a kolk bi tek bilo žrtava brez "zločinačkog" Francekovog uključivanja....o tem bumo neki drugi put !!!

ZI
zip123
19:30 22.12.2019.

Francek zakuha,zajedno sa ostalom dvojicom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije