Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
o poreznoj reformi

Obersnel: Fasciniraju me pojedini ministri koji pričaju besmislice

Vojko Obersnel
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
10.09.2014.
u 22:58

- Upravo zato, moram priznati da se me fasciniraju pojedini ministri kada u svojim izjavama tvrde da će se ovakvom poreznom reformom povećati investicije ili pak da će lokalna samouprava nedostajuće prihode nadoknaditi iz europskih fondova. To su najobičnije besmislice: desit će se upravo suprotno- navodi Obersnel.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel u svom blogu na svojim službenim internetskim stranicama osvrnuo se na najavljene vladine porezne reforme.

- Žao mi je što se mišljenje velikog broja gradonačelnika, načelnika i župana o tim poreznim reformama potpuno pogrešno tumači. Nitko od čelnika lokalne samouprave, sasvim sam siguran, nije protiv poreznih reformi. Ono što tražimo nije da se porezna reforma ne provede, nego da se predvidi drugačija raspodjela prihoda od poreza na dohodak- napisao je Obersnel koji smatra da će u protivnom gradski i županijski proračuni pretrpjet veliki pad prihoda.

- Primjerice, procjenjujemo da će Rijeka takvim potezom Vlade izgubiti između 50 i 60 milijuna kuna. Tu svotu nemoguće je nadoknaditi bilo kakvim mehanizmima ili racionalizacijom. Uostalom, u proteklih nekoliko godina Grad Rijeka već je smanjio plaće zaposlenih za 10%, a osjetno je smanjen ili čak ukinut čitav niz programa- piše Obersnel.

Također navodi da će u slučaju provedbe najavljenog smanjenja prihoda biti prisiljeni odustati od dijela socijalnih programa, možda morati povećati cijene vrtića ili odustati od izdvajanja za sport i kulturu, što će se, smatra Obersnel u konačnici odraziti na standard građana.

- Upravo zato, moram priznati da se me fasciniraju pojedini ministri kada u svojim izjavama tvrde da će se ovakvom poreznom reformom povećati investicije ili pak da će lokalna samouprava nedostajuće prihode nadoknaditi iz europskih fondova. To su najobičnije besmislice: desit će se upravo suprotno. Investicije u jedinicama lokalne samouprave će se smanjiti. Smanjit će se i potencijalni prihodi od europskih fondova jer je za ta sredstva potrebno izraditi projektnu dokumentaciju, koja također košta. Dakle, provedbom reforme ovako kako je sada najavljena, dobit će se potpuno suprotan efekt- napisao je Obersnel.

Na kraju je dodao kako vjeruje da će u Vladi prepoznati činjenicu da se ovdje radi o spojenim posudama i postupiti na isti način kao 2012. kada je smanjenje lokalnih i županijskih proračuna izbjegnuto odlukom Vlade o drukčijoj raspodjeli prihoda od poreza na dohodak. 

>> City Card za gradski prijevoz, parking, knjižnicu

Komentara 14

TR
the.robert.babic
03:34 11.09.2014.

Bas mi je interesantno kako ovaj pajac umjesto da svojim radom stvori klimu za investiranje i zaradi u proracun 100-200-300 mil kuna, govori da ce povecati cijene vrtica?!?!?!?!?! vrhunski sport se vecim dijelom pokriva iz privatnih izvora. novac se za pocetak moze ustediti tako da se pojedine beskorisne, besmislene, parazitne skupine ljudi (koje sdp jako stiti), lishe 200-300 tisuca kuna koje godisnje dobiju od grada ili recimo da se ne uredjuju parkovi za pse!!!! ili se jednostavno moze uzeti djeci? Kad si vec uzeo roditeljima, zasto ne bis i djeci. Zar ne? Srami se!

DU
Deleted user
23:54 10.09.2014.

Po svemu sudeći dolaze teška vremena za članove koji sakupljaju novac za predizborne kampanje.

DU
Deleted user
00:15 11.09.2014.

Problem je u tome što su sve društvene kase od opčina, gradova, županija,ministarstva, postale sredstva financiranja i samofinanciranja pojedinih političkih struktura i njihovih poslušnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije