Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Oba proizvođača cjepiva prigovaraju HZJZ-u

od 1. travnja novo cjepivo protiv pneumokoka
27. studenoga 2018. u 10:32 0 komentara 649 prikaza
Cjepivo
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Od 1. travnja protiv pneumokoka cijepit će se djeca u dobi od dva, četiri i 12 mjeseci. Upala srednjeg uha, upala sinusa i bronhitis blaže su manifestacije izazvane tom bakterijom, koja može izazvati i upalu pluća, meningitis i febrilne bakterijemije, što može biti kobno.

Mjerenja razine šećera NEMA SIGURNE TERAPIJE Nova epidemija u Hrvatskoj: Ova bolest zahvaća trećinu naše populacije

Očekivalo se da do kraja godine bude ugovorena nabava cjepiva, ali oba su ponuđača već po objavljivanju natječajne dokumentacije uložila prigovore, no stručno povjerenstvo HZJZ-a u svom izvješću objema je stranama odgovorilo vodeći se Sažecima opisa svojstava lijeka (SPC), službenim dokumentom Europske agencije za lijekove. Iz tog se izvješća vidi da se donekle pretjeruje u isticanju prednosti jednog cjepiva pred drugim.

Stručno povjerenstvo tako navodi da i 10-valentno cjepivo ima prihvaćenu indikaciju zaštitu od bolesti uzrokovanih serotipom 19A, zahvaljujući križnoj zaštiti, i time su opovrgnuli tvrdnju da 13-valentno cjepivo sadrži tri serotipa koji u 10-valentnom nisu zastupljeni.

Milan Kujundžić Ministarstvo zdravstva Kujundžić: Novi Zakon o pobačaju u veljači, imena članova povjerenstva tajna

“Glavnina razlike u pokrivenosti sojeva uzročnika invazivne pneumokokne bolesti u djece je na račun soja 19A koji nije prisutan u PCV10. Međutim, iako nije prisutan soj 19A u PCV10, zbog križne zaštite koju pruža soj 19F koji se nalazi u cjepivu, cjepivo PCV10 štiti i od soja 19A. Tako da razlika u očekivanoj zaštiti od invazivne pneumokokne bolesti nije tako velika kao što je razlika u pokrivenosti sojeva na temelju sadržaja sojeva u cjepivu”, stoji u izvješću.

Tlak Gotovo 40% Hrvata ima hipertenziju U Hrvatskoj ima lijekova za povišeni tlak koji ne sadrže HCTZ, koji može izazvati rak kože

PCV10 nema priznatu indikaciju za 3 i 6A. Nadalje, prednost PCV13 jest što se za zaštitu djece od dvije do pet godina starosti primjenjuje jedna doza PCV13 a dvije doze PCV10. Dodatno, PCV10 je registriran za primjenu samo do pet godina starosti.

No oba su cjepiva smanjila pobol kod starijih osoba, što je logično ako se procijepi kliconoše – djecu.

– To što su oba proizvođača uložila prigovor mi je argument u prilog činjenici da su kriteriji za odabir vrlo dobro definirani – zaključuje dr. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a. 


POGLEDAJTE VIDEO: Intervju s Milanom Kujundžićem

ŠTO JE SVE SNIMILA 'BUBA'
'Ante je rekao da kada ovo prođe sigurno imaš 500.000 kn, a ovo ti šalje da imaš za Uskrs'
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.