Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVO CJEPIVO

Oba proizvođača cjepiva prigovaraju HZJZ-u

Cjepivo
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
27.11.2018.
u 10:32

od 1. travnja novo cjepivo protiv pneumokoka

Od 1. travnja protiv pneumokoka cijepit će se djeca u dobi od dva, četiri i 12 mjeseci. Upala srednjeg uha, upala sinusa i bronhitis blaže su manifestacije izazvane tom bakterijom, koja može izazvati i upalu pluća, meningitis i febrilne bakterijemije, što može biti kobno.

Očekivalo se da do kraja godine bude ugovorena nabava cjepiva, ali oba su ponuđača već po objavljivanju natječajne dokumentacije uložila prigovore, no stručno povjerenstvo HZJZ-a u svom izvješću objema je stranama odgovorilo vodeći se Sažecima opisa svojstava lijeka (SPC), službenim dokumentom Europske agencije za lijekove. Iz tog se izvješća vidi da se donekle pretjeruje u isticanju prednosti jednog cjepiva pred drugim.

Stručno povjerenstvo tako navodi da i 10-valentno cjepivo ima prihvaćenu indikaciju zaštitu od bolesti uzrokovanih serotipom 19A, zahvaljujući križnoj zaštiti, i time su opovrgnuli tvrdnju da 13-valentno cjepivo sadrži tri serotipa koji u 10-valentnom nisu zastupljeni.

“Glavnina razlike u pokrivenosti sojeva uzročnika invazivne pneumokokne bolesti u djece je na račun soja 19A koji nije prisutan u PCV10. Međutim, iako nije prisutan soj 19A u PCV10, zbog križne zaštite koju pruža soj 19F koji se nalazi u cjepivu, cjepivo PCV10 štiti i od soja 19A. Tako da razlika u očekivanoj zaštiti od invazivne pneumokokne bolesti nije tako velika kao što je razlika u pokrivenosti sojeva na temelju sadržaja sojeva u cjepivu”, stoji u izvješću.

PCV10 nema priznatu indikaciju za 3 i 6A. Nadalje, prednost PCV13 jest što se za zaštitu djece od dvije do pet godina starosti primjenjuje jedna doza PCV13 a dvije doze PCV10. Dodatno, PCV10 je registriran za primjenu samo do pet godina starosti.

No oba su cjepiva smanjila pobol kod starijih osoba, što je logično ako se procijepi kliconoše – djecu.

– To što su oba proizvođača uložila prigovor mi je argument u prilog činjenici da su kriteriji za odabir vrlo dobro definirani – zaključuje dr. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a. 


POGLEDAJTE VIDEO: Intervju s Milanom Kujundžićem

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije